Tiukka paikka

Vuosien 2015–2017 turvapaikanhakijoiden virran hallinnointi oli Tiukka paikka tuolloiselle sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille.


Nerg, Päivi & Järvenkylä, Nina. 2019. Tiukka paikka. Jyväskylä: Docendo. Kansi: Mikko Puranen, kannen kuva: Veikko Somerpuro, taitto: NotePad.


Miten lintukodon korkeat virkamiehet organisoivat yhteiskunnan toimet kun valtakunnanrajan ylittää vuonna 2015 yllättäen eri kansallisuuksien ihmisvirta? Turvapaikanhakijoiden tavat, tarpeet ja aikomukset ovat tuntemattomia, yhteistä kieltä ei ole. Tapahtumat vyöryvät eteenpäin arvaamattomasti kuin fraktaalin sakarat, ja prosessi kestää vuosia. Kirjan sivuilta on helppo lukea että koottiin kriisiryhmä ja organisoitiin eri tahojen ja tasojen toimintaa, mutta että akuutissa tilanteessa osattiin hahmottaa, miten kaiken tällaisen tulee toimia – periaatteessa ja käytännössä – oli huomattava vaikeaa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ottaa paikkansa johtajana, kokonaiskuvan muodostajana ja siitä viestijänä. Kertomus antaa kyytiä kuvalle virkamiehestä jäykkänä, byrokraatttisena ja kalseana papereiden herrana. Tilalle tulee nopealiikkeinen, joustava ja empaattinen asiantuntija, joka toimii yhteistyössä eri alojen virkamiesten kanssa, pitää huolen siitä, että kone käy. Samalla kertautuu se tosiasia, että korkeakoulutus, olkoon se sitten vaikka puut-heinät-puolelta, antaa tiettyjä valmiuksia, mutta viimekädessä persoona ratkaisee, kenestä on alfayksilöksi laumassa.

Kertomuksen valtaosa on turvapaikanhakijoiden sijoittelun, organisoinnin ja mediatyöskentelyn kuvausta. Kirjan loppupuolella käsitellään monialaisen kriisikokonaisuuden johtamista. Siellä myös annetaan äidin kädestä näpäytys suomalaisille, jotka eivät osaa keskustella eivätkä ottaa pakolaisia osaksi yhteiskuntaa. Toruminen hivenen latistaa aiemmin virinnyttä virkamieshohtoista tunnelmaa. Toisaalta – tälläkin tapaa osoittaa johtaja inhimillisyyttään.

Pysäyttävä on tuolloisen sisäministerin Petteri Orpon kertomus länsi- ja itärajan tapahtumista. Miten menetellään, kun Tornioon saapuu satoja turvapaikanhakijoita Ruotsista tai Euroopan unioinin itärajan ylittää erämaa-asemien kautta 1700 turvapaikanhakijaa, jotka edustavat kymmeniä eri kansallisuuksia? Toimista huokuu tehtävään paneutuminen, asiaosaaminen ja joustava tilannesilmä.

Tekstissä on järeitä, harvemmin nähtyjä käsitteitä, joita maallikon on kankeaa lausuakin. Ne ovat kielensä puolesta ilmaisuvoimaisia ja sisältö avautuu asiayhteydestä. Rivikansalainen ei vaan ole tottunut hahmottamaan kotimaan tapahtumia tällaisista näkökulmista: järjestelykeskus, kriisinjohtoryhmä, maahanmuuton ministerityöryhmä, turvallisuustilannekuvaus, turvapaikkapoliittinen ohjelma, tiedustelulainsäädäntö, varautumissuunnitelmat ja -harjoitukset. Tutuiksi tulevat viimeistään nyt myös Schengenin sopimus ja Dublinin sopimus. Syytä on totutella näidenkin aktiiviseen käyttöön.

