Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2017. Suomen luonnon pyhät paikat. Kartat Tuomo Kesäläinen, pohjakartat ©Maanmittauslaitos 2017. Ulkoasu: Jon Hällström, Tuomo Kesäläinen, M. K. Perkiökangas. Kansi: M. K. Perkiökangas. Helsinki: Salakirjat. 304 sivua.
Suomen luonnossa on tuhansia pyhinä pidettyjä paikkoja. Toimittaja Tuomo Kesäläinen ja geologi Aimo Kejonen esittelevät niistä sata, Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.
Pyhiä paikkoja käsitellään alussa yleisesti, ja mukana on uskontotieteen emeritusprofessori Juha Pentikäisen ja dosentti Risto Pulkkisen alkusanat. Kohteita ryhmitellään kokonaisuuksiksi kuten kalliomaalaukset, seitavuoret, pyhät puut ja merkkikivet. Geologinen tausta kuvataan tiiviisti, enempään ei ole tilaa. Keskeisiä ovat nykytila, käyttö ja saavutettavuus. Kerrontaan kuuluu kaunokirjallisuuden lainoja, anekdootteja sekä outoja tapahtumia menneisyydestä ja nykyisyydestä. Kirjan tekijöidenkin vierailuihin liittyi kummallisuuksia, kohteet eivät niin vaan antautuneet tutkijoilleen. Tapahtumia ei selitetä puhki, vaan myönnetään luonnon käsittämätön ja mystinen puoli.
Kunkin jakson avaa Suomen kartta, josta saa yleiskuvan paikkojen sijainnista. Yksittäiset esittelyt ovat enimmäkseen aukeaman laajuisia: sivun kokoinen yleiskuva, intensiivinen ja monipuolinen kuvaus, lähialueen maastokartta ja kohteen tai sen yksityiskohdan kuva. Usein mukana on sivuroolissa myös ihminen mittakaavana. Mukavasti valokuvien joukossa on myös historiallisia mustavalkokuvia.
Kirjan tekijät,Tuomo Kesäläinen ja Aimo Kejonenen ovat aiemmin julkaisseet kirjoja Suomen rotkoista (2014) ja luolista (2015, 2017). Nyt esitys on graafisesti ammattimaisempaa. Suomen luonnon pyhät paikat sisältää kaikuja aiemmista kirjoista, mutta ei häiritsevässä määrin. Näistä lähtökohdista voidaankin kiinnostuneena odottaa miesten seuraavia teoksia, sillä aihepiirissä riittää kaiveltavaa.
Kirjan graafinen olemus on viimeistelty. Valokuvat ovat teräviä ja värit onnistuneita. Sivunumerot erottuvat useimmiten kuvasivuiltakin selkeistä laatikoista. Sen sijaan jotkut kuvatekstit näkyvät heikosti, ja kursiivi vielä vaikeuttaa lukemista. Paikannimihakemisto ja lukunauha viimeistelevät kokonaisuuden. Kannattaa lukea myös lopun kiitokset ja kirjallisuus, sieltä avautuu lisätietoja aiheesta.
Pähkinänkuoressa
● Kenelle sopii? Luonnosta ja historiasta avoimesti kiinnostuneelle.
● Mihin aktivoi? Vierailemaan esitellyissä kohteissa. Ajattelemaan luontoa kokonaisuutena, johon liittyy salaperäisiä ja selittämättömiä elementtejä. Katsomaan tarkasti. Keksimään ja nimeämään lähipiiristä omia merkkipaikkoja.
● Mitä merkittävää? Luonnon ja kulttuurihistorian yhdistäminen. Mielikuvituksen ruokkiminen. Erinomaiset kartat, valokuvat ja kulkuohjeet.
Aiheesta enemmän
● Kejonen, Aimo. 2007. Suomen geologiset kohteet. Suomen 100. Helsinki: Karttakeskus.
● Kesäläinen, Tuomo. 2017. Uudenmaan luolat. Helsinki: Salakirjat.
● Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2014. Suomen rotkot. Helsinki: Salakirjat. Kartat Tuomo Kesäläinen, pohjakartat ©Maanmittauslaitos 2013. Ulkoasu: Jon Hällström, Tuomo Kesäläinen. Kansi: M. K. Perkiökangas.
● Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2015. Suomen luolat. Helsinki: Salakirjat.
● Muinaisjäännösrekisteri. S. a. Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Helsinki: Museovirasto. <http://www.kyppi.fi/>. Luettu 20.6.2018.
● Taivaannaula. 2015–2018. Turku. <http://www.taivaannaula.org/>. Luettu 24.6.2018.
● Taivainen, Jouni. 2017. Metsien kätköissä. Helsinki: Metsäkustannus. Kansi, ulkoasu ja taitto: Susanna Appel. Kannen kuva: Hanna Ketola-Mäkeläinen.
9 Comments