Muistisairaan selviytymisopas

Tavi, Varpu & Lahtonen, Riitta. 2019. Muistisairaan selviytymisopas. Jyväskylä: Docendo. Graafinen suunnittelu: Eija Kuusela. Kuvat: Kainuun Ammattiopisto, YritysAmis.

Ensimmäinen suomalainen, kansantajuinen kirja muistisairauksista: sille voi ennustaa huomattavaa käyttöä. Ensinnäkin siksi, että ajankohtainen aihe koskettaa monia kansalaisia suoraan tai välillisesti. Toiseksi siksi, että kirja on hyvin kirjoitettu ja toimitettu.

Sisältö rakentuu 16 luvusta. Niissä edetään muistisairauksien tyypeistä, syistä ja dignostistiikasta taudin kuvaan ja etenemiseen. Hoitoja ja kuntoutusta käsitellään monipuolisesti ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Esille otetaan hoito kotona ja laitoksissa, lakitekstejä, paperisotaa, omaisten jaksamista ja saattohoitoa. Tämän lääketieteellisen, juridisen ja sosiaalisen lähestymisen vire on hyvin empaattinen. ”Tämä kirja on vetoomus arvokkaan vanhuuden puolesta.” (s. 10).

Kirjan nimi, Muistisairaan selviytymisopas, antaa ymmärtää, että sen kohderyhmä on itse muistisairaat. Vähintään yhtä paljon kirja sopii heidän omaisilleen ja hoitajilleen. Sairaista puhuminen sairauksien sijaan korostaa ihmiskeskeistä lähestymistapaa, tässä käsitellään yksiöitä ja sairauksien ilmenemistä heissä.

Monipuolinen tiimi vastaa kirjan teksteistä ja kuvista. Filosofian maisteri Varpu Tavi on erikoistunut terveysaiheisiin ja kirjoittanut aiheesta useita tietokirjoja. Lääketieteen tohtori Riitta Lahtosen erikoisalaa on palliatiivinen hoito ja seniorit. Molemmilla on kokemusta muistisairaista omaisista. Kainuun Ammattiopiston YritysAmiksen valokuvauksen opiskelijat liittyvät mukaan Yrjö ja Hanna Kotien Palvelukoti Onnelan muistisairaiden asukkaiden haavekuvilla. Projektissa asukkaat kertoivat haaveistaan, ja heidät on kuvattu siihen liittyvässä ympäristössä. Nämä otokset korostavat kirjan lämpimän inhimillistä virettä ja tuovat esiin muistisairaiden moninaisen kirjon. Mielenkiintoisia ovat myös otteet, joissa nimetön kotihoitaja pääkaupunkiseudulta kertoo kunkin luvun teemasta omasta näkökulmastaan.

Kirjan toimitustyö on huolellista ja oivaltavaa. Paperi on kunnollista eikä mitään makulatuuria, sisällys hahmottuu yhdeltä sivulta, graafinen ilme on hillitty ja selkeä. Käsitteitä on selitetty pitkin matkaa, ja tietolaatikot erottuvat muusta tekstistä. Lähteet, viitteet ja hakemisto täydentävät kokonaiskuvaa.

Muistisairaan selviytymisopas on uraauurtava ja tärkeä kirja, joka omalta osaltaan  toimii kärkenä arvokkaan vanhuuden puolesta. Sen edistäjien rintama laajenee ja monipuolistuu koko ajan. Useimmat kun haluavat elää kauan, ja yhä useammat myös tekevät sen.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Heille, joita muistisairaus askarruttaa omakohtaiseti, omaisena tai hoitajana.
● Mihin aktivoi? Miettimään muistisairauksia monelta eri kannalta, suhtautumaan muistisairaisiin lämpimän inhimillisesti. Työskentelemään arvokkaan vanhuuden edistämisen puolesta.
● Mitä merkittävää? 2010-luvun lopun näkemyksen mukainen, kansantajuinen, kokonaisvaltainen esitys muistisairauksista.

Lisää aiheesta
Hyyppä, Markku T. 2018. Ikääntyvän muistikirja. Helsinki: Duodecim.
Lindgren, Minna 2018. Vihainen leski. Helsinki: Teos.
Linna, Vieno. 2018. Tuntematon sotelas. Soteromaani eli sairas kertomus. Joensuu: Viestintätoimisto Kirjokansi. Graafinen suunnittelu ja taitto Flora Satakieli.
● Varpu Tavi
. S. a. <https://varputavi.com/>. Luettu 30.7.2019.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s