Rotkoista, rakkaudella

Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2014. Suomen rotkot. Kartat Tuomo Kesäläinen, pohjakartat ©Maanmittauslaitos 2013. Ulkoasu: Jon Hällström, Tuomo Kesäläinen. Kansi: M. K. Perkiökangas. Helsinki. Salakirjat. 536 sivua. 

Suurteos tarjoaa upean matkan rotkojen kiehtovaan maailmaan. Suomen tasaisenoloiselta puolipeneplaanilta löytyy myös kunnon pudotuksia, jyrkänteitä ja loukkoja. Rajuja, vaarallisiakin. Muodostumia on kuvattu puolisentuhatta, niistä 150 yksityiskohtaisesti. Aukeamittain etenevä esittely tarjoaa kartan, reittiohjeet sekä geologisen ja kulttuurihistoriallisen kuvauksen kohteestaan. Ja tietysti hienoja valokuvia. Käsittelytapa on siis monipuolinen yhdistelmä luonnontieteellistä ja kulttuurista näkökulmaa.

Kuvattujen muodostumien runsaudella on seurauksensa. Kirjan formaatti on ymmärrettävästi suuri eikä sivujen vaakasuuntaisuus sitä helpota. Se on pöydällä pidettävä katselukirja. Kohteiden määrä heijastuu myös indeksointiin. Nyt ratkaisuna on alueellisesti etenevä hakemisto. Aakkosellinen nimihakemisto olisi lisännyt teoksen laajuutta, puhumattakaan asiasana- tai paikannimihakemistosta, jotka nekin olisivat olleet hyödyllisiä. Teokselle olisi kyllä helppo tehdä verkkosivut, mutta sitten vastassa ovat maksu- ja tekijänoikeusongelmat. Järkevintä lienee sittenkin pitää kirja ja verkkomateriaalit erillään.

Mahtavat luonnonmuodostumat tarjoillaan arvoisessaan ympäristössä. Paperi on sävykästä ja kaunista, mutta lieneekö sen karhea pinta ihanteellista valokuvien toistamiseen? Myös painotyö jättää toivomisen varaa. Todennäköisesti alkuperäiset valokuvat ovat olleet teknisesti korkeatasoisia mutta tummasävyinen ja hivenen epätarkka painotyö ei tuo niiden täyttä loistoa esiin.

Suomen rotkot –kirja sopii retkelijälle ja luontoharrastajalle. Siihen tutustuminen antaa kimmokkeen lähteä luontoon kokemaan itse rotkojen lumo. Ja niille, jotka eivät voi tai tahdo mennä paikan päälle se antaa sykähdyttäviä välähdyksiä Suomen luonnon salaperäisistä ja rajuista kätköistä.

Aiheesta enemmän, lisäys 24.6.2018
Kesäläinen Tuomo. 2017. Uudenmaan luolat. Helsinki: Salakirjat.
Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2015. Suomen luolat. Helsinki: Salakirjat.
Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2017. Suomen luonnon pyhät paikat. Helsinki: Salakirjat. Kartat Tuomo Kesäläinen, pohjakartat ©Maanmittauslaitos 2017. Ulkoasu: Jon Hällström, Tuomo Kesäläinen, M. K. Perkiökangas. Kansi: M. K. Perkiökangas.

7 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Kiva kivikirja – Kirjala
  2. Päivitysilmoitus: Kirjala
  3. Päivitysilmoitus: Huippuja kohti – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s