Ajatonta eleganssia, kestävää kehitystä

Kiehtooko kierrätysvaatteiden rekkien, pinojen ja sivustojen penkominen? Tämä kirja avaa laatumuotiin merkityksiä ja liittää mukaan kestävän kehityksen näkökulmaa.

Kettunen, Fida. 2022. Vintage ja secondhand. Luovuutta kestävään tyyliin. Taitto ja kansi: Tarja Kettunen ja Fida Kettunen. Helsinki: Avain. 176 s. ISBN  9789523043244 kovakantinen.

Toimittaja Fida Kettunen analysoi ja sanoittaa sitä mielihyvää ja voittajan oloa, jota kierrätysvaatteiden seuloja kokee löytäessään massan seasta hienoja aarteita. Hän kertoo, miten laatukohteen voi tunnistaa ja erittelee eri vuosikymmenten tyylien keskeisiä piirteitä.

Vaatteiden penkoja hypistelee käsiin osuvaa kangasta. Sormet tunnistavat villan, pellavan ja silkin, mutta mitä kaikkea tarjolla onkaan: musliinia, kreppiä, bukleeta, samettia, seviottia, sorsettia – nimetkin ovat kuin musiikkia. On hyvä saada erilaisten kuitujen tunnistusapua, ominaisuuskuvauksia ja hoito-ohjeita. Kokolaput ovat suuntaa-antavia, joten mitoituksen periaatteiden tunteminen helpottaa sopivan vaatteen löytämisessä. Materiaalien tuotanto ei kuitenkaan ole ongelmatonta, ja siihen otetaan tuntumaa villan ja puuvillan prosessointia valottamalla.

Kettunen kannustaa lukijaa etsimään omaa tyyliään esimerkkien ja tehtävien avulla. Identiteettinsä löytäneet kokemusasiantuntijat raottavat vaatekaappiaan ja kertovat näkökulmista omansa rakentamisessa. Äänessä ovat korjausompelija, stylisti, pari vintage-yrittäjää ja useat alan harrastajat.

Visuaalisesti kirja on rönsyinen ja rosoinen, kuten aiheeseen sopii. Kuvituksena on kattaus muodin ikonisia klassikoita ja modernia persoonallisuutta sekä niiden yhdistelmiä. Aiheen dynaamisuudesta kertoo sekin, että nimekkeeseen on pitänyt käyttää anglismeja, osuvia suomen kielen ilmauksia kun ei oikein ole.

Mielenkiintoinen lähdeluettelo osoittaa kirjoittajan lukeneisuutta. Joukossa on kotimaista ja ulkomaista tutkimusta, journaaleja, kirjoja, museoiden ja lehtien raportteja. Aihe- ja aikaskaalat ovat avaria, englanninkielisellä maaperällä kuitenkin pysytään. Siellä puhutaan esimerkiksi nopeasta ja hitaasta muodista, muodin teoriasta, vintagen huorista ja neitsyistä sekä esihistoriallisista tekstiileistä.

Kokonaisuutena Vintage ja secondhand kirja on vaihteleva ja moneen suuntaan kurkottavana hieman pinnallinen. Se on kuin alkusoitto jostakin tulevasta, joka on vielä nupullaan. Kettunen tapailee kirjassaan vintage-vaatteiden estetiikasta, materiaaleista ja eettisen kuluttamisen risteymästä kumpuavia merkityksiä ja arvoja. Tulos antaa aiheen ounastella, että tulemme kuulemaan Fida Kettusen ajatuksia vaatteista vastakin, jossakin muodossa.

Kettunen väläyttelee uusia näkökulmia vaatteisiin ja sparraa osaltaan kestävän kehityksen elämäntapaan. Tuloksena on topakka yhdistelmä estetiikkaa, luovuutta ja punnittuja arvoja. Kirja saa katsomaan omia ja muiden vaatteita uusin, kriittisin silmin.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Vaatteista ja muodista kiinnostuneelle.
* Mihin aktivoi? Tarkastelemaan vaatteita kestävän elämäntavan näkökulmasta.
* Mitä merkittävää? Vaatteiden monia arvoja ja merkityksiä puntaroiva kirja.

Lisää aiheesta
* Airikka-Haapaniemi, Raili & Malmi, Tiija. 2020. Pistos – Museoidun muodin käyttöohjeita. Valokuvat Marja Haapaniemi. Ulkoasu ja taitto: Nunnu Halmetoja, Riimuraami. Kouvola: Reuna. 151 s. ISBN 9789523550421 nidottu.  <https://kirjala.wordpress.com/2021/01/22/juureva-muoti-saa-siivet/>.
* Pörsti, Laura. 2021. Viimeinen vuosi. Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. Kannen kuva: Shutterstock. Helsinki: Gummerus. 245 s. ISBN 9789512400904 sidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2022/07/24/vanha-ja-varsa-vaatteineen/>.
* Tikkanen, Elisa. 2018. Kirppareiden kuningatar: Näin teet rahaa vaatekaappisi aarteilla. Päällys: Aino Ahtiainen. Sisuksen ulkoasu: Ville Lähteenmäki. Jyväskylä: Atena. 231 s. ISBN 9789523004511 nidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2019/07/09/kympin-kirja-vaatteiden-kirpparikaupasta/>.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s