Lääkärintyötä Afrikan kenttäoloissa

Vainio, Jari. 2017. Viidakkotohtori: Dokoto Jalin päiväkirjat 1987–1993. Helsinki: Johnny Kniga. 251 s. ISBN 9789510423615 sidottu.

Suomalaisten valittaessa kesän 2017 kylmyyttä ja epämukavuutta tekee hyvää lukea millaista oli paiskia töitä afrikkalaisessa puskasairaalassa 40 asteen kuumuudessa 1990-luvun taitteessa.

Uraansa aloitteleva lääkäri improvisoi Sambian viidakkosairaalassa apunaan nunnia ja alkeiskoulutuksen saaneita hoitajia. Hän paikkaa tuhansia potilaita, joiden kohtalona on krokotiilin purema, skorpionin pisto, liikenneonnettomuus, AIDS, malaria, kolera, tubi – ja muita vastaavia kamaluuksia. Karjaa vaivaa unitauti, monenlaiset sisä- ja ulkoloiset ovat yleisiä. Työtä tehdään virka-ajoista piittaamatta ja jatkuvassa päivystysvalmiudessa. Kyläpäälliköt, noitatohtorit, virkamiehet ja sotilaat vaikuttavat yhteisön toimintaan. Suomen suurlähetystö Sambian pääkaupungissa tuo oman suolaisen lisänsä työhön. Kehitysyhteistyö pykii ja rahat päätyvät korruption pohjattomaan kitaan.

Eläinrakas Dokoto Jali ottaa huomaansa paviaanin, marakatin, krokotiileja, kilpikonnia, kanoja, sikoja, kissoja, koiria. Kuten arvata saattaa, on seurauksena paljon iloa, hassuja sattumuksia – ja surua.

Levottomuudet, kahakat ja jopa sotatilanteet viuhuvat sairaalan ympärillä. Koko terveydenhuolto tapahtuu materiaali- ja energiapulan sekä huonojen viestintä- ja liikenneyhteyksien keskellä. Kun kaikesta on pula ja välineet rikkinäisiä ratkaisevat lääkärin luova mielikuvitus, ongelmanratkaisutaito ja  joustavuus.

Kun kirjassa liikutaan Sambian eri osissa, Luangwajoella ja naapurimaissakin, on oletusarvo että lukija tietää missä ne sijaitsevat. Harva meistä yltää tähän. Kunnollinen kartta, jossa kaikki mainitut paikat ja niitä yhdistävät tiet olisi välttämätön.

Viidakkotohtori on saatavana myös e-kirjana. Kirjastosta lainaamaani printtikappaleeseen (painettu EU:ssa) oli tulostunut viimeinen 16 sivun arkki kahteen kertaan. Ilmeisesti kirjat menevät jakeluun ilman painojäljen tarkastusta.

Kirja kattaa vain lääkärin nuoruusvuodet. Takakannessa kerrotaan hänen toimineen katastrofilääkärinä ja vankilan ylilääkärinä. Näistä odotamme saavamme lukea seuraavissa kirjoissa, Doctor Jari!

Aiheesta enemmän
Sairaala NEO. 2017. Salo: NEO, matkailuklinikka. <http://www.sairaalaneo.fi/henkilo/jari-vainio/>. Luettu 16.7.2017.

Kiinnostavatko nämä?
Peltola, Pekka. 2011. Afrikassa. Helsinki: Into.
Peltola, Pekka. 2017. Botswana: Afrikan timantti. Helsinki: Into.

5 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s