Minä, Aino-Kaisa ”Tahto” Saarinen

Holopainen, Pekka. 2016. Tahto: Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot. Helsinki: Teos.

Maastohiihdon maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen kertoo urheilutoimittaja Pekka Holopaisen välityksellä parikymmenvuotisen uransa kehitysvaiheet. Aiheina ovat harjoittelu, doping, kilpakollegat, valmentajat, perhe ja tulevaisuus.

Tavallista hybristä siis voitoista hedelmineen? Mitä vielä. Vaikka urheilusaavutuksista kerrotaankin kiinnittyy lukijan huomio niihin roiskeisiin, joita menestystä rapattaessa on syntynyt. Lukeminen takkuaa, tekijän paljastukset tuntuvat kiusallisilta, mutta silti kirjaa ei missään nimessä halua jättää kesken.

Kaikissa meissä on kulmikkuutta, säröjä ja ristiriitoja; ei vaan ole ollut tapana kertoa kirjoittaa niistä näin estottomasti. Ikään kuin johdattaa oma alter egonsa kellarista ihmisten ilmoille. Saarisen rohkeus herättää väreilevää ihastusta.

Kirjan voi nähdä signaalina oman persoonan entistä vahvemmasta esiinmarssista printtikirjallisuudessa. Digitaalimediassahan tämä on ollut anonyymien tapana jo vuosia. Oman tien määrätietoinen kulkeminen on usein lahjakkuuksille tyypillistä. Saarisen latuja lukiessa mieleen tulee Kaisa Korhosen omaelämänkerta Uhma, vimma, kaipaus (1993); näissä naisissa on jotain samaa.

Kirjan ulkoasu tukee sisällön viestejä. Kansikuva on raju, mutta takakansi paljastaa jo hiihtäjän toisenlaiset kasvot. Näitä sitoo yhteen selkämyksen kultaus. Olisin halunnut tietää graafikon nimen, mutta ainakaan lukemastani kirjastokappaleesta se ei selvinnyt. Lukujen sitaatti-ingressit huutavat suuraakkosin kollegoiden ja valmentajien heittoja Tahto-Aikusta. Lopun harjoituspäiväkirja tarjoaa yksityiskohtia sille, joka jaksaa ottaa selvää kontrastihaasteesta, musta kirjasin tummanharmaalla pohjalla tai valkoinen minikirjasin mustalla pohjalla ei ole helppo yhdistelmä.

Saarisen kirja sopii tietysti urheilusta kiinnostuneille. Mutta se sopii erityisesti personallisuudesta, yksilöllisyydestä ja erikoislahjakkuuksista kiinnostuneille lukijoille. Merkillinen kirja. Merkittävä kirja.

Aiheesta enemmän
Aino-Kaisa. 2016–2017. Aino-Kaisa Saarinen. http://ainokaisa.com/ (Luettu 08.02.2017)

Kiinnostavatko nämä?
Korhonen, Kaisa. 1993. Uhma, vimma, kaipaus: muistiinpanoja työstä ja elämästä. Helsinki: Otava.
Pusa, Ari. 2016. Immo Kuutsan tarina: valmentajalegendan ura tähtien rinnalla. Jyväskylä: Docendo.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s