Maailman ympäri: Nellie Bly

Marraskuussa 1889 amerikkalainen toimittaja Nellie Bly puristaa lujasti pikkulaukkuaan, jossa on kaikki tarpeellinen matkalle maailman ympäri. Hän on päättänyt tehdä sen yksin, alle 80 päivässä.

Bly, Nellie. 1890 / 2021. Maailman ympäri 72 päivässä [Around the world in seventy-two days]. Suom. Tuija Tuomaala. Loviisa: Punos-kustannus. 234 sivua.

Toimittaja Nellie Bly (1864–1922) kiersi maailman laivoilla ja junilla historian ensimmäisenä naisena ilman miessaattajaa. Blylle oli ominaista määrätietoisuus. Hän oli ehdottanut jo aiemmin New York Worldin päätoimittajalle Joseph Pulitzerille (se kuuluisa Pulitzer) jutun aiheeksi maailmanympärimatkaa, mutta ehdotus tyrmättiin. Kuten niin usein, kypsytti aika idean toteutukseen, ja vuoden kuluttua esimies olikin jo valmis lähettämään alaisensa rohkeaan yritykseen.

1800-luvun lopulla pitkiä matkoja taitettiin höyryn voimalla. Nellie Blyn matka alkoi laivalla New Yorkista, eteni Britanniaan, sieltä Välimerelle, edelleen Intian valtamerelle ja Japaniin. Seuraavat huikeat etapit ovat Tyynenmeren ylitys ja junamatka Amerikan mantereen poikki. Kaupungeissa turvauduttiin hevosajuriin, Aasiassa saman hoitivat rikšat. Viestintä työnantajalta toimittajalle sujui sähkösanomilla, joita lähetettiin säästeliäästi matkan solmukohtiin.

Toimittaja Bly havainnoi tarkasti ympäristöään ja kirjaa huomionsa. Muistiinpanot kertovat sivistyneestä naisesta, joka reflektoi näkemäänsä. Oli luonnollista harkita hellyttävän egyptiläispojan ostoa Port Saidissa, singaleesitytön hankintaa Ceylonilla ja päätyä kuitenkin apinaan, joka sitten toi omat mausteensa matkaan. Yllättävää on Miss Blyn kiinnostus makaabereihin julmuuksiin, joita hän Idässä kohtaa. Niitä hän myös kuvaa kirjassa piinallisen yksityiskohtaisesti.

Kirjailija Jules Vernen ja Nellie Blyn tapaaminen Ranskassa on kirjan mielenkiintoinen herkkupala. Vernen legendaarinen Maailman ympäri 80 päivässä (1872) innoitti Blyn matkaa, ja hän kuvaa intiimiä tapaamista empaattisesti. Kirjan lopussa hän vielä vertaa Vernen hahmon, Phileas Foggin matkaa omaan kierrokseensa. Toimittajalla on taipumusta analyyttiseen ajatteluun, sillä hän dokumentoi myös matkansa suunnitelman ja toteutuksen havainnollisesti vertailutaulukkona.

Kääntäjä-kustantaja Tuija Tuomaala ja hänen untuvainen Punos-kustantamonsa täyttävät oivasti viestintävajetta edesmenneiden naiskirjailijoiden tuotteiden julkistamisessa. Tällä saralla uinuu mitä todennäköisimmin paljon kiinnostavia aarteita, joita lukija jää uteliaana odottamaan.

Paikannimien suomennokset ovat kääntäjän pysyvä haaste, monen muun ohella. City-päätteiset kohteet houkuttelevat jättämään tuon osuuden silleen, kun taas jotkut lukijat vierastavat tätä anglismia. Esimerkiksi Kansas City ja Jersey City voidaan yksinkertaistaa muotoon Kansas ja Jersey. Kaupunki-statuksen voi kertoa tarvittaessa kiertoilmauksella.

Mitä Nellie Bly antaa 2000-luvun alun lukijalle? Mallin itsenäisestä persoonallisuudesta. Tämä ei jää kyyristelmään esihenkilönsä määräysten alle vaan taivuttelee pomoa sitkeästi suostumaan omaperäiseen ideaan. Bly lähtee ennakkoluulottomasti kulkemaan ennen käymättömiä polkuja, tekemään tekemätöntä, ottamaan vastaan mitä kohtalo eteen tuo, selviämään vastoinkäymisistä ja muuttamaan suunnitelmiaan. Toimittaja Bly on jäänyt historiaan tutkivan journalismin pioneerina, joka muun muassa soluttautui mielisairaalaan, koki ja näki potilaiden kaltoinkohtelun. Juttumatkoillaan hän havainnoi ja dokumentoi tarkan kriittisesti. Hän myös julkaisi havaintonsa, ja asetti ne siten yleisön arvioinnin kohteeksi. – Sillä lailla, Nellie, esimerkkinä meille jälkijoukoille tehdä omalla sarallamme samoin.

Pähkinäkuoressa
* Kenelle? Naisille ja miehille, jotka haluavat uskoa omiin kykyihinsä ja näkemykseensä.
* Mihin aktivoi? Päättäväisyyteen ja kriittisyyteen. Toteuttamaan omia unelmia.
* Mitä merkittävää? Naisoletetun toimittajan ennen näkemättömän maailmanympärimatkan dokumentti yli 130 vuotta sitten.

Lisää aiheesta
* Norwood, Arlisha R. 2017. Nellie Bly. Alexandria VA: National Women’s History Museum. <http://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/nellie-bly>. Luettu 27.7.2021.
* Verne, Jules. 1978. Maailman ympäri 80 päivässä. Suom. Kyllikki Hämäläinen. Helsinki: Otava. 306 sivua.

Kiinnostaako tämä?
* Rantala, Heli. 2020. Pikisaaresta Pariisiin.Suomalaismatkaajien kokemuksia 1800-luvun Euroopassa. Helsinki: Gaudeamus. 306 sivua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s