Kruunupää ja alamaiset

Nostetaan aluksi tärkein esille: Vuennon kirja on erinomainen, yleistajuinen esitys koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta COVID-19-taudista.

Vuento, Matti. 2022. Virus, joka pysäytti maailman. Koronapandemian syyt, seuraukset ja opetukset. Helsinki: Gaudeamus. 320 s. Kansi: Ville Karppanen. ISBN 9789523451766 pehmeäkantinen.

Mehän tunnemme tarinan pääpiirteet jotenkin: vuonna 2019 tuli virus, tarttui ihmisiin, levisi herkästi, monet sairastuivat, jotkut kuolivat, määrättiin rajoituksia, annettiin ohjeita, rokotettiin ja sitten kiisteltiin, että tehtiinkö oikein vai ei. Areenana oli koko maapallo.

Biotieteiden emeritusprofessori Matti Vuento vie katsomaan tätä prosessia pintaa syvemmältä. Kun kirjaa luonnehditaan takakannessa yleistajuiseksi ja tutkimusperustaiseksi esitykseksi COVID-19-taudista, sen aiheuttajasta ja torjuntakeinoista, ottaa myös Kirjalan perusbiologi itselleen lupalapun tarkastella sisällön antia.

Vuento käyttää apuna mikroskooppeja, tutkijoita ja lääketieteen asiantuntijoita. Mikä tämä virus oikein on, mitä se aiheuttaa, ja miten sitä vastaan voidaan toimia? Kirjoittaja kuljettaa tutkimuslaitoksissa ja sairaaloissa, analysoi julkaisuja ja poliitikkojen päätöksiä. Hän kaappaa lukijan mielenkiinnon lukujen alussa tarinan keinoin. Notkean sisäänheiton jälkeen teksti jatkuu keskeisten käsitteiden nimeämisellä ja avaamisella, ihan alleelista alkaen, ja jatko operoidaan sitten niillä. Näin lukija pääsee ruostuneilla lukiotiedoillakin niille rattaille, joille tekijä hänet haluaa istuttaa. Lisäksi kirjassa on sanasto ja lyhenteiden selitykset.

Luku pandemian oheisvaikutuksista erityisesti kansainväliseen politiikkaan on pienoinen herkkupala, sillä näitä näköaloja ei ole muualla näin selkeästi avattu. Siellä käsitellään lyhyesti esimerkiksi Britannian, Brasilian ja Ruotsin koronapolitiikan linjausperusteita. Enpä tiennyt, että maailmanpolitiikan isot pojat ovat kilpailleet kunniasta varustaa Papua-Uusi-Guinea rokotteilla, tai että Yhdysvallat on saanut koronaan liittyen eräänlaista kehitysapua, ja vastaavasti jokin kehitysmaana pidetty toimija on sitä itse vauraalle teollisuusmaalle antanut.

Kirjoittaja liikkuu ketterästi organisoitumisen eri tasolla. Jotkut asiat tapahtuvat soluissa, molekyyleissä – oikeastaan elektronitasolla, vaikka se lukijaystävällisesti jätetäänkin pois. Toisissa kohteissa operoidaan elinten ja elimistöjärjestelmien kerroksissa. Monitahoinen ilmiörypäs vaatii vielä yksilöiden, organisaatioiden, valtioiden ja valtioryhmien käsittelyä. Ja viimein ollaan pandemian hengen mukaisesti ihmiskunnan ja maapallon mittakaavassa. Katsotaan siis välillä syvälle yksityiskohtiin, ja välillä tarkastellaan korkealta avautuvaa kokonaiskuvaa. Vielä mukaan tulee aikaperspektiivi: mitä on menneisyydessä, missä ollaan nyt – kirja on päivätty helmikuulle 2022 – ja mitä mahdollisesti on odotettavissa tulevaisuudessa.

Rokotteen kehittelyjä lukiessa tuntee selväsi, miten nyky-yhteiskunta seisoo jättiläisen harteilla, toimintamme perustuu edellisten sukupolvien pitkäaikaiseen ja monitahoiseen työhön. Kansalaisena voin mennä hyvin organisoituun rokotusjonoon, ottaa luotettavan rokotuspiikin olkavarteen ja palata kotiin katsomaan eri maiden liki reaaliaikaista tautitilannetta. Mieleen tulee oitis, etteivät tutkimukseen käytetyt varat ole menneet hukkaan, ja että alan pitkäjänteinen rahoitus pitää järjestää.

Kirjan kieli on monipuolista ja eloisaa, päälauselinjalle ei ole livetty. Kirjoituksissa erottuu tutkijan kriittisyys, hän kertoo muun muassa virustutkimuksen ongelmista ja epävarmuuksista rokotekehittelyssä sekä paljastaa raporttien heikkouksia. Tarkkaavaisiin silmiin siivilöityyn joitakin mikroyllätyksiä, kuten teoria-käsitteen käyttö, kun kysymys oli olettamuksista, tai ihmisen ja eläimen välinen ero biokemistin ilmaisuna. Kuvioissa esiintyi myös muuan epävirallinen valtionimi, jota valtamediat ovat sitkeästi päähämme takoneet.

