Elämänmakuista kenttätutkimusta

Mikkola, Kauri. 2015. Kauri Mikkola & siivekkäät ihmeet: luonnontutkijan perhos- ja linturetkiä Siperiassa ja Pohjois-Amerikassa. Helsinki: Hyönteistarvike Tibiale.

Professori Kauri Mikkola tuli suomalaisille tutuksi yleisradion Luontoillan lähetyksistä 1970-luvulta lähtien. Hänet tunnetaan hyönteisten, erityisesti perhosten asiantuntijana, mutta myös linnut olivat hänen tutkimuskohteitaan.

Kirja kertoo juuri siitä, mitä nimessä luvataan: Kauri Mikkolan tutkimusmatkoista Siperiaan ja Pohjois-Amerikkaan 1980–1990-luvulla. Lajiston pääpaino on perhosissa ja linnuissa. Teos perustuu kenttämuistiinpanoihin ja kirjeenvaihtoon, säännöllistä päiväkirjaa Mikkola ei pitänyt. Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Mikkola sai tekstin valmiiksi ennen kuolemaansa (2014), valmista kirjaa hän ei ehtinyt nähdä. Teos on Suomen Perhostutkijain Seura ry:n 60-vuotisjuhlakirja, ja se on ilmestynyt 2015 myös englanninkielisenä laitoksena Winged wonders: butterfly, moth and bird expeditions to Siberia and North America.

Siperian ja Keski-Aasian osuus on kertomus suomalaisten ja neuvostoliittolaisten tutkimusyhteistyösä 8 kesän aikana, sosialistisen suurvallan käytänteistä, Siperian luonnosta ja tietenkin perhosista, linnuista ja biotoopeista. Sivuilla soljuu katkeamaton virta kiehtovia siivekäitä vaihtelevissa maisemissa, näytteiden keruuta, tieteelle uusia lajimäärityksiä, matkoja kummallisilla ajoneuvoilla, šikaaneja ja jyrkänteitä, välikohtauksia ja ystävyydenmaljoja.

Lomittain Aasian retkien kanssa Mikkola työskelteli Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltojen ja Kanadan puolella, sekä museoissa että maastossa. Amerikan kuvauksessa meno on rentoa, huoletonta ja sujuvaa. Kokenut tutkija haistaa karttakuvan perusteella sopivat perhosmaastot, kunhan vain helikopteri pääsee sinne laskeutumaan. Yllätyksiä ja ongelmia riittää Lännessäkin.

Tarkan luonnonhavainnoijan yksityiskohtainen ja samalla rosoinen teksti luo autenttisen kuvan, lukija pääsee todella Mikkolan mukaan kenttätöihin. Kuvitus on runsas ja siinäkin tekninen epätasaisuus tuo käsinkosketeltavan aidon tunnelman. Tässä yhteydessä loisteliaat kuvat tekisivät epäuskottavan vaikutelman.

Hakemistot kattavat henkilöt ja paikat, kirjallisuutta on lueteltu sivun verran. Tutkimusretkien alueista on kolme ylimalkaista karttaa. Tarkemmat kartat eri kohteista olisivat havainnollistaneet asioita huomattavasti.

Mikkolan  tutkimusprojekteja rahoittivat Suomen Akatemia, Tiedeakatemia ja Helsingin yliopisto. Hän toteaa kirjanteon pontimekseen moraalisen velvollisuuden tuottaa myös populaaria tekstiä kun kerran on yhteiskunnalta tutkimusrahoitusta saanut. Niinpä Mikkolan nimeämää kirjan kohdeyleisöä ovat perhostutkijoiden ja lintuharrastajien ohella myös muut luonnosta kiinostuneet. Kirja todellakin ilahduttaa suuresti myös tavallista ekologia. Sitä voi lämpimästi suositella hyönteisten, lintujen ja tutkimusmatkojen ystäville, joilla on biologista perusosaamista. On erinomainen asia, että laajalti kokenut luonnonystävä jakaa asiantuntemustaan suurelle yleisölle.

 

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s