Silkkitien motoristit Rami ja Minna Syed

Syed, Rami. 2018. Moottoripyörällä silkkitietä Oulusta Kathmanduun. Helsinki: Minerva. Valokuvat: Rami ja Minna Syed. Ulkoasu ja taitto: Taittopalvelu Yliveto Oy.

Aasian silkkiteillä on nähty monenlaista kulkijaa. Matkaa on taitettu juhtien avulla, moottoriajoneuvoilla ja polkupyörillä. Kaukaisimmat muistikuvat tulevat runsaan vuosisadan takaa tutkimusmatkailja Sven Hediniltä (esimerkiksi 1906), jonka matkakumppaneina olivat kamelit ja ratsain liikkuneelta eversti Mannerheimilta (Hildén 1941). Monet muistavat television japanilaisen silkkitiesarjan, joka 1980-luvulta lähtien on naulinnut katsojia ruudun ääreen seuraamaan maasturikolonnan seikkailuja. Pyöräilijä Matti Rämö (2010, 2016) taas selvitti Intian ja Himalajan vuoria ja aavikoita lihasvoimin.

Rami ja Minna Syed matkasivat vuonna 2012 moottoripyörällä Oulusta kaakkoon, liki 30 000 kilomerin lenkin. Kahdeksan kuukauden aikana uppouduttiin islamin ja hindulaisuuden maailmaan, vuosituhansia vanhoihin kulttuureihin. Kuten kirjassa kerrotaan, voitiin kelloa siirtää valtionrajalla tunti eteenpäin ja kalenteria 621 vuotta taaksepäin.

Rami Syed on aiemmin vääntänyt rekan rattia Euroopassa, vetäissyt tojotalla Timbuktuun ja ollut rauhan töissä Balkanilla. Kokemus ja maltti tulivat silkkitiellä tarpeeseen, sillä välillä jouduttiin kaoottisiin tilanteisiin. Lukijan kurkkua kuristaa ja mahassa kiertää siinä missä matkalaisillakin. Motoristien heimon yhteenkuuluvuus ja keskinäinen avunanto pelastavat monessa täpärässä paikassa, kuten aikanaan Siperiassa matkanneita enduroveikkoja (Hartikainen & Hassinen 2008).

Historiaa kirjassa käsitellään kiitettävän vähän. Katse on tämän hetken tapahtumissa, näkökulma on yhteiskunnallinen ja yksilökeskeinen. Syed havainnoi analyyttisesti ja siirtää tulkintansa eloisalla kielellä kirjan sivuille. Hän ei sorru turhaan selittelyyn, vaan raportoi ja luottaa lukijan omaan oivaltamiseen. Valokuvista avautuu tarkkasilmäiselle ja asiantuntevalle katsojalle runsaasti informaatiota, niukkasanaiset kuvatekstit jättävät vastuuta lukijalle.

Taittopalvelu Yliveto tekee tapansa mukaan kelpo jälkeä. Kuvien ja tekstin massoittelu on vaihtelevaa, sopivan tasapainoista ja kikkailua välttävää. Sisäkansien kartta näyttää summittaisen reitin, topografian ja suurimmat keskukset. Kaikkia tekstin pääkohteita ei kartassa erotu, ja Araljärvi päilyy puolen vuosisadan takaisessa laajuudessaan.

Rami ja Minna Syed ovat tehneet tämän extreemimatkan kaikkien meidän sohvapelkureiden puolesta, jotka kyllä rakastamme seikkailla – edustajiemme välityksellä. Näille kokeneillekin matkailijoille jännitysmomenttia kertyi joskus yli äyräiden. Retken onnistuminen niinkin vähäisillä vaurioilla osoittaa teknistä ja sosiaalista osaamista, ennakkoon ja itse tilanteissa. Rauhanturvaajan ammattitaidolla lienee osuutta tähän.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle sopii? Seikkailumatkailun, motoristimatkailun ystäville.  Lähi-Idän, Etelä-Aasian ja Sisä-Aasian alueista kiinnostuneille.
● Mihin aktivoi? Suunnittelemaan ja toteuttamaan pitkäjänteisiä, omia rajoja hipovia suorituksia.
● Mitä merkittävää? Aasian alueiden arkipäivän kuvaus. Matkaajien päättäväisyys, tilanteiden hallinta, neuvokkuus, joustavuus.

Kiinnostavatko nämä?
● Hartikainen, Marko & Hassinen, Jari. 2008. Moottoripyörällä maailman laidalle: halki Siperian Vladivostokiin ja takaisin. Helsinki: Minerva.
● Hedin, Sven. 1906. Seikkailuja Tiibetissä. Helsinki: WSOY.
Hildén, Kaarlo (toim.) 1941. Ratsain halki Aasian. Lyhennetty laitos. Helsinki: WSOY.
● Rämö, Matti. 2010. Polkupyörällä Intiassa: Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä. Helsinki: Minerva.
● Rämö, Matti. 2016. Polkupyörällä Himalajalle. Helsinki: Minerva.

 

7 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Kirjakeksi – Kirjala
  2. Päivitysilmoitus: Tie Teheraniin – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s