Vanha nainen julkeaa

Nolo yhdistelmä: vanha nainen ja nuorisoharrastus, miten siitä ilkeää vielä julkaistakin, sanoin ja kuvin?

Talvitie, Eveliina. 2021. Vanha nainen tanssii. Kuvat Jyri Pitkänen. Helsinki: Into. 191 sivua.

Toimittaja Eveliina Talvitie ilkeää ja kehtaa. Hän nostaa valokeilaan 11 tunnettua naista, joita yhdistää tanssiharrastus, yli 55 vuoden kronologinen ikä ja yhteentörmäykset y-kromosomin kanssa. Kirjassa muun muassa Pirkko Arstila, Pirkko Lahti, Ann Selin Laila ”Paparazzi” Snellman antavat hahmon tällaiselle ilmiölle. Puheet vellovat lasikatosta perheväkivaltaan, näkymättömyydestä ikä- ja sukupuolisyrjintään. On silmäpakoa, kumparetta ja kuolemanspiraalia – ja tietysti sekundaarit sukupuoliominaisuudet omilla nimillään.

Kirja on graafinen taideteos. Kukin tanssijanainen esiintyy Jyri Pitkäsen tulkitsemana muotokuvassaan, ja pitkin matkaa Talvitie itse nostaa jalkaa stilettikoroissa niin, että lukijankin lonkkaniveliä vihloo. Kuvitus on siis kunnossa ja paperi kohdallaan, mutta sisällysluettelon synkronointi todellisen sivunumeroinnin kanssa heittää hieman. 

Tuntuu vapauttavalta lukea häpeämätöntä feminismiä tursuavaa kirjaa, kun samaan aikaan suomalainen yhteisöelämä sisältää myös vastakkaista väriä. Esimerkiksi steroidinhuuruisen vihreän bioklusterin segmenteissä on näkynyt demokratiavajeen oireita. Alan julkaisuissa on vuosikymmenestä toiseen seksistisiä ja halventavia kuvia ja kirjoituksia. Kenttätason asiakaspalvelussa on häivähdys samaa isännän ääntä, ja hallintaorganisaatioiden patriarkaatit voivat kertoa alamaisilleen mitä kuuluu ja kuka käski. Niinpä ruohonjuuritason objekteille siirtyminen näistä näpäytyksista median ulkomaanuutisiin on varsin sujuvaa.

Vanha nainen tanssii nostaa 2020-luvun pöydälle sukupuolen ja kronologisen iän aiheuttaman stigman käytännön seurauksineen. Naiset kertovat omasta elämästään esimerkkejä syrjinnästä ja keinoista pärjätä sen kanssa. Talvitie on sanoittanut sen, mitä naisten arkipäivässä toistuvina interventiona tapahtuu. Mieleen jäävät kirjassa siteeratut ikoniset lausahdukset ja toisaalta esimerkit lasikattojen murtajista kuten Angela Merkel, Christine Lagarde ja Tarja Halonen – sekä kirjan naiset.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Määrätietoisille naisille, joiden kronologinen ikä on erilainen muiden ikäluokitusten kanssa.
* Mihin aktivoi? Tiedostamaan arjen käytänteiden vinoumia. Voimaantumaan toisten esimerkistä.
* Mitä merkittävää? Vahvojen naisten kokemuksia oman tien raivaamisesta 2000-luvun alun Suomessa.

Kiinnostaako tämä?
* Airisto, Lenita. 2017. Elämäni ja isänmaani. Helsinki: Bazar. 416 sivua.

Jätä kommentti