Reaalimaailman romuja, kirjallisuuden merkityksiä

Sutinen, Ville-Juhani. 2016. Kuolleiden muistomerkkien vuosisata: Joutomaan ja raunion estetiikasta. Turku: Savukeidas.


Kirjailija Ville-Juhani Sutinen on 2000-luvun alusta lähtien kirjoittanut useita runo- ja esseeteoksia, toimittanut ja kääntänyt sitäkin enemmän.

Kuolleiden muistomerkkien vuosisata -teoksen esseissä liikutaan vanhojen karttojen ja nykykarttojen maailmassa, joutomailla ja raunioilla, välitiloissa. Kirjoittaja nostaa esiin klassikkoja kuten Eliotin ja Chaucerin ja tarjoaa vertailuillaan jo kalutuiksi luultuihin teksteihin uusia vivahteita. Lukeneen esseistin teksti on viipyilevän notkeaa ja antaa lukijalleen paljon, vähintäänkin mahdollisuuden uusiin ajatuksiin.

Helpoimmalla Sutinen päästää lukijansa kirjan loppupuolella kun käsittelyyn tulevat reaaliset epäpaikat: sissiviljelmät, tahattomat luonnonpuistot ja talonvaltaukset. Kirjoittaja kuljettaa lukijaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ilmiöitä käsitteellistetään, analysoidaan ja nivotaan yhteen. Ymmärrys toiminnasta ja paikan merkityksistä kasvaa.

Sutisen kirjan suuri ansio on, että se kiinnittää lukijan huomion joutomaihin ja raunioihin. Paatunutkin kirjan selaaja alkaa ajatella jotain muutakin kuin ikuista ajatusuraansa: hei, onko tässä mitään järkeä, miten nyt joutomaissa voisi olla jotain merkittävää? Sutinen ojentaa tavalliselle lukijalle lahjan: maailmassa on matkaajalle muitakin tutustumisen arvoista kuin hohtavat hiekkarannat, pittoreskit maalaiskylät ja suurkaupunkien loputon viihdekiima.

Kirjassa on viitteitä luvuittain ja monipuolinen lähdeluettelo. Siinä Sutinen lataa parhaat palat: keskeisten paikkojen koordinaatit. Niiden avulla pääsee oikotietä virtuaalipallolle tutustumaan kirjan herkkupaloihin. Kun kirjassa kerran paikoista on puhe olisi niiden kunnollinen hakemisto ollut aarre, joka ohjaisi lukijan takaisin lempiraunioiden teksteihin.

Aiheesta enemmän
● Sutinen, Ville-Juhani. 2015–2017. Ville-Juhani Sutinen, kirjailija ja kääntäjä. <https://wastelandproject.wordpress.com/author/villejuhanisutinen/>. Luettu 6.4.2017.

Kiinnostavatko nämä?
● Blackwell, Andrew. 2014. Aurinkoloma Tšernobylissä ja muita seikkailuja maailman saastuneimmissa paikoissa. Helsinki: Alligaattori.
● Hirvensalo, Virpi. 2011–2014. Lähellä kaupungissa. Rovaniemi: Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto. <http://www.lahellakaupungissa.fi/>. Luettu 2.4.2017.
● Jokelin, Jantso. 2012. Matkaopas ei-minnekään. Turku: Sammakko.
Laajarinne, Jukka. 2016. Tiloissa: esseitä. Jyväskylä: Atena.
de Tocqueville, Aude. 2016. Atlas of Lost Cities: A Travel Guide to Abandoned and Forsaken Destinations. New York NY: Black Dog & Leventhal Publishers.
● Vehkoo, Johanna. 2016. Autiopaikoilla: Tutkimusmatkoja tulevaisuuden raunioilla. Helsinki: Teos.

5 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Esseisti kylmässä – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s