Ammattirakastaja

”Me huorat hoidamme moniakin sellaisia tehtäviä, joita kaikki eivät osaa eivätkä halua hoitaa. Seksin ohessa tarjoamme myötätuntoa ja lohtua, iloa ja mielialan buustausta, mahdollisuuksia rentoutumiseen, virkistymiseen, luovaan itseilmaisuun, leikkiin ja turvalliseen itsetutkisteluun sekä tukea myönteisen kehonkuvan rakentamiseen. Jos nämä ovat arvokkaita sisältöjä muilla aloilla, mikä tekee näistä turhia tai arvottomia seksityössä?” Forsström 2019, 150.

Forsström, Tiia. 2019. Ammattirakastaja. Helsinki: Like. Kannen kuva: Marjo Tynkkynen, kirjailijakuva: Toni Härkönen.


Uskontotieteen maisteri, tietokirjailija Tiia Forsström (ent. Aarnipuu) on kirjoittanut kirjan erilaisista, tavallisista ihmisistä: ilotytöistä ja rattopojista, huorista ja gigoloista. Näkökulmat kumpuavat sosiologiasta, sukupuolentutkimuksesta ja omista ammattikokemuksista.

Aihetta käsitellään neljässä jaksossa. Ammatista kun on kyse, startataan liiketoiminnan kokonaisuudesta ja rahasta. Tuntitaksa paljastuu samaksi kuin Suomen Tietokirjalijat ry:n asiantuntijapalkkiokin. Kirjoittaja kuvailee erilaisia toimintamalleja ja muiden ammattilaisten kokemuksia niistä. Seuraavaksi käsitellään ammattirakastajan toimenkuvaa: mitä kaikkea alan asiakaspalvelu on, ja mitä se ei ole. Tästä onkin luontevaa siirtyä asiakkaisiin, joiden kirjo on laaja, trimmatuista kehonpalvojista ujoihin taviksiin ja vakisuhteeseen virkistystä hakeviin suorittajiin. Viimeinen kokonaisuus asettaa seksityöntekijät muiden ammatinharjoittajien joukkoon yhteiskunnassa. Viimeistään monipuolinen ja sopivan laaja – ei ylimitoitettu – kirjallisuusluettelo osoittaa, miten tukevalle pohjalle kirja rakentuu. Joukossa on kotimaisia ja ulkomaisia lähteitä, nykypäivää ja historiaa luotaavia kirjoja, kirjoituksia ja tutkimuksia.

Tiia Forsström kuvaa työtään niillä ilmaisuilla, joita ammattiseksin alalla käytetään. Tekstissä vilisee outoja käsitteitä kuten dunkkarikokemukset, mätileikit, pyrstöhoito, gme-palvelut ja kinkyfantasiat. Lukijan ymmärrys voi olla lujilla myös swingerin ja dommen kohdalla. Urbaani sanakirja auttaa, mutta se toistuva plaraaminen tuskastuttaa. Kirjan lopussa on 7 sivua tyhjää tilaa, jotka olisivat oiva paikka sanastolle. Ehkä sen puuttuminen on tietoinen valinta. Nyt vaan tuntuu väliin siltä, että Forsström kirjoittaa kollegoilleen, jotka eivät sananselityksiä tarvitse.

Kirjan nimikkeenä on Ammattirakastaja. Ilmaisu on vakiintunut, mutta mitä tekemistä sillä on rakkauden kanssa, eikö kyse ole pikemminkin biologisen tarpeen tyydyttämisestä, jota kutsuisi mieluummin seksiksi? Sekin tuntuu kuitenkin kapealta ilmaisulta tämän ammattilaisen toimenkuvaan nähden. Kyse on monipuolisista hyvinvoinpalveluista, joissa ihminen kohdataan fyysisesti ja parhaimmillaan myös henkisesti, kuten Forsström edellä on luonnehtinut.

Ammattirakastaja-kirjan kirjoittaja, Tiia Forsström hallitsee asiansa. Hän on Sexpo:n puheenjohtaja (2019), Seta ry:n entinen puheenjohtaja ja alan aktiivi toimija yhdessä miehensä kanssa. Forsström esiintyy julkisuudessa omalla nimellään ja on kysytty kommentoija. Seksiammattia asiatäyteisesti ja monipuolisesti kuvaava, sujuvasti kirjoitettu tietokirja täyttää osaltaan paikkansa ihmisen ja yhteiskunnan toiminnan selittäjänä.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle sopii? Henkilökohtaisten hyvinvointipalvelujen yleissivistystä päivittävälle. Seksuaalisuudesta kiinnostuneelle, ennakkoluulottomalle.
● Mihin aktivoi? Ymmärtämään seksialan ammattilaisia.
● Mitä merkittävää? Seksialan ammattilaisen työnkuva 2010-luvun Suomessa. Seksityön kirjon kuvaus.

Kirjallisuutta
Aarnipuu, Tiia. 2011. Jonkun on uskallettava katsoa. Helsinki: Animalia.
Forsström, Tiia & Forsström, Jouni. 2016. BDSM-aapinen. Helsinki: Like.
Kasvi, Krista & Ros, Tomi. 2018. Miesseuralainen: Ei niin harmaita tositarinoita. Oulu: Fitra.
Näre, Sari. 2016. Sota ja seksi: rintamamiesten seksuaalikerrontaa talvi- ja jatkosodan ajalta. Helsinki: Tammi.
Wahrman, Niklas. 2007–2019. Urbaani sanakirja. Turku: Nixarn. <https://urbaanisanakirja.com/>. Luettu 17.6.2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s