Korruptio Suomessa 2019

Sulle virka, mulle virka, jokaiselle virka, näin rallateltiin aikoinaan yliopistolla. Optimisti saattaisi tokaista siihen, ettei totisesti enää ja realisti toteaisi, että mihinpä se siitä olisi muuttunut.


Nazarenko, Salla ja työryhmä. 2019. Korruptio Suomessa. Helsinki: Into.


Suomineito on toistuvasti paistatellut kansainvälisissä korruptiovertailuissa viattomuuden kärkisijoilla. Toimittaja Salla Nazarenko työryhmineen nostaa kissan pöydälle. Hän tekee tiettäväksi sen, jonka me jo aavistamme: Suomen puhtoisuus korruptiosta vapaana yhteiskuntana on tarua vailla pohjaa. Vaikkei meillä olekaan tapana sujauttaa seteliä poliisille, lääkärille tai esimiehelle on asioita mahdollista ohjailla haluttuun suuntaan hienovaraisin keinoin. Ja näitä rakenteellisen korruption reittejä on monia: virka-aseman väärinkäytöstä räikeään lobbaukseen ja henkilöverkostoihin.

Salla Nazarenkon työryhmään kuuluu erilaisia asiantuntijoita: kauppatieteiden tohtori Erkki Laukkanen, toimittaja Jarno Liski, hallintotieteiden tohtori Venla Mäntysalo, valtiotieteiden maisteri Tommi Niinimäki ja professori Janne Saarikivi. Yhdessä heistä muodostuu monipuolinen tiedon ja kokemuksen kimara kotimaisen korruption yhteiskunnalliseen analyysiin. Erityisen herkullinen on hyvinsyöneen setäprofessorin tilitys, jossa kritiikki ja itsekritiikki kristallisoituvat osoitukseksi siitä, miten monitahoisia korruptioon liittyvät näkökulmat ovat.

Korruptiota kuoritaan kuin sipulia, ja sieltähän löytyy aina uusia ilmenemismuotoja ja esimerkkejä. Tekstissä vilahtelee lähihistoriasta tuttuja tasavallan hallinnon ja politiikan johtajia, joiden liepeillä velloo petoksia, kavalluksia, skandaaleja. Kirjan rakenne onkin hyödyllinen itsessään: näin korruptiota voi jäsentää ja analysoida.

Kyytiä saa kansainvälinen Tranparency Internationalin julkaisema CPI-korruptioindeksi, jossa Suomi kiiltää kärkisijoilla. Asiaan perehtynyt KTT Erkki Laukkanen osoittaa, miten mielivaltaisella pohjalla laskelmat tässä komposiitti-indeksissä ovat. Ne koostuvat monista elementeistä ja matemaattisten kaavojen määräämistä painotuksista, joita on helppoa säätää haluttuun suuntaan. Näin myös tehdään.

Kirjassa nostetaan tärkein alkuun: ehdotukset toimenpiteiksi maan sisäisen korruption heikentämiseksi. Tehokas keino on lisätä hallinto- ja vaikutusrakenteiden läpinäkyvyyttä. Puhetta lobbarirekisteristä ja toiminnan yhteisistä pelisäännöistä on pyöritelty puheissa, ja tätä kirjoitettaessa keväällä 2019 sitä kaavaillaan tulevaan hallitusohjelmaan. Jokainen kansalainen voi vaikuttaa korruptioon nostamalla epäilyksiään puheeksi, tekemällä kiusallisia kysymyksiä ja vaatimalla niihin vastauksia – vaikkapa miksi Alkot ovat järjestään S- ja K-kaupojen yhteydessä. Alkajaisiksi voi lukea tämän kirjan, josta saa käsitteitä ja mahdollisia ajatusrakennelmia omaan kannanmuodostukseen.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Vallankäytöstä, oikeudettomasta oman ryhmän tai henkilökohtaisen edun ajamisesta kiinnostuneelle kansalaiselle.
● Mihin aktivoi? Ajattelemaan kriittisesti yhteiskunnan hallintorakenteista ja valtasuhteista. Ottamaan kantaa korruptioon ja toimimaan oman näkemyksensä puolesta.
● Mitä merkittävää? Suomen sisäisen korruption analyysi vuonna 2019.

Aiheesta enemmän
● Corruption Perceptions Index 2018. 2019. Berlin: Transparency International. <https://www.transparency.org/cpi2018>. Luettu 15.5.2019.
● Mansikkamäki, Suvi-Tuuli & Muttilainen, Vesa. 2016. Poliisin tietoon tullut korruptiorikollisuus vuosina 2011–2014. Poliisiammattikorkeakoulun raportteja 121. Tampere: Poliisiammattikorkeakoulu. <https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/114793/Raportti_121_verkko.pdf?sequence=1>. Luettu 15.5.2019.
● Transparency International. 1995–2019. Berlin: Transparency International. <http://www.transparency.org/>. Luettu 15.5.2019.
● Transparency International, Suomi Finland. 2003–2019. Helsinki: Transparency International Suomi ry. <http://www.transparency.fi/>. Luettu 15.5.2019.

Kiinnostavatko nämä?
● Hänninen, Jyri & Liski, Jarno. 2019. Keskustan valtakunta Kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta. Helsinki: Into.
Marshall, Tim. 2018. Maantieteen vangit. Kymmenen karttaa, jotka kertovat kaiken maailmanpolitiikasta. Suomennos Jaana Iso-Markku. Jyväskylä: Atena.
Riepula, Esko. 2018. Eskon askeleet: Omaelämäkerta. Helsinki: Into.
Rosila, Pertti J. 2018. Arkadianmäen kirstunvartija. Helsinki: Tammi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s