Uskomusten taklausta

Havainnot ympäristöstä antavat meille tietoa reaalimaailmasta, kuvittelu taas tuottaa hyödyllisten ideoiden ohella asenteellisia uskomuksia, ilman rationaalista tukea.

Vuento, Matti. 2023. Uskomattomat uskomukset ihmislepakoista energiaterapiaan. Helsinki: Gaudeamus. 373 s. ISBN 978-952-345-225-1 sidottu.

Tiedon ja uskomusten vivahteita
Tällaista uskomusten ikiarkkua pöyhii emeritusprofessori Matti Vuento. Hän on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2023 teoksestaan Virus joka pysäytti maailman. Vuento on kirjoittanut tietokirjoja solubiologiasta, viruksista ja myrkyistä; eräät niistä ovat lapsille suunnattuja.

Vuento kuvaa uskomusten ja tieteellisen tiedon välisiä konflikteja ja ristiriitoja. Hän selostaa tieteellistä menetelmää, epätieteen ja pseudotieteen käsitteitä. Rajat ovatkin limittäisiä, aikasidonnaisia ja tulkinnallisiakin. Mutkikkaille ilmiöille kun ei voi antaa yksinkertaisia selityksiä. Biokemistin esimerkit tulevat pääosin luonnontieteistä.

Reaalimaailmaa, mielikuvitusta ja yliluonnollista
Kirjoittaja käsittelee monipuolisesti reaalimaailmaa koskevia uskomuksia, jotka liittyvät maapalloon, eliöihin, aurinkokuntamme ulkopuoliseen elämään ja yliluonnollisiin ilmiöihin. Esimerkiksi Maan litteyteen uskovia arvellaan olevan maailmassa vähintäänkin miljoonia.

Vuento vie muinaisille merille, tähyilemään oilioita myrskyn keskeltä, tutustuttaa kertomuksiin merenneidoista, jättikäärmeistä ja valtavista mustekaloista. Näitä eliöitä lisättiin aikoinaan löytöretkien piirroskarttojen reunoille tai aavan meren täytteeksi, ja niin tarinat merihirviöistä siiryivät eteenpäin.

Ajatukset elämästä aurinkokuntamme ulkopuolella ufoineen ovat edelleen voimissaan, esimerkkinä tunnettu E.T.-filmi. Lukuisat tietokoneet lähettävät avaruuteen Maasta ja sen asukkaista kertovaa signaalia, vastausta odottaen.

Yliluonnollisiin ilmiöihin kuuluvat astrologia, kummitukset, noidat, taikausko, telepatia, ennakkoaavistukset – ja uskonto, joista kaikista kirjoittaja tarjoilee monia esimerkkejä.

Suorastaan vaarallisia ovat terveyteen liittyvät uskomukset. Vaihtoehtoisen lääketieteen alalta kirjoittaja penkoo homepatiaa ja lumelääkkeitä. Myös magnetismi, sähkö ja kivien ominaisuudet ovat monien uskomusten taustalla.

Isoista asiakokonaisuuksista on kyse, kun 2000-luvulla puhutaan esimerkiksi ”totuuden jälkeisestä ajasta”, propagandasta ja salaliitoista. Aiheet voivat liittyä rokotuksiin ja COVID-19-pandemiaan tai ilmastonmuutokseen.

Runsaasti informaatiota
Kirjan informaatiomäärä on pakahduttavat kolmisensataa sivua tekstiä ja 70 sivua viitteitä, kirjallisuutta ja lähteitä. Harvahko kuvitus tuo suvantoja tekstimassoihin, Jussi Jääskeläisen ja Jukka Lauhalahden valikoimat vinjetit jäsentävät asiaa. Voisikohan tuleviin kirjoihin liittää luvuttaisia asiasanoja tai alkuun muutaman virkkeen tiivistelmiä?

Uskomattomat uskomukset antaa paljon sekä fantasioijille että rationalisteille. Kirja auttaa tunnistamaan misinformaatiota ja ”asiantuntijoita”, jotka asemansa turvin haluavat auttaa niitä, joiden perustiedot ja kyky etsiä tietoa on heikot. Jokaiselle kriittinen suhtautuminen informaatioon on hyvä lähtökohta, epäilyshän on myös tieteen perusasenne.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Hänelle, joka haluaa perehtyä uskomusten historiataustaan ja niiden suhteeseen tieteelliseen tietoon. Hänelle, joka uskoo salaliittoihin, vastustaa rokotuksia, hakee apua homeopatiasta ja astrologiasta tai vastaavista keinoista.
* Mihin aktivoi? Tarkistamaan omia uskomuksia vaikka kuvittelisikin olevansa rationalisti.
* Mitä merkittävää? Kriittinen ja tukevasti lähteistetty esitys erilaisista uskomuksista ja tiedon muodoista.

Lisää aiheesta
* Kankaanrinta, Ilta-Kanerva. 2022. Kruunupää ja alamaiset. Arvostelu teoksesta Vuento, Matti 2022. Virus, joka pysäytti maailman. Koronapandemian syyt, seuraukset ja opetukset. Helsinki: Gaudeamus. 320 s. ISBN 9789523451766 pehmeäkantinen. Espoo: Kirjala. <https://kirjala.wordpress.com/2022/04/28/kruunupaa-ja-alamaiset/>. Luettu 20.09.2023.
* Kankaanrinta, Ilta-Kanerva. 2022. Pontimena tiedonjano. Arvostelu teoksesta Laajarinne, Jukka & Luoma, Mari. 2022. Mansikkamysteeri. Tarina tiedon etsimisestä. Helsinki: Gaudemus 48 s. ISBN 9789523451643 sidottu. Onnimanni 2, 2022, 37. <https://lastenkirjainstituutti.fi/arvostelut/pontimena-tiedonjano>. Luettu 20.09.2023.

Jätä kommentti