Emma Kantasen Masquerade

Masquerade – naamiaiset. Naamioitu soturi, vai vankiko tuo on, kettu ja karnevalistinen korppi eli tötterö androgyynin hahmon päässä. Kuva täydentyy perhostauluissa: nämä naamioinnin mestarit hämäävät silmäkuvioillaan, piikkijäljitelmillään ja petokopioinneillaan ihan kuten oikeatkin perhoset. Unet, sadut ja reaalimaailma, faktat ja myytit sekoittuvat; paras istua penkille tätä sulattelemaan.

Espoon kulttuurikeskuksen näyttelyn (ti 19.2. – su 24.2.2019) oliot ovat hurjia mutta eivät pelottavia: ilmeikäs luuranko, susi, kettu, kala ja tiikeri sammakko suussaan. Perhoset ovat niin eloisia, että luulisi niiden lehahtavan koht’sillään lentoon, mutta ei, itse asiassa siivetkin ovat eri paria vaikka niissä tuttuja elementtejä onkin.

Kulmikas, melko pelkitetty tyyli tuo mieleeni sarjakuvan ja taiteilija osoittautuukin peligraafikoksi. Mikä on tyylisi, mikä sanomasi – olisin kysynyt, mutta hän on syventynyt ripustukseen. Typerä ajatus – eihän taidetta voi / tarvitse / pidä selittää. Ne ovat kuvia jostakin, ja kukin ymmärtää ne omalla tavallaan. Minusta ne ovat viihdyttäviä, kauniitakin. Seikkailevat toden ja fantasian utuisessa välimaastossa.

Nuori taiteilija on jo alkutaipaleellaan ehtinyt tehdä paljon. Curriculun pullistelee opintoja, julkaisuja, apurahoja, kilpailuja ja näyttelyitä. Taitopuolella mainitaan digitaalisia kuvitustyökaluja kuten 2D- ja 3D-ohjelmilla, jotka ovat perusfotosopparille vain haavemaailmaa. Ansioluettelonsa viime sivulla hän vilauttaa vinkin visuaalisten ja spatiaalisten kykyjensä ymmärtämiseen.

Emma Kantanen on julkaissut esikoisromaanin, Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus 2019). Se perustuu omiin kokemuksiin pelinkehittäjänä Kiinassa, jännitteitä on siis luvassa myös tekstin muodossa. Tästä graafikko-kirjoittajasta kuullaan vielä.

Lisää aiheesta
Emma Kantanen. S. a. <http://www.emmakantanen.net/>. Luettu 21.2.2019.
Espoon kulttuurikeskus. S. a. Espoo: Espoon kaupunki. <https://www.espoo.fi/kulttuurikeskus>. Luettu 21.2.2019.

 

Kiinnostaako tämä?
Hukkanen, Sanna & Aula, Inkeri. 2018. Metsänpeitto. Helsinki: Arktinen Banaani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s