Eloisaa tutkimustietoa vieraslajeista

Turunen, Seppo. 2015. Valloittavat lajit – Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin. Kuvitus Maia Raitanen. Helsinki: Into.

Vieraslajeista ja tulokkaista on kirjoitettu paljon, sillä aihe on kansalaisia kiinnostava. Esimerkiksi useimmat meistä tuntevat lupiinin, ja moni on ainakin kuullut villikaneista. Tuttuihin lajeihin on kenen tahansa helppo ottaa kantaa, ja usein asetelma on kategorisesti joko puolesta tai vastaan.

Professori Seppo Turunen lähestyy aihetta analyyttisesti ja elävästi kuvaillen. Kirjoittaja käsittelee monia vieraslajeja eri puolilta maapalloa, ja sijoittaa siten kotimaisen keskustelun laajempaan viitekehykseen. Vieralaji-käsite saa määrittelynsä, ja siitä kuoritaan erilaisia kerroksia. Koko vieraslajin tematiikka paljastuu mustavalkoisuuden sijaan monisyiseksi ja vivahteikkaaksi. Jos lukija onkin lähtenyt liikkeelle valmis mielipide taskussaan, saattavat Turusen faktat johtaa täsmennykseen ja suunnan tarkistukseen.

Maia Raitasen tarkat ja lajityypilliset taideteokset tekevät Valloittavat lajit –kirjasta todella valloittavan. Paperi on sävyltään kaunista, kirjasinvalinta harkittua. On miellyttävää käsitellä graafista tuotetta, jonka toteutuksessa on vältetty halpahintaisuuden ansa.

Aitoon tietokirjaan kuuluu luonnollisesti termiluettelo, lajiluettelo suomeksi ja tieteellisten nimien mukaan sekä mittava lähdeluettelo.

Valloittavat lajit on pätevä, helppolukuinen ja kaunis tietokirja. Kirjaa voi suositella kaikille vieralajeista kiinnostuneille. Sen paikka on koulujen biologian käsikirjastossa, sillä käyttöä on paljon perusopetuksen ja lukioiden ekosysteemien opiskelussa.

Seppo Turunen on jo aiemmassa tuotannossaan kriittisesti käsitellyt ihmislajia ja hänen seuralaisiaan kuten lemmikieläimiä. Näin herkullisten tietokirjojen perusteella lukija jää kiinnostuneena odottamaan seuraavaa teosta, aiheitahan tällä suunnalla riittää.

 

4 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s