Mazzarella perimmäisen äärellä

Mazzarella, Merete. 2017. Elämän tarkoitus. Suomentanut Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi.

Kirjailija, professori emerita Merete Mazzarella on koko tuotantonsa ajan tarkkaillut ja pohtinut elämän ilmiöitä pintaa syvemmältä. Tässä kirjassa hän tapailee ydinasioita. Mazzarella rakentaa elämän tarkoitusta aloittaen maailmankuvasta, edeten valintojen, päätösten, tekojen ja tunteiden käsittelyyn sekä päätyen (credo)-nimiseen lukuun. Kaikkien lukujen nimet on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella ja ne ovat sulkujen sisällä. Mitä kirjailija tällä viestii jää lukijan tulkittavaksi.

Erityisen väkevä on pahuutta käsitelevä luku. Kirjailija käy läpi lukuisia esimerkkejä, teemoina sotarikokset, kouluampumiset, lapseen kohdistuneet julmuudet, lasten tekemät pahuudet, fiktiiviset videopelien ja kirjallisuuden pahuudet. Kyllähän me niistä olemme lukeneet mutta yhteenveto etoo. Kirjailija vain jatkaa kunnes lukija anelee häntä jo lopettamaan. Mutta ei: meidän täytyy kestää katsoa pahuutta silmästä silmään voidaksemme tehdä omat moraaliset linjanvalintamme. Meidän on kohdattava kaikki tämä ja sitten määrätietoisesti toimittava oman moraalimme mukaan, nimenomaan toimittava. Sama jatkuu myötätunnosta puhuttaessa ”Se, joka ei edes protestoi, on osasyyllinen.” (Mazzarella 2017, 207.)

Päätöksentekoa ja valintoja käsitellessään Mazzarella ottaa esille serenpidisyyden käsitteen. Serendipiseen ajatteluun kykenevä henkilö havainnoi ilmiöitä tarkkaavaisen ennakkoluulottomasti, tarttuu sattuman tarjoamiin mahdollisuuksiin ja hylkää oivaltavasti vallitsevat käsitykset. Tämä mahdollistaa yllättävien sovellusmahdollisuuksien löytymisen, mistä kirjailija antaa esimerkkejä Alexander Flemingistä Steve Jobsiiin. Kiinnostavaa on havaita, että samaan aikaan myös toinen aikalainen, Lenita Airisto (2017, 154), käyttää tätä monimerkityksellistä käsitettä muistelmissaan. Päätöksenteon ja valinnan esimerkkinä Mazzarella käyttää lisäksi sisukasta eläinlääkäriä Agnes Sjöbergiä.

Surun käsittelyssä Mazzarella on varsin perinteinen ja kapea-alainen puhuessaan vain kuoleman aiheuttamasta surusta. Suru on äärimmäisen henkilökohtaista ja kipeää, siitä ei ole helppoa julkisuuteen avautua, eikä ole syytäkään. Jotain enemmän olisi kyllä voinut mainita, vaikkapa kirjallisuuden kautta kuten kirjailija on tehnyt muissakin teemoissa.

Teoksen ainestona käytetään kirjallisuuden, elokuvien ja pelien fiktiivisiä hahmoja, blogitekstejä ja tietysti tosielämässä kohdattuja ihmisiä. Esimerkit ovat runsaslukuisia, joten aikaansa seuraava lukija löytää niistä kaikupohjaa omille tulkinnoilleen. Vääjäämättä kaikki eivät kuitenkaan avaudu niille, jotka eivät tunne klassikkoteosten yksittäisten henkilöhahmojen karaktääriä. Tämän johdosta on vahinko ettei Mazarella systemaattisesti kirjaa käyttämiään lähteitä: kaunokirjallisuutta ja tutkimuksiakin. Hän kyllä selostaa niitä virkkeiden sisällä, mutta yksityiskohtainen viittaustekniikka ja lähdeluettelo olisivat suuri palvelus lukijalle, joka haluaa tutustua alkuperäisteksteihin paremmin.

Merete Mazzarella kirjoittaa ihmiseltä ihmiselle. Elämän tarkoitus on antoisaa hengen ravintoa maailman menoa kriittisesti pohdiskelevalle lähimmäiselle.

Kiinnostavatko nämä?
Airisto, Lenita. 2017. Elämäni ja isänmaani. Helsinki: Bazar.
Sjöberg, Agnes. 1964. Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri Agnes Hildegard Sjöberg, eläinlääketieteen tohtori. Elon taivalta lapsuuden päivistä hopeahiuksiin asti. Seinäjoki: Agnes Sjöberg.

3 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Mazzarella matkalla – Kirjala
  2. Päivitysilmoitus: Isän kädestä – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s