”Föönattuja aforismeja”

 ”Tyhjään paperiin voi vetää vain  yhden viivan”, toteaa Sibelius-Akatemian emeritusrehtori Lasse Rajamaa, ja sitten hän vetää. On vetänyt, ja mitä nyt pikkasen hellittänyt otteestaan välillä, säädellyt viivan leveyttä, intensiteettiä ja antanut tyhjän tilan ottaa omansa.

Rajamaa, Lassi. 2018. Tuuli on puskissa vaarallisen voimakasta: piirroksia ja ajatuksia. Mikkeli: Classicus.  Ulkoasu ja taitto: Esa Nurminen.


Rajamaa kiinnittää huomion sattumalta kohtaamaansa lähimmäiseen, vaivihkaa. Kohde voi nyhjöttää puiston penkillä tarraten kännylläkkään muihin maailmoihin tai rönöttää metron ahtaalla istuimella, ilmeettömänä ulos tuijottaen.

Näistä hiljaisista pursuaa tarinaa, jonka visualisoijana ja tulkkina Rajamaa toimii. Tuloksena on tekijän sanoin föönattuja aforismeja, kuva-teksti-pareina. Teksteissä on jotain tuttua, johon tajunnan virrasta kietoutuu omaperäisiä assosiaatioita. Istuja voi herättää muiston kuivakasta madeleine-leivoksesta, ja kohta laulaa Pavarotti duettoa Domingon kera, Matti Salminen omiaan, samaan aikaan kun portilla jo odottelee liinukkaharja linjaalirattaineen.

Taiteilijan mukaan piirrokset syntyivät vuosikymmenen puolivälissä julkisissa tiloissa satunnaisista kohtaamisista. Tarinat on liitetty niihin useimmiten jälkikäteen.  Piirrokset olivat näytteillä helsinkiläisessä TILA-galleriassa vuonna 2017.  Näyttelyn hetkellisyyttää kompensoi tämä kirja, kulttuuriteko Classicus-kustantamolta.

Kirjansa sisällön tiivistää tekijä sivulla 165 näin:
Ajattelin vielä tähän föönata aforismin
ja kiitän näkymätöntä partneriani,
koko puhallinorkesteria,
jonka
tuuli on puskissa vaarallisen voimakasta.

Kirjan yhyttäminen oli jälleen sattumien summaa. Espoon Tapiolan kirjaston kierrätyshyllyssä oli Rondo-lehti, joka osoittautuikin mainioksi tuttavuudeksi: kiinnostavia artikkeleita klassispainotteisen musiikin liepeiltä, ihmisiä, organisaatioita, tapahtumia. Siellä oli Rajamaan kuvakolumni sekä toisaalla pikkuruinen maininta tästä kirjasta, jonka aina altis Helmetin tilauspalvelu sukkelaan kiidätti ulottuvilleni.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Kulttuurin ystävälle, pohdiskelijalle.
● Mihin aktivoi? Miettimään tuntemattomien kanssaihmisten maailmoita.
● Mitä merkittävää? 2010-luvun kuvasikermä vastaantulijoiden mahdollisista mietteistä.

Lisää aiheesta
● Rajamaa, Lassi. 2018. Rajamailla. Mikkeli: Classicus. <https://rondolehti.fi/galleries/lassi-rajamaa/>. Luettu 5.3.2019.

Kiinnostaako tämä?
Salo, Timo (toim.) 2017. Tiedeaforismikirja: Uusia ajatelmia tieteestä. Helsinki: Into.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s