Eurooppaa postivaunuilla

Rantala 2020. Pikisaaresta Pariisiin.
Pari vuosisataa sitten ulkomaille matkustaminen oli harvojen suomalaisten etuoikeus. Näiden purjelaivojen ja postivaunujen matkalaisten tunnelmat heräävät eloon Heli Rantalan kirjassa Pikisaaresta Pariisiin.

Rantala, Heli. 2020. Pikisaaresta Pariisiin. Suomalaismatkaajien kokemuksia 1800-luvun Euroopassa. Kansi: Pekka Krankka. Kartat: Hannu Linkola. Helsinki: Gaudeamus. 306 sivua.


Kulttuurihistorian tutkija Heli Rantala on valinnut kirjaansa kahdeksan 1800-luvun matkalaista, jotka ovat laatineet kokemuksistaan muistiinpanoja. Kreivitär Sophie Creutz suuntasi Pohjanmeren rannikoille Hannoveriin, opiskelija Frans Mikael Franzén Alankomaihin ja Britanniaan, Tengströmin serkukset kauas Keski-Eurooppaan ja Italiaan. Lääkäri Immanuel Ilmonin grand tour, suuri opintomatka Manner-Euroopassa kesti kaksi vuotta. Tien päällä tavataan myös poliitikko ja tutkija J. V. Snellman sekä kirjailija Zachris Topelius. Matkalaiset pitivät päiväkirjaa, kirjoittivat kotiväelleen kirjeitä ja jotkut julkaisivat kokemuksiaan lehdissä. Taiteilija Mathilda Rotkirch piirsi ja maalasi kirjoittamisen lisäksi.

Rantala on operationalisoinut matkustamisen käsitteen ja tarkastelee sitä teemoittain eri tyyppisten matkalaisten silmin. Itse matkustaminen 1800-luvun alussa oli kokemus sinänsä, sillä höryrylaivat ja junat olivat vasta tulollaan. Laivakyyti oli riippuvainen tuulista, ja ahtaat postivaunut koettelivat istumalihaksia. Pikkukaupungeissa matkalaiset kiinnittivät huomiota erilaisiin yksityiskohtiin kuin maanosan metropoleissa Pariisissa, Lontoossa ja Roomassa. Ulkomaiden luonto ilmastosta ja vuorista lähtien sekä kulttuurisidonnaiset tavat ja uskonnot olivat todella vieraita ja yllättäviä ihmisille, joilla oli kovin rajalliset tiedonhankintamahdollisuudet nykyiseen verrattuna.

Heli Rantala tuntee aikakauden ihmisten mentaliteetin ja tavat sen ilmaisemiseen. Niinpä hän osaa esimerkiksi suhteuttaa matkustajan kirjaamat tunneilmaisut yleiseen kulttuuri-ilmapiiriin. Monipuolinen tarkastelu ottaa huomioon kytkökset taiteiden kuten musiikin kulttuurihistoriaan. Kirjoittaja ajattelee matkantekoa myös tuiki tärkeiden vaunuhevosten kannalta ja kommentoi niiden näkyvyyttä matkalaisten muistiinpanoissa.

Maantieteilijä Hannu Linkolan erinomaiset kartat havainnollistavat kunkin matkalaisen reittiä ja sisäkansien poliittiset kartat Euroopan hallinnollista tilkkutäkkiä. Muistiinpanojen otteet, taiteilija Mathilda Rotkirchin piirrokset ja henkilökuvat vievät osaltaan 1800-luvun maailmaan.

Viitteet ja kirjallisuus sisältävät lähdemateriaalia ja aikalaisaineiston sekä muuta tutkimuskirjallisuutta. Sieltä löytyvät kansainvälisten laatukustantajien teokset, opinnäytetyöt, journaaliartikkelit ja monipuolisuuden indikaattoreina vielä näyttelyjulkaisut. Viimeistelty luettelo esittää korrektisti kustantajien kotipaikat, ja Yhdysvalloista mainitaan osavaltiokin. Henkilö- ja paikannimien hakemistot mahdollistavat ristiinlukemisen. Kokonaisuudessa on matkakirjaan mukavasti sopiva alueellisen otteen tuoksu, jota ei voi olla arvostamatta.

Kirjallisuudesta poimin Yrjö Hirnin Vanhat postivaunut ja muutamia niiden matkustajia -teoksen vuosisadan takaa. Kuten arvelinkin, se on saatavissa pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen varastosta. Rantalan innoittamana aion jatkaa historiallista Euroopan turneeta Hirnin postivaunujen rytkytyksessä.

Viime vuosina on näkynyt monella suunnalla merkkejä suomalaisen tietokirjallisuuden kunnianhimon kasvusta. Ekholmin järisyttävä Donner-elämäkerta (2020), Kantola & Kuuselan Huipputuloiset (2019)Karjalaisen Suomen leppäkertut (2020), Nazarenkon Korruptio Suomessa (2019) sekä Suomisen ja kumppaneiden Digitaalisia kohtaamisia (2019), vain muutamia mainitakseni. Erinomainen kehityssuunta, joka kertoo tekijöiden ja kustantajien yhteisistä, tuloksekkaista ponnisteluista.

Vertaisarvioitu Pikisaaresta Pariisiin on tutkimusperustainen, graafisesti viimeistelty, eri symbolijärjestelmien tietokirja. Se kirittää tietokirjallisuuden laatukriteereitä, ja avaa eloisilla kuvauksillaan lukijan silmien eteen matkaajien maailmaa kahden vuosisadan takaa.

Pähkinänkuoressa
Kenelle? Matkustamisen historiasta kiinnostuneelle. Avarakatseiselle virtuaalimatkailijalle.
Mihin aktivoi? Miettimään kahden vuosisadan takaista Eurooppaa, matkanteon vaivalloisuutta ja ihmisten maailmankuvaa.
Mitä merkittävää? Huolella dokumentoitu ja toimitettu tutkimusperustainen matkustamisen kuvaus 1800-luvun Manner-Euroopassa.

Kiinnostavako nämä?
● Ekholm, Kai. 2020. Jörn Donner, kuinka te kehtaatte. Jyväskylä: Docendo. 380 s.
● Hirn, Yrjö. 1926. Vanhat postivaunut ja muutamia niiden matkustajia, Sterne Moritz, Eichendorff, Borrow. Suomentanut Alvari Rinne. Helsinki: Otava. 381 sivua.
Kantola, Anu & Kuusela, Hanna. 2019. Huipputuloiset – Suomen rikkain promille. Tampere: Vastapaino. 360 sivua.
Karjalainen, Sami. 2020. Suomen leppäkertut. Jyväskylä: Docendo. 255 sivua.
Nazarenko, Salla ja työryhmä. 2019. Korruptio Suomessa. Helsinki: Into. 221 sivua.
Suominen Jaakko, Saarikoski Petri & Vaahensalo Elina. 2019. Digitaalisia kohtaamisia. Verkkokeskustelut BBS-purkeista sosiaaliseen mediaan. Helsinki: Gaudeamus. 323 sivua.

2 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Pohjanmaan taikaa – Kirjala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s