Jouni Onnelan taide koskettaa

Näyttelyn nimi on Kosketus  – Touch, ja sitähän nuo työt ovat. Taitelija koskettaa kuvattavaansa ja kuvat katsojaansa. Dynaamiset hevosveistokset ja -maalaukset vievät mukanaan: niistä pursuaa syntymän ihme, äidinrakkaus, elämän riemu, alistuksen syytös ja luopumisen tuska. Varsan hyppy toistuu niin elävänä, että sen voi kuvitella sekunnin murto-osassa jatkuvan eteenpäin, sivulle tai ylöspäin. Jossakin veistoksessa taas pysähtyneisyys ja ahdistus ovat käsin kosketeltavia, eikä sanoma jää epäselväksi: Viimeinen ateria.

Muutamat veistokset esittävät miestä ja naista. Yksi pari seisoo erillisinä puolikkaina, yksinäisyydessään vaillinaisina. Toiset antautuvat tanssin pyörteisiin, liikkuvat erilleen tai sulautuvat yhteen.

Tuoreessa kirjassa esitellään suomalaista eläinveistotaidetta (Korhonen & al. 2017). Nyt lisään mielessäni siinä mainittujen eturivin eläinveistäjien joukkoon Jouni Onnelan. Hän tavoittaa kuvattavansa syvimmän olemuksen – sielun – ja saa katsojan ajattelmaan omaa suhdettaan kohteeseen.

Teokset puhuttelevat, ja mielessä häivähtävät joululahjat. Kaikki katsojat eivät ole jääneet aikailemaan, vaan teokset ovat täplittyneet vihreillä varausnerkeillä ripeään tahtiin.

Jouni Onnelan näyttely Kosketus – Touch
Espoon kulttuurikeskus, Näyttelytila,  Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo
Tiistai 28.11.2017 klo 17.00 – sunnuntai 10.12.2017 klo 15.00
<http://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Kulttuuri/Kulttuurikeskukset_ja_talot/Espoon_kulttuurikeskus/Ohjelmisto/Nayttelyt/Jouni_Onnela_Kosketus__Touch(127429)>. Luettu 2.12.2017.

Onnela, Jouni. 2010–2017. Jo On Art. Helsinki: Jouni Onnela. <http://jounionnela.blogspot.fi/>. Luettu 2.12.2017.

Kiinnostaako tämä?
Korhonen Teppo, Seppänen Ilkka & Vuorikoski Pia. 2017. Eläinten veistäjä: Anton Ravander-Rauas ja Suomen eläinveistotaiteen huiput. Helsinki: Maahenki. Graafinen suunnittelu: Marjaana Virta. Päätoimittaja ja kuvatoimitus: Pia Vuorikoski.

2 Comments

Jätä kommentti