Lapsiperheen Islanti

Rämö, Satu. 2018. Islantilainen kodinonni: Perhe-elämää viikinkien malliin. Helsinki: WSOY. Graafinen suunnittelu ja taitto Satu Kontinen.

Parikymmentä vuotta Islannissa ovat tuoneet kirjailija Satu Rämölle sisäpiirin kokemusta saarivaltion oloista ja yhteiskunnasta. Ensin opiskelijana, sitten aviopuolisona ja perheenäitinä sekä viestintäalan yrittäjänä.

Kirjan kolme pääteemaa ovat vanhemmuus ja perhe, lasten rooli yhteiskunnassa sekä vanhempien keskinäinen tasa-arvo. Esille otetaan muun muassa perhe-elämä, suvun merkitys, nimikysymykset, äitiyshuolto, koulut, lapset työpaikalla, matkoilla ja harrastuksissa sekä lapset ja ura. Sokerina pohjalla on muutama resepti, joista avioliitto-onni eli islantilainen raparperipiirakka vaikuttaa yksinkertaisen herkulliselta suomalaisenkin äidin kokeiltavaksi.

Kirjoittaja havainnoi islantilaista perhe-elämää ja yhteiskuntaa, ja näkökulmassa on ymmärrettävästi pikkulasten vanhempien ruuhkavuosien sykettä. Näkymiä verrataan Suomeen ja eroille esitetään selityksiä. Teemoja on runsaasti, yksipuolisuus ei tätä kirjaa vaivaa. Luontoakin Rämö hipaisee, mutta ei sen kummemmin syvenny vulkaniikkaan, ilmastoon tai kasvillisuuuteen. Hän esittää lempeän ymmärtävää kritiikkiä joillekin paikallisille ominaistavoille. Rämö ei pidä islantilaista sosiaalisuutta kielteisenä, mutta lukijan mielessä häivähtää perisuomalainen hissukan potentiaalinen ahdistus kaiken osallisuuden keskellä.

Satu Rämö on avannut kokemuksiaan jo aiemmissa kirjoissaan ja blogissaan. Tämä kirja täsmentää näitä näkemyksiä ja tuo mukaan vahvasti lapsiperheen näkökulman. Perheen kaksi lasta ovat kirjan ilmestymisen aikoihin muutaman vuoden ikäisiä, joten odotettavissa on jatkoa perhetarinalle koululaisten ja varhaisteinien parissa. Sehän sopii, sen verran viihdyttävää on islantilainen elämänmuoto Satu Rämön kertomana.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Islantiin matkaavalle, islantilaisten elämästä kiinnostuneelle, pikkulasten vanhemmille.
● Mihin aktivoi? Suunnittelemaan matkaa Islantiin, toteuttamaan sen.
● Mitä merkittävää? Silminnäkijän ja osallisen kuvaus lapsiperheen Islannista 2010-luvun jälkipuoliskolla.

Lisää aiheesta
● Rämö, Satu. 2009–2019. Salamatkustaja. <http://www.salamatkustaja.com/>. Luettu 15.8.2019.
● Rämö, Satu. 2015. Islantilainen voittaa aina: Elämää hurmaavien harhojen maassa. Helsinki: WSOY.

Kiinnostavatko nämä?
Helve-Sibaja, Liisa. 2015. Hausfrau – kotona Sveitsissä. Jyväskylä: Atena.
Liikanen-Renger, Helena. 2018. Mon amour: Ranskalaisen parisuhteen jäljillä. Jyväskylä: Atena.
Ojalainen, Jorma. 2016. Finca el Sueño: paratiisi Andalusiassa. Omakustanne.

 

Avainsanat

 

2 Comments

Jätä kommentti