Koulukäsitöiden ylistyslaulu

Maasalo, Katri. 2019. Kauneimmat koulukäsityöt. Kirjokansi 209. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Graafinen suunnittelu: Anne Kaikkonen. Kuvien reproduktio: Kari Lahtinen. Valokuvat: Sanna Peurakoski.

Kukaan ei ole voinut niiltä välttyä: olemme aikoinaan itse ahertaneet niitä koulun käsityötunnilla, ja myöhemmin äiteinä tai isinä saaneet niitä lahjoiksi. Ne ovat hikisin käsin, kenties kyynelinkin aherrettuja muotopuolia kapistuksia, joiden käyttötarkoituksen hahmottaminen kysyy lievää mielikuvitusta. Materiaaleina vohvelikangas, silmukoiksi jalostettu villalanka, askarteluhuopa nappeineen, väripaperi tai naulasomisteinen puu. Tavoitteena koriliina, pannulappu, koriste-esine tai pannunalusta.

Katri Maasalo on kuvannut kymmenien entisten ja nykyisten koululaisten käsitöitä ja liittänyt mukaan katkelmia koulukirjoista. Pääosassa ovat valokuvien välittämät käden työt. Yhdessä valikoidun tekstin kanssa niistä provosoituu runsas kattaus lukijan ajatuksille.

Jotain hyvin oivaltavaa ja hellyttävää sisältyy Kauneimmat koulukäsityöt -kirjaan. On kokoelma yritystä omin käsin, luovaa panosta materiaalivalinnoista väreihin ja viimeistelyn yksityiskohtiin, kenties hentoa ajatusaihiota lahjan saajaa kohtaan. Hänelle tuo tekele voi olla elämän kallisarvoinen timantti, todiste siitä että edes joskus on ollut tärkeä, muistettu ja arvostettu; rakastettu. Tästä kertoo se, että kirjaan kuvattuja kapineita on löytynyt yllättäen edesmenneitten äitien ja isien jäämistöstä, yhdessä muiden arvoesineiden kanssa. Tai että ne ovat olleet vuosikymmeniä omistajiensa työpöydällä, kirjahyllyssä tai taskussa, käden ulottuvilla.

Kirjaan ei ole osunut kympin käsitöitä, eikä siitä käy ilmi opettajien panos töiden onnistumiseen. Mieleen on jäänyt oman esikoululaisen äitienpäiväksi värkkäämä vohvelikankainen tasku, jonka viivasuorien saumojen ompelussa opettaja lienee ollut osallinen. Vaikka työn siisteys ja täydellisyys onkin lähes kiusallista, on se osoitus  aikansa esikoulun eetoksesta: lasta autetaan tekemään viimeistelty lopputulos, vaikka vähän aitouden kustannuksella. Nyt tuo artefakti on mummin ammoisten luuhelmien säilytyskotelo, kallisarvoinen side sukupolvien välillä.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle
? Äidille, isoäidille, kummitädille.
● Mihin aktivoi? Kaivamaan oman tai läheisen kauneimman ja kaameimman koulukäsityön esille ja nostamaan sen kunniapaikalle, ottamaan käyttöön. Katsomaan sitä pintaa syvemmälle.
● Mitä merkittävää? Koulukäsitöiden rujon kauneuden ja merkityksien esille nostaminen.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s