Liitteitä on 90 sivua: lyhenteitä, sanasto, tilastoja ja graafeja, viitteitä, kirjallisuutta ja hakemisto. Kirjallisuusluettelo sisältää kansainvälisten tutkimuslaitosten julkaisuja, laatukustantajien vertaisarvioituja journaaliartikkeleita ja muutaman klassikon satojen vuosien takaa. Avainsanoja, henkilöitä ja lajeja sisältävä hakemisto auttaa palaamaan kiinnostaviin yksityiskohtiin.

Kansikuva osoittaa hyvin pandemian globaalia luonnetta ja imitoi samalla päätoimijan olemusta. Ihmiset eivät tähän mittakaavaan istu. Voimakkaat värit symboloivat ilmiön olemusta, pastellit eivät todellakaan tule tässä kysymykseen. Nimekelehden tartuntapisarat vievät hamuamaan maskia suojaksi.

Kirjan paperi ja painotekniikan onnistuminen tuntuu pieneltä ihmeeltä. Paperi on hieman karheaa, kirjasin melko pientä — ja painojälki kuvia myöten terävää. Mustavalkoiset kuvat ovat joitakin rasterivalintoja lukuun ottamatta selkeitä. Tuntuu että tässä liikutaan veitsen terällä, ja nyt on onnistuttu. Aiemminkin on nähty, että Baltian graafiset tuotantolaitokset, tällä kertaa virolainen painotalo, osaavat asiansa.

Tieteen popularisointi vaatii syvällistä ammattitaitoa eikä läheskään aina onnistu kuten tämä kirja. Vielä tarvittaisiin aiheesta selkokielinen versio valottamaan ilmiötä niille, jotka hahmottavat maailmaa rajoitteiden pohjalta. Sellaisen laatiminen on kaikkea muuta kuin triviaalia, mutta riittääkö huippuasiantuntijan aika, onko kiinnostusta, kun markkinat ovat kuitenkin suppeat?

Matti Vuento on laatinut monia lastenkirjoja omalta alaltaan. Lieneekö tästä aiheesta tekeillä vastaavaa versiota? Maailmalla olen kohdannut satoja koronakirjoja pelkästään lapsille, joten kaikkiaan niitä täytyy olla vähintään tuhansia. Suomessa tarjonta on hämmästyttävän niukkaa.

Virus, joka pysäytti maailman. Koronapandemian syyt, seuraukset ja opetukset – teoksen lähtökohta ja painopiste ovat nimekkeen käsitejärjestyksen mukaisesti luonnontieteissä ja lääketieteessä. Yhteiskunnallista ainesta on nyt mukana jonkin verran, itse asiassa aika monipuolisina tapauksina, mutta esimerkiksi pandemian positiivisia vaikutuksia ei korosteta, mikä olisi hyvinkin oman kirjansa kokoinen aihe. Vaikka tällainen ajatus mielessä häivähtääkin, on toive kohtuuton yhdelle, suppeahkolle kirjalle.

COVID-19-taudista seurauksineen on keväällä 2022 pullahtanut markkinoille muitakin merkittäviä, yleistajuisia kirjoja. Toinen emeritus, infektiolääkäri Heikki Peltola tarkastelee asiaa koronasaagan nimekkeellä (Duodecim 2022). Teemu Laajasalon toimittama Uusi alku (Kirjapaja 2022) lupailee monipuolista ajankuvaa ja Juha Siltalan järeä Pandemia (Otava 2022) tukevaa yhteiskunnallista otetta.

Professori Vuennon vertaisarvioitu teksti COVID-19-taudista on sopivan perusteellista, ymmärrettävää ja kriittistä. Lukijalle-osuudessa kirjoittaja toivoo kirjan antavan tiedollisia eväitä keskusteluun viruksesta ja sen vaikutuksesta. Tällaisia tietoja ja luotettavuuden arviointia soisi jokaisen ulottuville. Kirja sisältää myös aineksia lukion biologian opetuksen ja opiskelun syventämiseen. Luonnontieteellinen tieto viruksesta, taudista ja sen seurauksista on tärkeää. Nämä pandemiat kun eivät jää tähän, kuten Vuento alleviivaa.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Ajattelevalle kansalaiselle, joka haluaa luotettavaa tietoa COVID-19-taudista.
* Mihin aktivoi? Tarkistamaan omia käsityksiä koronaviruksen ja sen aiheuttaman taudin perusteista ja vaikutuksista.
* Mitä merkittävää? Koronaviruksen ja COVID-19-taudin pätevä perusteos vuoden 2021 tietämyksen mukaan.

Lisää aiheesta
* Laajasalo, Teemu (toim.) 2022. Uusi alku – Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa. Helsinki: Kirjapaja. 94 s. ISBN 9789523546226 pehmeäkantinen.
* Peltola, Heikki. 2022. Infektiolääkärin koronasaaga – Kun maailman meni sekaisin. Piirroskuvat Ville Ranta, Pirkko Linkola. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 248 s. ISBN 9789523603646 pehmeäkantinen.
* Siltala, Juha. 2022. Pandemia. Kiihdytysajon äkkijarrutuksesta uuteen normaaliin. Helsinki: Otava. 907 s. ISBN  9789511425748 kovakantinen.
* Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto, 2023 emeritusprofessori Matti Vuennolle teoksesta Virus, joka pysäytti maailman. Wikipedia <https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedonjulkistamisen_valtionpalkinto>. Luettu 17.09.2023.

2 Comments

Jätä kommentti