Huipputuloiset

Raha tuo omistajalleen valtaa, ja yhdistelmä on salaperäisen kiehtova. Mitä rahakkaat ajattelevat itsestään, muista ja koko suomalaisesta yhteiskunnasta?

Kantola, Anu & Kuusela, Hanna. 2019. Huipputuloiset – Suomen rikkain promille. Tampere: Vastapaino.


Helsingin yliopiston professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela ovat organisoineet tutkimuksen ja kirjoittaneet Suomen rikkaiden kuulumiset 2010-luvun jälkipuoliskolta.

Johdannossa esitetään huipputuloisten tilastoja, yleiskuva ja systematiikan kolme pääryhmää: perijät, johtajat ja yrittäjät. Näitä yhteiskunnallisesti näkyviä tai huomaamattomia henkilöitä oli tilastojen mukaan noin 5 000, ja heidän joukostaan saatiin 90 tutkimushenkilöä haastateltaviksi.

Kahdessa pääjaksossa liikutaan eri tasoissa. Ensimmäinen, Promillen identiteetit ja kulttuurit käsittelee huipputuloisa yksilötasolla. Huipputuloiset perijät pohdiskelevat elämäänsä historiallisen kartanon edustustiloissa, johtajat laskeutuvat alas  pääkonttorin yläkerroksista antautuen pohdiskelemaan toimintaansa Pörssin lounaspöydässä, ja ikidynaamiset yrittäjät uhraavat pätkän kallisarvoista aikaansa haastatteluun. Promillen maailmaa leimaa aktiivisuus, määrätietoisuus ja tuloksellisuus, laajan volyymin ja aikaikkunan siivittäminä.

Yhteiskuntaa käsittelevässä jaksossa liikutaan avarilla vesillä, ja siellä voi kohdata myrskynkin. Joku huipputuloinen lataa ärtymystään ja kiukkuaan täyslaidallisen. Kun samansuuntaista viestiä tulee useasta suusta, lienee tämä ainakin haastatellun marginaalin näkemys, ja kun he edustavat yhteiskunnallista painoarvoa, bisnesälyä ja sosiaalisia taitojakin, jotkut sukupolvien ajalta, niin kyllä tässä sävyssä täytyy jotain yleispätevääkin olla. Lukija päätelköön itse.

Kirjan fyysinen olemus heijastaa aihettaan. Arvokas paksu paperi – ei sentään käsin tehty setelipaperi – sävyltään hillityn kellertävä, pergamentinko heijastuksia? Sitten tulee yllätys: sitaattien kirjasimeksi on valittu pienin mahdollinen lukukelpoinen. Tämä sopii kyllä nuorille ohjuksille vetreine mykiöineen, mutta kovin rajoitetusti ikääntyville patronessoille tai hallintoneuvostojen puheenjohtajille, jotka vääjäämättä kamppailevat hiipuvasti joustokykyisten linssiensä kanssa. Muitakin 50+ -lukijoita voisi kyllä armahtaa.

Liitteet kertovat tilastotietoja huipputuloisista, ja siellä myös avataan tutkimusmenetelmää. Taulukot ja graafit ilahduttavat tiedonhaluista lukijaa. On nautittavaa lukea sujuva tekstiä viitteineen ja tietää, että lähdeluettelosta saa lisäpua.

Kirjoittajat maalaavat yksilötasolla pikkupensselillä, mutta peilaavat kohta yksilöiden mielipiteitä aikaisempiin tutkimuksiin ja teorioihin. Vaikkei kyseessä olekaan tekijöiden mukaan paljastuskirja sanan perinteisessä merkityksessä, avautuu rikkaimmasta promillesta tottakai uusia, ennen tuntemattomia asioita. Perijöiden next generation -ohjelmat ja muu systemaattinen kasvattaminen omaisuuden hallintaan ja kartuttamiseen on kiinnostavaa. Tämän henkinen toiminta sopii esimerkiksi muillekin, jotka haluavat lisää painoarvoa perheelleen, suvulleen ja omalle elämäntyölleen.

Kantolan ja Kuuselan Huipputuloiset on tutkimusperustainen, vertaisarvioitu ja hyvin kirjoitettu populaarikirja. Rahakkaitamme ei ole juuri suomeksi pengottu, Esko Seppänen valotti aihetta kiinnostavasti ja yllättävästikin (2014), ja englanninkielistä tutkimuskirjallisuutta kyllä on, mutta tekstit ovat suurelta yleisöltä katveessa. Kirja asettuu tietokirjojen eliittiin, ja tätä tulevaa klassikkoa tullaan epäilemättä ahkerasti siteeraamaan.

Yhteiskunnassa on muitakin merkittäviä ja korkkaamattomia kohortteja, joista lohkeaisi kiinnostavaa tutkimusta. Esimerkkejä löytyy vaikkapa terveydenhuollon, keskushallinnon ja oikeustoimen piiristä. Kuka ryhtyisi toimeen?

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Yhteiskunnallisesti valveutuneelle, talouselämästä kiinnostuneelle lukijalle.
● Mihin aktivoi? Tiedostamaan huipputulosten yhteiskunnallinen merkitys. Oman talouden arvioimiseen.
● Mitä merkittävää? Huolellinen laadullisen tutkimuksen popularisointi Suomen 2010-luvun huipputuloisista.

Kiinnostaako tämä?
● Seppänen, Esko. 2014. Suomen rikkaat. Helsinki: Minerva.

1 Comments

Jätä kommentti