Pyöräilijä Suomen sydänmailla

Rämö, Matti. 2019. Polkupyörällä napapiirille: Kotimaan ihmeitä ja parisuhdepyöräilyä. Helsinki: Minerva. Kuvat: Matti Rämö, Eeva Hämäläinen ja Tuomo Kiminki. Kartat: Matti Rämö. Kansi, ulkoasu ja taitto: Taittopalvelu Yliveto.

Toimittaja Matti Rämö pyöräilee tällä kertaa kotimaassa, Helsingistä Etelä-Lappiin ja takaisin. Uutta on aiempiin kirjoihin nähden myös se, että muutama pätkä pohjoisessa taittuu Eevan seurassa.

Rämö välttää valtaväyliä ja etenee pitkin sorateitä, ihanteena kaistamerkintöjen puuttuminen. Pyörän selästä näkee paljon, ja Rämö havainnoi tarkasti. Maantieteilijällä on silmää pinnanmuodoille, maalajeille, kasvillisuudelle, eläimistölle ja ihmisen toiminnalle. Ympäristöstä välittyy aistimuksia näön, kuulon, hajujen, tuntoaistin ja tsapainoaistin avulla. Yhdessä lihasvoimaisen, hitaan etenemisen kanssa tuloksena on tarkalla siveltimellä piirrettyä kuvaa kotimaasta.

Parisuhdepyöräilyä, lupaa kirjan alaotsikko. Tässä se tarkoittaa elämää nähneen miekkosen aatoksia ja rosoista realismia. Väliin lasketellaan euforista alamäkeä, väliin töksäytetään nimismiehen kiharoihin ja vaihderikkoon. Eteenpäin kuitenkin sotketaan, koska elämä on opettanut, että ainaista myötämäkeä on epärealistista odottaa. Näillä mennään.

Matkalla käydään monenlaisten joulupukkien pajoissa napapiirillä, pessimistien Puolangalla, suopotkupallon Hyrynsalmella, Kekkosen jalanjäljissä Kajaanissa, kesäteatterissa Kuopiossa ja Muskan konsertissa Juankoskella, Juicea muistellen. Matkaaja pohtii rotkojen pinnanmuotoja, poron elämää ja kaivosten kirouksia. Historiaa mukana on hyvin maltillisesti, eikä enempää kaivata.

Maantieteilijän tavaramerkki ovat itse piirretyt, hallitut kartat. Niin tässäkin kirjassa ripoteltu pitkin matkaa. Ne ovat todella tarpeen, niin Suomesta kuin kyse onkin. Sillä käsi ylös: kuka muistaa missä kohtaa Suomea on vaikkapa Vesanto, Ranua tai Pudasjärvi – sijainnilla kun on merkitystä alueiden luonnolle ja ihmisen toiminnalle. Kirjassa on mustavalkoisia valokuvia, mutta tekisi mieli kysyä, että tehtiinkö aivan kaikki niiden repron onnistumiseksi, paperinvalinnasta ja kuvankäsittelystä lähtien.

Moniaistinen havainnointi ja sen pikkutarkka kuvaus viehättävät kummasti. Kirjoittaja onnistuu luomaan eloisan näkymän Suomesta pohjoinen–etelä-akselilta, 2 420 kilometrin lenkiltä, ja kaikki tämä 27 päivän aikana! Tyytyväinen lukija sai sompaista tämän kaiken edustajansa välityksellä, ilman omakohtaista helteen piinaa, hyttysten ininää ja rekkojen pyyhkäisyjä.

Mihinkähän Rämön pyörä seuraavan kerran vie? Aiemmissa kirjoissa on matkattu esimerkiksi Saharassa (2009), Islannissa (2013) ja Himalajalla (2016); Amerikka ja Australia ovat vielä korkkaamatta, Etelämannerta tuskin lasketaa näissä kuvioissa työlistalle. Odotan jo seuraavaa reissua.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Kotimaan matkailusta kiinnostuneelle, Suomi-kuvan päivittäjälle.
● Mihin aktivoi? Suunnittelemaan pyöräretkeä ja toteuttamaan sen. Tarkkailemaan ympäristöään kaikilla aisteilla, suurpiirteitä ja yksityiskohtia havainnoiden.
● Mitä merkittävää? Suomen luonnon ja ihmisen toiminnan kuvaus pyöräilijän perspektiivistä, Suomenlahden rannikolta Lappin eteläosiin, 2010-luvun jälkipuoliskolla.

Kiinnostavatko nämä?
● Hartikainen, Marko & Hassinen, Jari. 2008. Moottoripyörällä maailmanlaidalle: Siperian halki Vladivostokiin ja takaisin. Helsinki: Minerva.
● Rämö, Matti. 2009. Rengasrikkoja Saharassa: Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan. Helsinki: Minerva.
● Rämö, Matti. 2013. Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki. Helsinki: Minerva.
● Rämö, Matti. 2016. Polkupyörällä Himalajalle. Helsinki: Minerva.
Syed, Rami. 2018. Moottoripyörällä Silkkitietä Oulusta Kathmanduun. Helsinki: Minerva.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s