Ratikoista lapsille

Ratikkaliikenne on helppoudessaan kaunista: oman aikataulun mukaan jalkakäytävältä pari askelta vaunuun sisään, lippusovelluksen vilautus, istahdus penkkiin – ja kotvan kuluttua jo ulos.

Finnilä Anna, Jylhä Jonna, Jäppinen Jere, Sihvola Marjukka, Törmä Anne & Waltari Suvituuli. 2022. Tarinoita ratikoista. Helsinki: Helsingin kaupunginmuseo, Into. 64 s. Kansi: Tiia Javanainen, Purotie Design. Kannen kuvat: Jonna Jylhä.

Lapsille ratikoiden 130-vuotista tarinaa kertovat Helsingin kaupunginmuseon asiantuntijat. Kronologinen esitysjärjestys alkaa vuodesta 1900, jolloin hevosratikat olivat kolistelleet katuja jo vuosikymmen ajan. Tämän jälkeen tilannetta katsotaan kuutena merkkivuonna, eri vuosikymmenillä. Aikojen kuluessa ratikat ovat kehittyneet hevosvetoisista avovaunuista sähkökäyttöisiksi, joutuisiksi ja pehmeäkulkuisiksi nivelvaunuiksi, joiden pysäkintasoinen lattia helpottaa siirtymistä sisään ja pois. Samoin henkilökunta ja matkustajat ovat kokeneet metamorfoosin tärkeistä koppalakkisista konduktööreistä ja röyhelöisistä rouvista riehakkaiksi olympiavieraiksi ja edelleen rennoiksi punkkareiksi. Raitioliikenteen kehityksen rinnalla kurkistetaan ympäröivään yhteiskuntaan ja väläytellään sen tyyppipiirteitä sekä ajan merkkitapahtumia. – Kirjan rakenne paljastuu lukemisen edetessä, sillä kognitiivinen järjestäjä, sisällysluettelo, puuttuu.

Lasten mainiot kysymykset lukujen lopussa tuntuvat tulevan suoraan tenavien suusta. Ne kertovat myös ratikkamuseon ja yleisön vuorovaikutuksesta, kuvittelen niiden heränneen tilaisuuksissa, jossa aihetta on esitelty kuulijoille. Lopussa on kokoelma lasten kysymyksiä, ja hehän rakastavat numerotietoja.

Symbolijärjestelmistä käytetään tekstiä, kuvia ja lukuja. Jonna Jylhän eloisat piirrokset maalailevat kunkin aikakauden tunnelmaa. Kuvitusta ryydittävät historialliset valokuvat tilanteista, henkilöistä, esineistä ja dokumenteista. Ajallisesti liikutaan lähimenneisyydessä 130 vuoden jänteellä, operaattoreina toimivat vaunut, niiden henkilökunta ja matkustajat, näyttämönä yksittäisten merkkirakennusten luonnehtima miljöö. Kaipaan kartografin luomaa kokonaisuutta, jossa hahmottuvat ratikkareitit ja kaupunkirakenteen ydinpiirteet.

Ratikkaliikenne on jotain hyvin kaupunkimaista, muualla sitä ei ole. Raiteilla, muun liikenteen seassa matkustaminen mahdollistaa reaalitilan hahmottamisen, jossa säilyvät kiintopisteet ja käsitys etäisyyksistä. Matka etenee maan pinnalla, matkustaja voi huomioida elotonta ja elollista luontoa ilmiöineen, rakennettua ympäristöä ja ihmisiä. Matkanopeus on maltillinen, maksimissaan 40–80 kilometriä tunnissa, joten ympäristön mittasuhteet ja aikaetäisyydet piirtyvät hyvin tajuntaan. Tämä on pienimuotoista matkustusta, ihmisen mittakaavassa; matkaaja voi kartoittaa omaa nodaalialuettaan ja symbolisesti ottaa sitä haltuun, analogiana reviirin merkkaukselle.

Jälleen sellainen kirja, joka puhkeaa kukoistukseensa, kun eri sukupolvet lukevat sitä yhdessä. Vanhemmat tai isovanhemmat ovat eläneet ratikoiden historiaa itse ja voivat värittää tarinaa omilla muistoillaan. Lapsille kirja voi olla erityisesti paikallaan ratikkamuseossa käyntiin liitettynä.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle?
Pääkaupunkiseudun lapsille vanhempineen ja isovanhempineen, liikennevälineiden historian ystävälle.
* Mihin aktivoi? Menemään ratikka-ajelulle, kiinnittämään huomiota vaunun yksityiskohtiin, kulkutapaan, ääniin, matkustajiin, ympäristöön, eri liikennevälineisiin ja liikenteen yhteispeliin, arvostamaan nykyliikenteen sujuvuutta, helppoutta ja mukavuutta. Lähtemään yhdessä ratikkamuseoon ja miettimään entisaikojen elämää.
* Mitä merkittävää? Helsingin vuonna 1891 alkaneen ratikkaliikenteen historiaa lapsille sovitettuna.

Lisää aiheesta
* Ratikkamuseo. S. a. Helsinki: Helsingin kaupunginmuseo. <https://ratikkamuseo.fi/>. Luettu 10.4.2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s