Lasse Lehtisen makumatkoja

Hyvän ruuan ystävä, kirjailija Lasse Lehtinen kauhoo tarjolle muikeita makumuistojaan. Pöytään kannetaan pätö herkkuja: lohta, lintua ja paistia; myös pettymyksiä ja hytkäyttäviä yllätyksiä kuten sahaselkäisen soppaa.

Lehtinen, Lasse. 2019. Salakapakoita ja tappaiskeittoa. Tosikertomuksia kaiken maailman pöytien ääriltä. Helsinki: Otava. Kuvitus ja graafinen suunnittelu Tuuli Juusela. 378 sivua. ISBN 978-951-1-34599-2


Kuopion palopäällikön poliitikko- ja toimittajapoika, Savon Somebody, on kohdannut matkoillaan jos jonkinlaisia herroja ja narreja. Kulkenut ulkoministeriön palveluksessa pomonsa salkunkantajana ja ollut itse päällystakin suojeluksessa. Istunut marmoripalatsien päivällispöydissä ja hämäräkojujen takahuoneissa, laaturavintoloissa ja kansankapakoissa. Kirjoittanut reportaaseja, teoksia ja tutkimusta.

Tarjoilut liittyvät osaksi tarinaa ja paikalliskulttuuria. Pääosassa on itse elämä, ruoka sen välttämättömänä moottorina ja suvereenina sulostuttajana. Niinpä työmatkojen, toritungoksen ja taide-esitysten lomassa nautitaan sillijäätelöä, sipulikeittoa, tattirisottoa ja mateen maksaa, vain muutamia mainitakseni. Rusinarisotto ei olekaan enää vain riisin ja kuivattujen rypäleiden sekoitus vaan pala kulttuurihistoriaa. Gorgonzola-pasta kasvaa Luciano Pavarottin lempiherkuksi, ja kohta korvissa kohisevat Nessun dorman unohtumattomat sävelet kohti voitonkiimaista crescendoa – sillä tämä liittyy jalkapalloon!

Todellakin, kun kerran Lehtisen kyydissä ollaan, osallistutaan jalkapallon huippuotteluihin, ja moneen kertaan. Myös oopperan penkeillä nautitaan ja nuokutaan Wagnerin ja Musorgskin keinuttelussa. Maltillisella intensiteetillä kuitenkin, niin ettei asiaa tuntematon tunne oloaan vaivautuneeksi. Ehkä juuri tämä taitava tasapainoilu hyvän ruuan, politiikan, musiikin ja urheilun välillä on Lehtisen tämänkertaiselle teokselle tunnusomaisinta. Elämän makua ei pilata liiallisilla sivumausteilla.

Takakannessa mainitaan hengästyttävät sata maata, ja siltä kattaus tuntuukin. Eurooppaa kolutaan huolella, väläytellään Aasian maita ja Afrikan alueita. Amerikkaa matkataan etelästä pohjoiseen ja Australiakin korkataan. Maata vaihdetaan ilman väliotsikoita lennossa, joten lukijan on syytä pysyä valppaana alue- ja kulttuurisidoksista.

Kirjailija omistaa ruokamuistonsa edesmenneelle veljelleen, keittiömestari Hannu Lehtiselle. Gastronomian ammattilaisen kädenjälki näkyy mainioissa resepteissä, joissa tavallista kauhakansaa opastetaan tekemään herkullista ruokaa yksinkertaisista aineista, yksinkertaisin välinein ja menetelmin. Tarvikkeet ovat konstailemattomia, ja aineksia saa lähikaupasta ilman etnisiä koukkauksia.

Tuuli Juuselan mainio grafiikka visualisoi tekstin hersyvää ilosanomaa. Teoksen hieno asiasisältö ja kuvitus eivät vaan saa täyttä tukea fyysisestä kattauksesta. Tuntuu ikävältä, ettei kirjan paperin laatuun ole satsattu, nyt teksti kuultaa karheanvelton makulatuurin toiselle puolelle. Myös toimitustyö vaikuttaa kiireiseltä.

Tämä ruokamuistelo tuo mieleen samantapaisia, maukkaita kirjoja. Lehtisen veljekset laativat vuonna 1994 Täyteläistä elämää -teoksen. Gastronomisia muistoja ovat kirjanneet monet luovien alojen edustajat (esimerkiksi Vallgren 1994, Helkama & Blåfield 2012, Pulla & Vuorenmaa 2014), ja arkistojen avulla on sukellettu menneisiin makumaailmoihin (Steffa 1983, Välimäki 2017). Kaikki maistamisen arvoisia teoksia.

Man of Letters saa tekstin letkeästi laulamaan. Salakapakoita ja tappaiskeittoa on rennon viihdyttävää lukemista hyvän ruuan ja kulttuurin ystäville. Eniten se antanee kirjailijan ikäpolven edustajille, jotka uteliaina, syli auki kurkkivat kevythedonistista kolmatta todellisuuttaan. Tähän Lehtinen kirjansa Puškinin sanoin lopettaa – ja omaa matkaosuuttaan aloittaa.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Hyvän ruuan ja kulttuurin ystävälle. Uuden elämänvaiheen alkajalle, suurten ikäluokkien edustajalle.
● Mihin aktivoi? Kokeilemaan kirjan yksinkertaisen herkullisia reseptejä, muistelemaan omia ruokaelämyksiä ja matkoja. Arvostamaan hyvää ruokaa ja sen tekijöitä.
● Mitä merkittävää? Makumatkoja maailmalta 1960-luvulta nykypäiviin poliitikko Lasse Lehtisen kokemuksina, keittiömestari Hannu Lehtistä muistellen.

Lisää aiheesta
● Helkama, Iris & Blåfield-Aaltonen, Inga. 2012. Arkkitehdin pöydässä. Miljöitä ja makuja. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Lasse Lehtinen, Man of Letters. S. a. <http://www.lasselehtinen.net/>. Luettu 25.6.2020.
● Lehtinen Lasse, Lehtinen Hannu & Shennan Andrew. 1994. Täyteläistä elämää. Helsinki: Otava.
Lennon, Eeva. 2018. Eeva Lennon, Lontoo. Hämeenlinna: Karisto.
● Pulla, Armas J. & Vuorenmaa, Sisko (tekstin uudelleenkirjoitus). 2014. Jees, vatsan muistelmia. Klaukkala: Armas J. Pulla -seura.
● Steffa,  Liisa (toim.) 1983. Hanhensulan ravintola. Kirjallinen keittokirja. Helsinki: Otava.
● Vallgren, Ville. 1994. Ruokaa, juomaa ja hilpeitä herroja. Suomentanut Arto Häilä. Jyväskylä: Gummerus.
● Välimäki, Susanna. 2017. Syötävät sävelet: vieraana säveltäjien pöydissä. Helsinki: Kirjapaja.

Avainsanat

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s