Ajankohtaisen ja mutkikkaan aiheen kirjan muotoon saattaminen vaatii monen asian samanaikaista onnistumista. Pitää olla myrskyn silmän toimija, jolla on kokonaiskuva tapahtuneesta, ja joka tohtii siitä kertoa. Pitää olla myös pätevä kirjoittaja, joka osaa pelkistää asian ymmärrettäväksi ja helppolukuiseksi tekstiksi. Tarvitaan vielä ketterä kustantaja, joka osaa ottaa kopin lennosta kiinni sekä pikatoimittaa ja painattaa kirjan. Kaikki kolme asiaa ovat tässä kirjassa onnistuneet. Toimittaja Nina Järvenkylä on kirjoittanut Päivi Nergin kertomasta sujuvan, runsaasti väliotsikkoja sisältävän tarinan, joka imaisee mukaansa. Sen reportaasimainen henki sopii hyvin tapahtumien hengästyttävään tempoon. Kirjan nimi kertoo sisällöin lisäksi myös näkökulman ja tyylin. Docendo on sitten tahkonnut kirjan hyllyyn pikavauhtia.

Toivoisin tällaiselta kirjalta vastedes vielä hitusen lisää. Eri symbolijärjestelmien ystävä jäi kaipaamaan loppuun tiivistelmää, mallinnusta, kokoavaa kuvaa: infografiikkaa tai edes taulukkoa, josta ilmenee oleelliset tapahtumat keskeisissä organisaatioissa ja paikoissa, eri vuosina. Sellainen piirtyy kirjaa lukiessa automaattisesti mieleen, mutta kovin repaleisena. Myös vastaanottokeskusten karttaesitys, jossa eri vuosina toimineet toimipisteet erottuvat toisistaan, olisi palvelus lukijalle.

Tiukka paikka jättää vahvan jälkimaun. Se on arvostus suomalaisia korkeita päättäjiä kohtaan. Kaapin päällä näyttää olevan pätevyyttä, tahtoa ja tarmoa vaikeiden megatilanteiden hoitamiseen. Tämä ulottuu saapujien sijoitteluun asti, jälkiporeiden organisointi maaliin saakka on jo toinen asia. Mutta vielä pilkistää kriittisyyden sorkka: tämä oli parin kertojan kuva tapahtuneesta, millaisia muita kuvia mahtaa olla?

Tämä kirja kuuluu valistuneen kansalaisen lukulistalle. Ministeriöjohtoiset toimet avautuvat parhaiten, jos lukijalla on valmiina kansainvälinen poliittinen kuva, johon tämä kansallinen episodi voi solahtaa. Suomeen tulleet pakolaiset eivät pulpahtaneet historiaan tyhjästä. Tätä edelsivät vuosien ja vuosikymmenten tai vuosisatojen tapahtumat, jos niin halutaan katsoa.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Hänelle, joka haluaa tietää maahanmuuton kotimaan organisoinnista. Johtajalle.
● Mihin aktivoi? Tarkistamaan ajatuksiaan maahanmuutosta ja ottamaan kantaa maahanmuuttokeskusteluun. Miettimään valtion virkakoneiston toimintaa.
● Mitä merkittävää? Sisäministeriön kansliapäällikkönä toimineen Päivi Nergin näkemys vuosien 2015–2017 pakolaisvirran hallinnosta sen strategisena johtajana.

Aiheesta enemmän
● Asylum in Finland. S. a. Helsinki: Finnish Immigration Service. <https://migri.fi/en/asylum-in-finland>. Luettu 15.3.2019.
● Beginner’s guide to Finland 1 & 2. 2016. Helsinki: Maahanmuuttovirasto. <https://www.youtube.com/watch?v=Lbea86mZpLA>, <https://www.youtube.com/watch?v=EbPJmLDelH0>. Luettu 15.3.2019.
● Turvapaikkaprosessia koskeva selvitys. (Tulossa.) Helsinki: Sisäministeriö. <https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/turvapaikkaprosessia-koskevan-selvityksen-tekija-on-valittu>. Luettu 15.3.2019.

Kiinnostavatko nämä?
● Helle, Minna. 2018. Järki ja tunteet: oivalluksia riidoista, neuvotteluista ja sopimisesta. Helsinki: Otava.
● Hiltunen, Anna-Kaisa. 2019. Euroopan porteilla: turvapaikkapolitiikan vaikeat vaiheet. Helsinki: Gaudeamus.
Kortelainen, Anna ym. 2015. Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta. Helsinki: Gummerus.
Oksanen, Kimmo & Piiroinen, Heidi. 2018. Ohikuljetut: Erään kerjäläisperheen tarina. Helsinki: WSOY.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s