Kirjala-blogi viestii sykähdyttävistä tietokirjoista, joiden sanoma on tärkeä ja ajankohtainen. Parhaimmillaan nämä kirjat avaavat syy- ja seuraussuhteita auttaen ymmärtämään toimijoita ympäristössään ja ilmiöitä mekanismeineen. Ne koskettavat lukijaa herättämällä tunteen, muiston ja uuden ajatuksen tai toiminnan. Kieli on rikasta ja ajatus oivaltavaa, graafinen asu ruokkii esteettistä silmää, symbolijärjestelmiä käytetään tarkoituksenmukaisesti, lähteet ilmaistaan sopivasti, ja kirja istuu hyvin käteen. Blogissa on myös osallistuvaan havainnointiin perustuvia kirjoituksia maailman menosta, jota tarkastellaan luupilla tai kiikareilla. Jotkut kirjoitukset ovat vierailevan asiantuntijan kynästä.
Olen tietokirjailija ja kirjallisuuden harrastaja. Katselen maailmaa sekä luonnontieteilijän että humanistin taustasta. Luonnontieteiden perua on kiintymys kvantifiointiin, analyysiin, mallintamiseen ja teoriaan, humanismista kumpuaa laadullisten menetelmien arvostus. Työura Helsingin yliopistossa. Olen tehnyt vertaisarvioituja tutkimuksia tietoverkoista ja opetusinnovaatioista. Kirjojen tuotantoprosessi on tuttu, sillä oppikirjoja olen julkaissut yliopistoon, lukioon ja perusopetukseen. Faktahommissa siis Suomen tietokirjailijat ry:n mukaan.
Valikoin kirjat uteliaan intuition perusteella kustantajien tiedotteista, lähdeluetteloista ja kirjaston kierrätyspisteistä. Murto-osasta lukemistani kirjoitan esittelyn Kirjalaan. Joukossa on suppean lukijakunnan marginaalikirjallisuutta, normaalijakauman pitkää häntää. Kirjoitukseni ovat kuiskauksia ihmiskunnan yhteiseen ajatusten kehään, noosfääriin, sen manifestaation, internetin kautta. Arvioita on julkaistu myös muualla: Agricola, Aikuiskasvatus, Onnimanni, Tieteessä tapahtuu ja Yliopisto-lehti (eräät numerot saatavissa vain painettuina).
Sivuni rakennan ja ylläpidän itse. WordPressiä ovat verkkojulkaisuissani edeltäneet esimerkiksi html, Front Page ja Dreamviewer 1990-luvulta lähtien. Palaute on tervetullutta, Ilta-Kanerva Kankaanrinta, ikankaan [at] welho.com
Kankaanrinta, Ilta-Kanerva. 2015–2023. Kirjala: tietokirjablogi sykähdyttävistä tietokirjoista, maailmoista. Espoo. <kirjala.wordpress.com>.
Lisää aiheesta
● Heikkilä, Martta (toim.) 2012. Taidekritiikin perusteet. Helsinki: Gaudeamus. 284 s.
● Inkinen Tommi, Löytönen Markku & Rutanen Helena (toim.) 2014. Kirja muuttuvassa tietoympäristössä. Helsinki: Suomen tietokirjailijat. Luettu 28.10.2018.
● Juva, Kersti. 2019. Löytöretki suomeen. Kirjokansi 223. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS. 413 s.
● Leikola, Anto. 1988. Kirjoista ja viisaudesta. Tietolipas 110. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS. 177 s.
● Snow, C. P. 1959 / 1998. Kaksi kulttuuria (The Two Cultures). Esipuhe Stefan Collini. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita. 210 s.
● Teilhard de Chardin, Pierre. 1959 / 2002. The Phenomenon of Man. New York NY: HarperCollins. 320 p.
Kiinnostavaa, vaikuttavaa!
Laadukasta tyota!
Tulen seuraamaan tata blogia.
Minua kiinnostaisi lukea myos Rapakon taa aikoinaan matkanneista suomalaisista, siis emigranteista. Mahtaakohan sellaisia kirjoja loytya…?
TykkääTykkää
Kiitos Ilta-Kanerva linkistä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta.
TykkääTykkää