Pienyrittäjän rahaonni

Miten tehdä unelmaduunia ja saada siitä vielä kunnon palkkaa? Tämän yhtälön ratkaisussa auttavat Satu Rämö ja Hanne Valtari kirjassaan.

Rämö, Satu & Valtari, Hanne. 2020. Unelmaduunarin tilipäivä. 8 askelta ja tienaat tarpeeksi. Graafinen suunnittelu: Satu Kontinen. Helsinki: WSOY. 302 sivua. ISBN 9789510447109 nidottu.


Kahdeksan askeleen kumulatiivinen polku on Rämön ja Valtarin ansaintainnovaation ydin. He ohjaavat kädestä pitäen rakentamaan sellaisen työn, jossa yhdistyvät tekemisen intohimo, tehokkuus ja tuloksellisuus. Ja tämä kaikki positiivisuuden ja eettisyyden liimalla kokoon kiinnitettynä. Kaupallisuus onkin hyve, sillä kaikki tarvitsevat palveluja ja tavaraakin.

Joka lukuun liittyy tapauskuvauksia, joissa kirjoittajien tuntemat yrittäjät kertovat  omasta tilanteestaan tietystä näkökulmasta. Henkilö- ja yrityskirjo on laaja, navetasta ja mansikkapellolta trendikkääseen Pr-toimistoon ja perinteikkääseen jugendlinnaan. Vakuuttavasti dynaaminen suhtautuminen työhön todella toimii käytännössä.

Joillakin on kirjoittamisen lahja, ja kun siihen liitetään 10 000 tunnin harjoitukset on tuloksena elämänmakuista kerrontaa. Molemmilla tekijöillä onkin vankka kirjoittajatausta. Nyt tuntuu siltä kuin molemmat raportoisivat suoraan kotoaan Islannista tai Itä-Helsingistä, ja kiiruhtaisivat koht’sillään paistamaan pannukakkua lapsille. Satu Rämö tunnetaan monialaisena viestintäyrittäjänä: tietokirjailijana ja kouluttajana. Liittyminen islantilaiseen kulttuuriin ja asuminen maassa on tuonut uudenlaista perspektiiviä elämään, mistä hän on kertonut Islantilainen kodinonni -teoksessaan (2018). Hanne Valtari on tuttu Lähiömutsi-blogistaan vuosikymmenen ajalta.

Lukuihin liittyy kysymyksiä ja harjoituksia, joiden avulla lukija voi analysoida omaa tilannettaan ja kehittää siihen toimivia parannuksia. Tekijät ovat onnistuneet kehittämään niin yleisluonteisia tehtäviä, että soveltaminen on helppoa.

Satu Kontisen pienimuotoinen piirroskuvitus piristää ihmeesti tekstimaisemaa ja auttaa hahmottamaan missä kohtaa talouspolkua ollaan kirmaamaan.

Jo Unelmahommissa (2017) oli hyvä, mutta Unelmaduunarin tilipäivä on sitäkin mainiompi mikrobisneksen oman avun opas. Kirjan kärkikohderyhmää ovat pienyrittäjät ja freelancerit. Se antaa potkua elämään myös palkansaajalle ja opiskelijalle. Ja kotiäitikin tai kolmannen elämän kokemusasiantuntija voi hyötyä sen opastuksista.

Rämö vinkkaa syksyllä 2020 julkaistavassa uudesta kirjasta, jossa ohjataan hyvään kirjoittamiseen. Odotamme vesi kielellä.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Oman elämön talouspuolen kriittistä tarkastelua ja rakennemuutosta haluavalle.
● Mihin aktivoi? Tositoimiin oman työn organisoinnin ja tuloksellisuuden parantamiseksi,
● Mitä merkittävää? Urbaaniyrittäjien kokemusperustainen näkemys hyvästä elämästä 2020-luvun alussa.

Lisää aiheesta
● Rämö, Satu & Valtari, Hanne. 2017. Unelmahommissa – tee itsellesi hyvä työ. Helsinki: WSOY.
Rämö, Satu. 2018. Islantilainen kodinonni: perhe-elämää viikinkien malliin. Helsinki: WSOY.

 

Jätä kommentti