Tukevasti Pohjois-Koreasta

Mäkeläinen, Mika. 2019. Kimlandia: Silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa. Jyväskylä: Atena.
Päällys: Jussi Karjalainen. Päällyksen ja kirjan kuvat: Mika Mäkeläinen. Kartta: Kauko Kyöstiö, Spatio Oy. Sisuksen ulkoasu: Ville Lähteenmäki.

Outo Pohjois-Korea on julkisuudessa demonisoitu oikukkaan diktaattorin hulluksi epävaltioksi. YLEn toimittaja Mika Mäkeläinen on oleskellut maassa useaan otteeseen, tavannut monenlaisia ihmisiä, haastatellut, kuvannut ja nuuskinut. Hän osoittaa, että mustavalkoisessa asetelmassa on muitakin värejä ja niissä eri sävyjä.

Pohjois-Koreaan ei mennä noin vaan. Mäkeläinenkin lähestyy sitä vaivihkaa Kiinan puolelta – ja joutuu vaikeuksiin. Maahan pääsee vain huipputarkastusten läpi, ja henkilökohtainen valvoja on läsnä joka hetki sanellakseen mitä kaikkea ei saa kuvata, ketä ei saa haastatella ja mihin ei saa mennä.

Päällystakki niskassaan toimittaja näkee Pohjois-Koreassa loputonta propagandaa, kuulee aivopestyjä lausuntoja ja hieman epävarmoja vakuutteluja kotimaan ylivertaisuudeta muihin valtioihin nähden. Tietoja sensuroidaan ennennäkemättömällä internetpimennolla, mihin kansa vastaa muistitikulla salakuljetetuilla tiedostoilla ja kiinalaisilla operaattoriyhteyksillä. Maassa on merkillisiä yhteiskunnallisia ja taloudellisia rakenteita, ja vaikka markkinatalous onkin kirosana on siitä kehitetty kansallinen analogia.

Maailman tehokkain poliisivaltio valvoo kansalaisiaan yllätystarkastuksin ja omaperäisellä kastijärjestelmällä. Maastamuutto on tietysti kiellettyä, ja vain harvat kansalaiset onnistuvat pakenemaan Etelä-Koreaan tai Kiinaan. Loikkareiden kohtalo on hätkähdyttävän kova ja osoitus siitä, millaista jälkeä jatkuva mielipiteen muokkaus saa aikaan.

Lähteitä on peräti 53 sivua, aluksi satoina indekseinä ja niiden jälkeen lähdeluettelona, useimmat luonnollisesti verkosta. Yhteensä 332 sivua käsittävä kirja rakentuu 7 luvusta, joten ne ovat pitkiä. Jäin kaipaamaan väliotsikoiden rytmittämiä kokonaisuuksia, jotka olisivat helpottaneet lukijan sinänsä herkullisia mega-annoksia. Kirjan lopun tyhjät sivut olisivat kuin luotuja asiahakemistolle.

Tekstin ohella kirjoittajan omat, runsalukuiset valokuvat kertovat paljon. Spation mainion kartan avulla on helppo seurata toimittajan seikkailuja Pohjois-Korean rajan eri puolilla. Mukaan mahdutetut Kiinan ja Japanin kaistaleet valaisevat osaltaan maan strategista sijaintia. Tekstissä viitattujen Laosin ja Thaimaan sijainnit rajasuhteineen jäävät lukijan asiantuntemuksen varaan, samoin alueen vaihteleva korkokuva.

Mika Mäkeläisen Kimlandia on tukeva ajankohtaisesitys Pohjois-Koreasta. Kirjan suuri ansio on, että Pohjois-Koreaa tarkastellaan yksilötasolla, yhteisötasolla ja valtiotasolla. Valtionakin sen toimijuus liitetään itäaasialaiseen yhteyteensä ja globaaliin kehikkoon, ydinvaltojen suurvaltapolitiikkaan. Silminnäkijän monen näkökulman ja tason pohdinnat yhdessä huolellisten lähdemerkintöjen kanssa tekevät teoksesta tärkeän aikalaisdokumentin. Kirja kuuluu aikaansa seuraavan maailmankansalaisen lukemistoon.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Pohjois-Koreasta, maailmanpolitiikasta kiinnostuneelle lukijalle.
● Mihin aktivoi? Päivittämään omia käsityksiä Pohjois-Koreasta. Miettimään maan merkitystä suurvaltapolitiikassa, maailmanrauhassa. Seuraamaan alueen tapahtumia.
● Mitä merkittävää? Silminnäkijätoimittajan analyyttinen kuvaus 2010-luvun jälkipuoliskon Pohjois-Koreasta.

Kiinnostavatko nämä?
Marshall, Tim. 2018. Maantieteen vangit. Kymmenen karttaa, jotka kertovat kaiken maailmanpolitiikasta. Suomennos Jaana Iso-Markku. Jyväskylä: Atena.
Toimela, Markku & Aalto, Kaj. 2017. Salakahvilla Pohjois-Koreassa: Markku Toimelan jännittävä tie Pohjois-Korean luottomieheksi. Jyväskylä: Docendo.

3 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s