Kuolleiden kirja

Hautausmaapappi Kai Sadinmaa kuljettaa lukijaa Helsingin Malmin hautuumaalla pysähtyen itselleen tärkeillä paikoilla. Kirjoittaja tarkkailee ympäristöään laajalti:  puita, työntekijöitä ja vieraita.

Sadinmaa, Kai. 2019. Kuolleiden kirja: Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista. Helsinki: Into. Kansi: Perttu Lämsä.


Kirjoittaja valitsee kohteensa oman eetoksensa ja kiinnostuksensa mukaan. Sadinmaa tunnetaan köyhien ja sorrettujen puolustajana, yksilön oikeuksien liberaalina edustajana ja kriittisenä ajattelijana. Siksi kohtaamme hautausmaalla aatteen ihmisiä ja marttyyreja. Näin kirjassa koukataan pasifismin historiaan vainajien kautta.

Sadinmaa pysähtyy vähemmän tunnetuilla vainajaryhmien haudoilla, kuten Helsingin pommitusten uhrien, Iittalan junaturman uhrien ja köyhien lapsien muistomerkeillä. Heitä lähellä ovat myös harvojen tuntemat yksilöt, joiden leposijoja ja henkilöhistoriaa kirjoittaja nostaa esiin, esimerkiksi kasvatustieteilijä ja kääntäjä J. A. Hollo, sodan lapsiuhri Leo Randell ja keksijä Emil Henriksson. Kontrastiksi edellisille tapaamme hautausmaalla maailman mainetta ja koreutta, tunnettuja persoonia kuten Armi Aavikko, Tapio Rautavaara ja Mikko Niskanen, ja kertaamme heidän kohtaloaan.

Kirjan lähestymistavoissa on diversiteettiä ja skaalojen vaihtoa. Yhtäällä rakennetaan pienoiselämäkertoja, tuodaan esille yksilön raadollisuutta ja uljautta. Toisaalla mennään yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja maalataan isolla pensselillä miniatyyrisiveltimen sijaan. Välillä käytetään huumorin tai paradoksien miekkaa, eikä seksikään ole haudoilla vierasta, ihan totta!

Kirjoittaja näyttää myös lukeneisuuden ja sivistyksen voiman. Miten monipuolisesti elämän ilmiöitä voikaan katsoa kun tuntee niiden historiaa, yhteiskunnan lainalaisuuksia, luonnon luokittelua ja muuta vastaavaa.

Malmin hautausmaan tietokirjaan kuuluu luonnollisesti kartta. Siihen on merkitty käyntikohteet, korttelit ja merkittävät puukujanteet. Tarkoitus on varmasti hyvä,  toteutus herättää kysymyksiä.

Vuonna 2019 ilmestyi myös opas Helsingin Hietaniemen hautausmaasta. Siinä missä Hietaniemessä ohjataan katsomaan hautoja ja niiden kiviä, suuntaa Malmin hautausmaan kirja katseen yksilöiden ja ryhmien historiaan ja merkitykseen. Kun Hietaniemen kirja esittelee paljon ja pinnallisesti, katsotaan Malmilla syvälle ja laajalle; yksittäisen henkilön tai muistomerkin kautta sukelletaan yleisempään ilmiöön, sen esiintymiseen historian eri aikoina, jopa eri alueilla. Hietaniemen opas on historiallinen kuolleiden ja muistomerkkien opas, Malmin kirja on hautausmaan dynaamista kulttuuriorganismia esittelevä teos, joka ulottuu kuolleiden maailmasta elävien ihmisten ja kasvien maailmaan, menneisyydestä nykypäivään.

Olisi tolkutonta kysyä kumpi lähestymistapa hautausmaahan on parempi. Molemmilla on sijansa, yksi arvostaa yhtä tapaa ja toinen toista, tänään yksi malli voi olla sopivampi ja huomenna taas se toinen. Molempia tarvitaa, valintaa ei voi tehdä joko – tai -periaatteella vaan vaihtoehtona on sekä – että.

Kuolleiden kirja kannustaa lukijaa olemaan oma hautausmaan sadinmaansa ja valikoimaan kohteensa oman kiinnostuksensa mukaan. Katsomaan hautausmaata ja sen asukkaita persoonallisin silmin, eläviäkin uusista näkökulmista.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Yhteiskunnallisesti tiedostavalle, mutta myös introvertille lukijalle.
● Mihin aktivoi? Miettimään ihmiskohtaloita, ihmisen vajavaisuutta ja rohkeutta. Katsomaan hautausmaata kokonaisuutena.
● Mitä merkittävää? Kriittisen teologitarkkailijan, Kai Sadinmaan imponoivia ajatuksia yksilöistä, ihmisyydestä ja elämästä.

Kirjallisuutta
Tegel, Satu. 2010. Malmin hautausmaan puisto-opas. Helsinki: Dendrologian Seura ja Helsingin seurakuntayhtymä.

Kiinnostaako tämä?
Pehkonen, Marja. 2019. Opas Hietaniemen hautausmaalle. Kirjokansi 201. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS.

2 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Isän kädestä – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s