Kotkan meripäivät ja Aviador Kustannus järjestivät loppuvuodesta 2021 meriaiheisen kirjoituskilpailun. Sen runsaasta saaliista valittiin 12 lyhytproosaa Pullopostia mereltä -kirjaan.
Asikainen, Mikael & al. 2022. Pullopostia mereltä. Kansi: Satu Ketola, taitto: Kimmo Mustonen. Helsinki: Aviador. 175 s. ISBN 9789523811331 kovakantinen. |
Kansi johdattelee aaltojen helmaan ja majakan turvaan, kotimaan rannikoille ja maailman merille. Paikkana ovat myös saaret, anonyymi vesielementti ja fantasioiden vesimaailmat. Tarinoiden aikajänne ulottuu nykyhetkestä historiaan. Jotkut kertomukset ovat realistisia, monissa todellisuus vähintäänkin sekoittuu mielikuvitukseen. Subjekteina on ihmisiä, mielikuvitusolentoja ja meri itse.
Kirjoitusten teemat ovat vaihtelevia, mutta eräs teema toistuu muutamassa: syyllisyys tuntuu istuvan hyvin merimaisemaan. Joukkoon on mahtunut yksi luontopohjainen kirjoitus, olisi ollut kiinnostavaa lukea myös joku eliömaailmaan keskittyvä esitys aiheesta.
Useimmat kirjoittajat ovat pikemminkin alan harrastajia kuin ammattilaisia, kirjailijoita on vain harva. Suurin osa oli minulle ennestään tuntemattomia. Varmaa kuitenkin on, että tämän jälkeen tulen seuraamaan, josko esimerkiksi Veikko Karhumaa, Eetu Niemi tai Pihla Tammisto jotain julkaisevat.
Mihin kirjallisuusgenreen kokoelman kirjoitukset sitten kuuluvat? Jotkut ovat pohdiskelevan esseen henkisiä, jotkut novellimaisia, jotkin lähinnä kirjoitelmia. Vaihtelua on tyyleissä, pituudessa ja kirjallisessa otteessa. Tällainen antologia on lukijalle voitto. Jos yhden kirjoittajan tyyli ei miellytä, loppuu tarina pian, ja sitten on vielä kymmenen muuta jäljellä. Niinpä arvelen kokoelman olevan monenlaisten lukijoiden mieleen, eikä heidän kaikkien tarvitse olla esseehaita, jotka ovat Woolfinsa, Paavolaisensa ja paljon muutakin lukeneet. Nautinnon syrjään pääsee käsiksi kevyemmilläkin eväillä.
Heterogeenisten kirjoittajien tuottaman kokoelman toimittaminen vaatii melkoisesti työtä. Toimittajaa ei ole nimetty, mutta esipuheen on allekirjoittanut kustantaja Vesa Tompuri.
Elämä ja kuolema sekoittuvat. Uni ja todellisuus. Toiveet ja haaveet. Tuntuu että meri on se toinen todellisuus. Onko kyseessä sitten se alkumeren vesi, joka edelleen elää meidän soluissamme? Atavistinen tieto siitä, että nyt lähestytään kaiken elämän lähtöpistettä, alkulientä, joka vähitellen tiivistyi proteiinimolekyyleiksi ja edelleen organismeiksi, säilöen kuitenkin tuon lähtönesteen soluihinsa?
Pullopostia mereltä on pieni murtoveden helmi. Kiinnostava kokoelma tuntuu vaativan itselleen jotain jatkoa. Mitä jos tekstin tuottamiseen liittyisi myös jotain visuaalista, esimerkiksi vinjettikuvia? Mahdollisuuksiahan on paljon, ja näin muunkinlaiset kyvyt pääsisivät esille. Formaatti sinänsä sopii sovellettavaksi myös muiden teematapahtumien yhteyteen.
Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Merenkulkijalle, rannikon asukkaalle, maakravulle – kunhan tämä vain pitää tarinoista.
* Mihin aktivoi? Miettimään merta reaaliobjektina, fantasioiden lähteenä ja subjektina.
* Mitä merkittävää? Suomalaisten kirjoittajien meri-aiheinen antologia vuonna 2022.
Kiinnostaako tämä?
* Schalansky, Judith. 2020. Kaukaisten saarten atlas: viisikymmentä saarta, joilla en ole koskaan käynyt enkä tule käymään [Atlas der abgelegenen Inseln]. Suom. Marko Niemi. Kartat: Judith Schalansky. Helsinki: Poesia. 144 sivua. ISBN 978 952 305 119 5.
<https://kirjala.wordpress.com/2020/10/14/kiehtovilla-kaukosaarilla/>.