Huippuja kohti

Mikä suomalainen Unescon maailmanperintökohde liittyy korkeisiin paikkoihin? Mitkä korkeat retkikohteet voi valloittaa autoilemalla? Tällaisista kertoo Karttakeskuksen kirja Suomen huiput.

Hallberg, Petri. 2021. Suomen huiput: retkivinkkejä kalliolta tuntureille. Kuvat Petri Hallberg ym. Graafinen suunnittelu ja taitto Susanna Appel, Magenta. Helsinki: Karttakeskus. 175 sivua.

Suomen huiput ulottuu Etelä-Suomen huuhtoutuneilta kalliopaljastumilta pohjoisen tuntureille. Siellä odottavat Iitti, Valkeakoski, Rautavaara ja Inari sekä moni vuori, mäki, harju, vaara ja kivi. Nimistö kertoo luonnosta ja ihmisen toiminnasta mielikuvineen: Maaselänmäki, Kirkkovuori, Hiidenvuori; siellä siintää Iso-Pölly, tuolla Spitaalijärvi.

Sisällys-osio antaa yleiskuvan kirjan rakenteesta. Johdannossa palautetaan mieleen Suomen korkokuvan muotoutumista sekä kohoumien keskeisiä elementtejä. Yhdeksän aluetta ovat pääosin maakuntien yhdistelmiä. Kunkin alueen aloittaa aukeamapari, jossa tarjoillaan tunnelmakuvan siivittämä yleisesittely ja luettelo 4–13 huippukohteesta sekä niiden sijainti tiekartalla. Kohteet esitellään omilla aukeamillaan. Maastokartan palanen kertoo korkokuvan ja maiseman suurpiirteet. Kohdetta kuvaavat luokitukset kertovat yhdellä silmäyksellä korkeussuhteista, maisemasta ja fyysisestä saavutettavuudesta. Näköalan vaikuttavuusindeksi kannustaa lukijaa tekemään omia päätelmiään ja kenties keksimään uusia, henkilökohtaisesti valideja luokitteluperusteita. Joku voi kiinnittää huomiota esimerkiksi korkokuvaan, toinen metsänhoidon tilaan ja kolmas ihmistoiminnan merkkeihin. Asia- tai paikannimihakemistoja ei kirjassa ole, missä se noudattaa yleissuomalaista tietokirjojen linjaa, poiketen tässä suhteessa laadukkaasta anglosaksisesta ja amerikkalaisesta kirjallisuudesta.

Visuaalisesti kirjassa tasapainoillaan aina graafiseen näyttävyyden ja selkeyden kesken. Näyttävyydessä kirja onnistuu hyvin. Valokuvat – monet niistä kirjoittajan ottamia – ovat komeita ja informatiivisia, etu- ja takakannen kuvaan sisältyy mukavasti ihminen luonnon keskellä. Painotyö värierotteluinen on onnistunut ja paperi esitettävän asian arvoinen. Maastokartat janamittakaavoineen ovat erinomaisia. Pieniä kauneuspilkkuja on sisällyksen aukeamalla, missä valkoinen teksti kamppailee erottuvuudesta taivaan tähtien kanssa.

Tekijä, näköalabongari Petri Hallberg kertoo lapsuuden perhematkailun toimineen kimmokkeena pysyvään huippukiinnostukseen. Vanhempien ja isovanhempien valinnoilla on siis merkitystä, jotkin seikat iskostuvat mieleen kuin tatuoinnit, joita ei niin vaan oteta sieltä pois. Niinpä nytkin, kotimaan matkailu eläessä nousukautta, kannattaa pakata perhe autoon ja mennä yhdessä elämysten äärelle.

Karttakeskus jalostaa onnistuneesti maastotietokannan aineistoja jokahenkilön käyttöön. Runsaassa tarjonnassa on ilmestynyt muun muassa maisemia, kansallispuistoja ja Helsingin seudun retkikohteita esitteleviä teoksia. Vastaavan tyyppisiä kiinnostavia kohderyhmiä Suomen luonnon ja ihmistoiminnan yhdistelmissä riittää. Samalla vahvistetaan kansalaisten karttataitoja, missä Google Maps on vuodesta 2005 lähtien vaivihkaa tehnyt erinomaista pohjatyötä.

Huippujen valloittaminen liittyy ihmisen atavistiseen uteliaisuuteen ja haluun oppia tuntemaan reviiriään, nuuskia sen eri kolkkia. Alunperin siihen on liittynyt alueen merkintää hajuviestein tai ihmiskäden toimin. Sitten mukaan on tullut ympäristön valtaus skeittaamalla, boulderoimalla tai graffitein. Nyt valtausmerkinnän voi korvata valokuvaus ja käynnistä viestiminen yhteisön muille osakkaille.

Kirjan vahvuuksiin kuuluu huippujen tuominen tavallisen ihmisen ulottuville. Kaikki 80 kohdetta sijaitsevat lähellä yleistä tietä, eivät päivätaipaleiden takana erämaassa. Kohteiden fyysiselle saavutettavuudelle on kehitetty oma luokituksensa, liikuntarajoitteiset huomioiden. Reittikuvaus auttaa arvioimaan huipun sopivuutta omiin intresseihin. Näin autoilija saa ohjeita kätevimpään lähestymissuuntaan pysäköinteineen. Matkallaan voi siten poiketa valtatieltä, etsiä hyvän parkkipaikan, vilkaista infotaulua ja kävellä opastettua polkua pitkin kohteeseen – ja kenties antautua luonnon immersiiviseen syleilyyn. Kirjan sisältämä geologia, kulttuurihistoria, matkailupalvelut ja retkeilyvinkit osoittavat niitä monia näkökulmia, joista korkeaa paikkaa voi tarkastella. Lukija saa näin aineksia paikan hengen aistimiseen, henkilökohtaisen paikkakokemuksen ja merkitysten luomiseen.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Matkailijalle, retkeilijälle, ympäristöstään kiinnostuneelle; lukunautinnoksi ilman erityisiä retkisuunnitelmia.
* Mihin aktivoi? Valitsemaan oman retkikohteen, kiinnittämään huomiota korkeuseroihin, nousemaan huipulle, tutkailemaan sen muotoja, antamaan sille merkityksiä, nauttimaan siitä, ja arvostamaan maisemien monimuotoisuutta.
* Mitä merkittävää? Suomen 80 korkean retkikohteen esittely saavutettavuusohjeineen ja maastokarttoineen.

Esittely on laadittu kustantajalta saadun kirjan perusteella.

Kiinnostavatko nämä?

Vesajoki, Heikki. 2021. Pohjois-Karjalan kivet ja kalliot kertovat. Joensuu: Heikki Vesajoki. 98 sivua.

Jätä kommentti