Kiiltokuvatyttö

Eija Pokkisen elämässä riittää ulottuvuuksia. Karjalankannaksen Kirvusta Pariisiin, Lontooseen, Roomaan ja edelleen Yhdysvaltoihin. Apulaiseksi Taalainmaalle Ruotsiin, sairaalasiivoojaksi Britanniaan, au pairiksi Sveitsiin ja sitten valokuvamalliksi Ranskaan. Oppaaksi, tulkiksi ja suomentajaksi. Vuodesta 1939 lähtien.

Pokkinen, Eija. 2019. Kiiltokuvatyttö. Jyväskylä: Docendo. Kuvaliitteet: Eija Kuusela. Taitto: Jukka Iivarinen, Vitale Ay.


Lukija saattaa muistaa Pokkisen takavuosien mainoksista tai elokuvista: Vihreä leski, Jäniksen vuosi ja Loma. Monipuolisen kielitaidon ja Helsingin yliopiston tutkinnon avulla hän on myös kääntänyt satoja elokuvia suomeksi.

Kiiltokuvatyttö Pokkisen elämää seurataan muistikuvien ja päiväkirjaotteiden avulla. Tapahtumat selittyvät yksilön näkökulmista ja tietolaatikoilla taustoitettuina.

Valokuvamallia viedään pitkin maailmaa, tehtävästä toiseen: vaate-esittelyjä seuraa monikanavaista työtä oppaana ja kulttuurien välisen viestinnän asiantuntijana. Iän myötä oma persoona puskee yhä vahvemmin ammattiminän alta esiin. Pokkinen löytää itsensä taiteilijana ja antaa ilmaisuvoiman viedä itseään uusiin maailmoihin. Henkisyys tulee tärkeäksi, kiiltokuvatytön elämä saa syvyyttä, ihminen kypsyy, ja tuloksena on jotain aivan muuta kuin glamoröösi elämän esittäjä. Kehityksen myötä koko kerronta väkevöityy kirjan loppua kohti.

Taiteilijaluonne on Pokkisen oma määritelmä itsestään.  Hän elää vahvaa sisäistä elämää, tarkkailee reaktioitaan ja hakee niille selityksiä. Mieleen tulee psykologi Howard Gardnerin nimeämä intrapersoonallinen lahjakkuus. Koska tahansa olisi ollut helppoa sanoa tarjoutuviin mahdollisuuksiin ”ei”, ”en suostu”. Mutta Pokkinen sanoo elämälle ”kyllä”. Hän joustaa, taipuu ja selviää, ja saa elää rikasta elämää.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? 1960–1990-lukujen eurooppalaisuudesta ja yksilökeskeisestä lähihistoriasta kiinnostuneille. Suurten ikäluokkien edustajille.
● Mihin aktivoi? Näkemään kielitaidon ja kulttuurien tuntemuksen merkityksen. Pohtimaan ja vertailemaan omia elämänkokemuksiaan. Näkemään analyyttisen itsereflektion voiman.
● Mitä merkittävää? Aikalaiskuvaus 1900-luvun jälkipuoliskon eurooppalaisen mallimaailman elämäntavasta ja filmien suomentajan työstä. Vahvan taiteilijapersoonallisuuden muistelmallinen omakuva.

Kiinnostavatko nämä?
● Gardner, Howard. 1999. Intelligence reframed: Multiple intelligences for the 21st century. New York NY: Basic Books.
Lennon, Eeva. 2018. Eeva Lennon, Lontoo. Hämeenlinna: Karisto.
Liikanen-Renger, Helena. 2018. Mon amour: Ranskalaisen parisuhteen jäljillä. Jyväskylä: Atena.

 

 

1 Comments

Jätä kommentti