Tietoja Kirjalasta

Kirjala-blogi viestii sykähdyttävistä tietokirjoista, joiden sanoma on tärkeä ja ajankohtainen. Parhaimmillaan nämä kirjat avaavat syy- ja seuraussuhteita auttaen ymmärtämään ihmistä ja ajan ilmiöitä mekanismeineen. Ne koskettavat lukijaa herättämällä tunteen, muiston ja uuden ajatuksen tai toiminnan. Kieli on rikasta ja ajatus oivaltavaa, graafinen asu ruokkii esteettistä silmää, symbolijärjestelmiä käytetään tarkoituksenmukaisesti, lähteet ilmaistaan sopivasti, ja kirja istuu hyvin käteen. Blogissa on myös osallistuvaan havainnointiin perustuvia kirjoituksia maailman menosta, jota tarkastellaan sopivasti luupilla tai kiikareilla. Jotkut kirjoitukset ovat vierailevan asiantuntijan kynästä.

Olen tietokirjailija ja tietokirjakriitikko. Katselen maailmaa sekä luonnontieteilijän että humanistin taustasta, olen tehnyt vertaisarvioituja tutkimuksia tietoverkoista ja opetusinnovaatioista. Kirjojen tuotantoprosessi on tuttu, sillä olen julkaissut oppikirjoja yliopistosta lukioon ja perusopetukseen. Faktahommissa siis Suomen tietokirjailijat ry:n mukaan.

Valikoin kirjat uteliaan intuition perusteella kustantajien tiedotteista, kirjojen lähdeluetteloista ja kirjaston kierrätyspisteistä. Murto-osasta lukemistani kirjoitan esittelyn Kirjalaan. Joukossa on suppean lukijakunnan marginaalikirjallisuutta, normaalijakauman pitkää häntää. Kirjoitukseni ovat kuiskauksia ihmiskunnan yhteiseen ajatusten kehään, noosfääriin, sen manifestaation, internetin kautta. Arvosteluja on julkaistu myös muualla: Agricola, Aikuiskasvatus, Onnimanni, Tieteessä tapahtuu ja Yliopisto-lehti (eräät numerot saatavissa vain painettuina).

Palaute on tervetullutta, ja jos haluat kirjasi esittelyyn, ota yhteyttä: Ilta-Kanerva Kankaanrinta, ikankaan [at] welho.com
Kankaanrinta, Ilta-Kanerva. 2015–2021. Kirjala: tietokirjablogi sykähdyttävistä tietokirjoista, maailmoista. Espoo. <kirjala.wordpress.com>.

Lisää aiheesta
● Heikkilä, Martta (toim.) 2012. Taidekritiikin perusteet. Helsinki: Gaudeamus.
Inkinen Tommi, Löytönen Markku & Rutanen Helena (toim.) 2014. Kirja muuttuvassa tietoympäristössä. Helsinki: Suomen tietokirjailijat. Luettu 28.10.2018.
● Juva, Kersti. 2019. Löytöretki Suomeen. Kirjokansi 223. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS.
● Leikola, Anto. 1988. Kirjoista ja viisaudesta. Tietolipas 110. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS.
● Snow, C. P. 1959 / 1998. Kaksi kulttuuria. Esipuhe Stefan Collini. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita.
● Teilhard de Chardin, Pierre. 1959 / 2002. The Phenomenon of Man. New York NY: HarperCollins.

2 Comments

  1. Kiinnostavaa, vaikuttavaa!
    Laadukasta tyota!
    Tulen seuraamaan tata blogia.
    Minua kiinnostaisi lukea myos Rapakon taa aikoinaan matkanneista suomalaisista, siis emigranteista. Mahtaakohan sellaisia kirjoja loytya…?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s