Mazzarella matkalla

Tuottelias esseisti, emeritaprofessori Merete Mazzarella on jälleen matkalla, kuten monasti aiemminkin. Kumppani L:n kera keinutaan risteilyaluksella Barbadokselta Amazonille, lennetään Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja jälleen Australiaan.

Mazzarella, Merete. 2019. Varovainen matkailija. Suomentanut Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi. Päällys: Emma Strömberg.

Esseen klassisia elementtejä viljellen Mazzarella esittää kysymyksiä, toisaalta ja toisaalta -retoriikkaa ja pohtii eri näkökantoja. Esimerkiksi: Missä iässä ihminen on eniten oma itsensä? Mikä on matkailijan ja turistin välinen ero? Milloin kulkija voi sanoa käyneensä jossain? Hän analysoi ihmistä paikan hyväksikäyttäjänä, lainan hakijana, ottajana ja takaisin maksajana. Tuon lainan, jota on kenties maksettava ikuisuuden verran takaisin. Ja josta on kuitenkin lopulta luovuttava. Hän osoittaa elämän epävarmuuden, keskeneräisyyden. Näin risteily kasvaa koko elämän simulaatioksi.

Kysymykset on siis esitetty. Vastauksilla ei ole niin väliä, tärkeintä on että prosessi on lähtenyt käyntiin; epävarmuus, epäselvyys, monisäikeisyys lähtee pyörimään lukijan päässä.

Kirjallisuuden tutkijana Mazzarella viittaa pitkin matkaa erilaisiin teoksiin. Nämäkin ovat kirjan aarteistoa, ja avaavat viitseliäälle lukijalle uusia maailmoja.

Kirjoittaja esittää itsensä varovaisena matkailijana. Esimerkkejä tästä piirteestä on runsaasti tarjolla, elämässä yleensä ja matkoilla eritoten. Kovin inhimillisen sävyn tarinaan tuo kaipaus tutun Husiksen ja TV Nytt -uutisten perään Amazonilla, missä nettiyhteys pätkii. Tuhannen tuuman ruutu ei riitä.

Matkakirjan eräs ominaispiirre ovat paikanimet. Tiedätkö, missä päin maailmaa liikutaan, osaatko laitaa käsitteet pituus- ja leveyspiirien risteyksiin? Sillä eihän voi ymmärtää jonkin paikasta olosuhteita, ellei tiedä sen sijaintia maapallolla. Joskus lukija voi joutua lujille: Dardanellit, tuota noin …

Suomentaja Raija Siekkinen ei kompastu paikannimiin. Olisiko Kerkko Hakulisen ja Sirkka Paikkalan mainio Pariisista Papukaijannokkaan on ollut korrektien kirjoitusasujen takapiruna? Kokonaisuutena teksti soljuu eteenpäin tuoreena kuin Mazzarella itse olisi sen alun perin suomeksi ajatellut.

Varovainen matkailija on esimerkki siitä, miten ilmastoasiat on saatu iskostetuksi ihmisen mieleen. Turisti tuntee lentohäpeää ja risteilyhäpeää. Hän hätääntyy virallisten raporttien 2 asteen lämpenemisen väitetyistä katastrofaalisista vaikutuksista ja 1,5 asteen nousun kuvitelluista kohtuullisista vaikutuksista ekosysteemeihin. Unohtuu, että kaikki tämä perustuu tietoteknisiin mallinnuksiin, ei mitattuihin tosiasioihin. Ilmastopoliitikot ja -tutkijat ovat hoitaneet pelotteensa, ja voivat vaatia rahoitusta tutkimusponnisteluilleen, mikä sisänsä ei ole ollenkaan huono asia.

Saammeko seuraavaksi seurata kirjailijan aatoksia Arktisen odysseian aalloilta, sillä sellaisen risteilymainoksen hän äkkäsi käyttämänsä norjalaisyhtiön esitteistä? Olisihan kiinnostavaa lukea, miten Golfvirran liepeiden Huippuvuoret ja Islanti sekä hyinen Grönlanti stimuloivat Mazzarellaa.

Kirjailijan mukaan lukija neurotisoituu ikääntessään. Vähenevä aika johtaa sattumanvaraisesta lueskelusta valikoidun kirjallisuuden pariin. Tässä sitä on tarjolla, Mazzarellan parissa ei aika mene hukkaan.

Anything you read can influence your work, so I try to read good stuff.
S. E. Hinton, American writer.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Kriittiselle lukijalle, nautiskelijalle, esseiden ystävälle, matkailijalle.
● Mihin aktivoi? Pohtimaan matkustamista eri kanteilta.
● Mitä merkittävää? Matkustusesseitä 2010-luvun lopun perspektiivistä kun vallitseva ilmastopolitiikka suuntaa ajatuksiamme.

Kiinnostavatko nämä?
Flinckenberg-Gluschkoff, Marianna. 2013. Pietarilainen polkuhevonen: lapsuus kolmen kulttuurin katveessa. Helsinki: Tammi.
Flinckenberg-Gluschkoff, Marianna. 2017. Ilkikurinen kompassi: suunnistusta monen kulttuurin poluilla. Heinävesi: Valamon luostari.
Hautajoki, Hilla. 2017. Keinutuolikaupunki ja Tulikärpästen kylä: Harharetkiä Latinalaisessa Amerikassa. Helsinki: Like.
Mazzarella, Merete. 2017. Elämän tarkoitus. Suomentanut Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi.
Nummi, Heidi. 2015. Kerran kuljin ja kumarsin: 15 kuukautta Aasiassa. Helsinki: Finn Lectura. 
Vakkuri, Juha. 2014. Afrikan sydämeen. Helsinki: Like.
Virtanen, Matti. 2019. Ilmastopaniikki: hoito-opas. Jyväskylä: Docendo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s