Kenraalin iltahuuto

Kenraali Gustav Hägglund on saanut sotilasuraltaan liki kaiken: opiskellut Yhdysvalloissa, toiminut Suomen puolustusvoimain komentajaja, Euroopan unionin sotilastehtävien johdossa ja YK:n rauhanturvaoperaatioiden komentajana.

Hägglund, Gustav. 2018. Kenraalin iltahuuto. Helsinki: Otava.


Kenraalin skaala ulottuu leijonan tehtävistä kyyhkyn toimiin, kuten hän on muistelmiensa nimekkeessä (2006) todennut. Mittarin näyttäessä syksyllä 2018 kahdeksaa vuosikymmentä hän katsoo ajan otolliseksi kirjoittaa ajatuksiaan Suomesta, Euroopasta ja maailmasta; omien sanojensa mukaan realismia haavekuvien vastapainoksi.

Kirjan teemat alkavat kenraali-isän perinnöstä ja jatkuvat jääkäreihin sekä kotimaan puolustuspolitiikkaan. Tästä suunnataan kansainvälisille vesille, missä käsitellään esimerkiksi arabimaita, Kiinaa, Euroopan unionia ja Natoa. Mukana ovat luonnollisesti myös Ruotsi ja Venäjä.

Kenraalin iltahuudossa on aikaulottuvuutta. Hägglundin ura Suomen puolustuvoimain palveluksessa alkoi vuonna 1958, ja eläkkeelle hän jäi Euroopan unionin sotilaskomitean puheenjohtajan tehtävästä vuonna 2004. Hän siis toimi sotilastehtävissä lähemmäs puoli vuosisataa.

Tarkastelun alueellinen ulottuvuus alkaa Helsingin kadettikoulusta, laajenee opintoihin Yhdysvalloissa ja komentajantehtäviin Lähi-Idässä. Siellä karttuu kokemusta eri kansallisuuksien edustajista. Työ Suomen puolustusvoimain komentajana laajentaa entisestään perspektiiviä, kun Hägglund joutuu-pääsee rakentamaan kansainvälisisiä yhteyksiä itään, länteen ja etelään. Euroopan unionin tehtävät puolestaan tutustuttavat monipuolisesti kotimaanosan kansallisiin piirteisiin.

Ajallista ja alueellista ulottuvutta iltahuudossa siis on. Entä syvyyttä? On sitäkin, sopivassa määrin, paikoin. Kirjoittajan kokemus ja kokonaisnäkemys näkyvät erityisesti kansainvälisten asioiden käsittelyssä. Mukana on myös anekdootinomaisia merkkitapahtumia, käännekohtia, ratkaisun paikkoja ja selviytymisiä. Nehän myös lukijaa kiinnostavat, samoin luettelot kuten Johtajan menestyksen ventti tai julkisuudenhallintavinkit.

Välitilinpäätökseksi tätä kokonaisuutta voisi kutsua: mitä on jäänyt viivan alle kun aktiiviuraankin on jo kertynyt etäisyyttä. Tukevista aiheista koottu monipuolinen ja helposti sulava kattaus on kiinnostava ja herkullinen, vaikka toimitustyö onkin jäänyt viimeistelemättömäksi. Provokatiiviset ajatukset herättänevät myös lukijan kriittisen minän, esimerkiksi suhteessa kenraalin johtajuusteeseihin.

Aiemmin Hägglund on julkaissut muistelmiksi luokiteltavan teoksen Leijona ja kyyhky (2006) ja riistaan keskittyvän Onnenpekka metsällä (2010), sotilasteemat ovat sitten erikseen. Molemmat olivat aikanaan notkeaa luettavaa, onnistuneita nimekkeitään myöten. Kyllä me lukijat mielellämme näitä nauttisimme lisää – ja tekstistä on aistittavissa ettei pajatso ole vielä likimainkaan tyhjä. Itse asiassa tästä pilkahtaa kirjassa jo myönnytyskin.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle?
Maanpuolustuksesta, kansainvälisestä kriisinhallinnasta ja maailmanpolitiikasta kiinnostuneelle.
● Mihin aktivoi?
Kokonaisuuksien hahmottamiseen, kriittiseen ajatteluun edellä mainituista asioista.
● Mitä merkittävää?
Suomen 1900-luvun jälkipuoliskon puolustuspolitiikan ja eurooppalaisjohtoisten kriisinhallintaesimerkkien tiivistelmä silminnäkijän kuvaamana.

Kiinnostavatko nämä?
Ehrnrooth, Adolf & Lehtonen, Marja-Liisa. 1994. Kenraalin testamentti. Helsinki: WSOY.
● Hägglund, Gustav. 2006. Leijona ja kyyhky. Helsinki: Otava.
● Hägglund, Gustav. 2010. Onnenpekka metsällä. Helsinki: Otava.
Marshall, Tim. 2018. Maantieteen vangit. Kymmenen karttaa, jotka kertovat kaiken maailmanpolitiikasta. Suomennos Jaana Iso-Markku. Jyväskylä: Atena.

 

 

 

 

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s