Seikkailijoita Ameriikan junissa

Stammeier, Jenni. 2019. Suomalaiset junapummit: Kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla. Jyväskylä: Docendo. Kansi: Pekka Sell.

Vapaamuotoista reilaamista on harrastettu rapakon takana kauan ennen interrailin aikakautta. 1900-luvun taitteessa ja alkupuolella junapummit, lokarit tai hobot – miksi heitä nyt kutsuttiinkaan – matkasivat jäniksinä töiden perässä Kaliforniasta Kanadaan ja New Yorkista Seattleen.

Valtameren taakse lähdettiin sukulaisten ja tuttujen esimerkin johdattamina. Kun kotimaassa ei ollut töitä, kuului niitä Amerikoissa olevan tarjolla runsain määrin: kaivoksissa, metsissä ja maatiloilla. Todellisuus osoittautui huhupuheita karummaksi, töistä käytiin kovaa kilpailua ja 1930-luvulla mantereen laajuinen lama pyyhkäisi toiveet työpaikasta pölymyrskyn lailla taivaan tuuliin.

Toimittaja Jenni Stammeier on koonnut näiden rohkelikkojen muistoja kirjaksi. Lähtökohtana ovat neljän seikkailijan muistelmat ja tuttavien haastattelut. Nelikon tarinat muodostavat kehikon, johon kudotaan muita aikakauden ilmiöitä. Tuloksena on värikylläinen ja rosoinen kudelma menevien miesten ja harvalukuisten naisten liikkuvasta elämästä työn ja leivän perässä. Samalla kerrotaan ryhmien keskinäisestä solidaarisuudesta, riidoista, yhteenotoista ja yhteistyöstä viranomaisten kanssa sekä kotijoukkojen kaipauksesta.

Suomalaiset junapummit tarttuu kirjallisuudessa vähän käsiteltyyn aiheeseen. Akateemista tutkimusta ei aiheesta Stammeierin mukaan ole. Käsillä oleva kirja tuo asiaan uudenlaista ymmärrystä: miksi lähdettiin, millaista oli yksittäisten junapummien ja yhteisöjen elämä. Henkilökohtainen neuvokkuus, rohkeus ja laillisuuden rajamailla toimiminen ratkaisivat henkiin jäämisen ja menestyksen. Henkiriepu oli usein uhattuna kun matkattiin junien katolla, telien alla tai jäävaunun hyytävässä laatikossa, ja epätasainen kiskojen rytkytys oli viedä mielipuolisuuden syövereihin. Monet syöksyivät vahingossa tai toisten sysääminä varmaan kuolemaan kiskoille tai ratapenkan ulkopuolella ammottavaan kanjoniin.

Jospa Stammeierin kirja toimisi kimmokkeena systemaattiselle tutkimukselle 1900-luvun suomalaisten junapummien elämästä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Sitä odoteltaessa kannattaa tutustua näiden ennakkoluulottomien kiertolaisten elämänmuotoon tämän kirjan kautta. Sen myötä laukkaavat ajatukset etsimättä nykyiseen kansainvaellukseen ja maahanmuuttajiin. Näkökulmat laajenevat ja syvenevät uusiin ulottuvuuksiin: mustavalkoisten asetelmien sijaan isossa kuvassa alkaa näkyä erilaisia vivahteita.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Amerikan suomalaisten siirtolaisten historiasta kiinnostuneille.
● Mihin aktivoi? Miettimään Amerikan seikkailijoiden elämää 1890–1930-luvuilla ja laman vaikutuksia siihen.
● Mitä merkittävää? Suomalaisten junapummien elämän kuvaus Amerikassa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuoliskolla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s