Tieto- ja viestintäyhteiskunnan innovaattori

Tutkija, kunnallispoliitikko, kansanedustaja, pelijournalisti ja vihreä teekkari: kaikkea tätä ehti Jyrki Kasvi elämänsä aikana olla.

Kasvi, Jyrki J. J. 2022. Jyrki Kasvin kolme elämää. Jyväskylä: Docendo. 288 s.

Jyrki Kasvi kertoo monipuolisesta tutkijan, poliitikon ja kirjoittajan urastaan hienosti rakennetussa, postuumissa elämäkerrassaan. Kuinka moni miehen ydinpiirien ulkopuolella lienee tietoinen hänen kaikista aikaansaannoksistaan?

Kasvi tuntuu hyvin espoolaiselta tyypiltä: läpeensä liberaali, tekniikkaorientoitunut, korkeakoulutettu, rennon sosiaalinen. Kirjoittajalla on tekninen, psykologiahunnutettu tutkijankoulutus. Vastakkaisten tulokulmien yhdistäminen on tunnetusti hedelmällistä ja auttaa ymmärtämään elämän ilmiöitä. Kielitaitoinen mies kiersi vuosikausia maailmaa Euroopan unionin asiantuntijana ja myöhemmin poliitikkona, mistä kaikesta hän kertoo vetävässä kirjassaan.

Kasvi oli tieto- ja viestintäyhteiskunnan pioneeri. Pelimies Wexteen koodasi, kokeili ja kirjoitti lehtiin. Valtuuston jäsenenä hän tuuppi tietotekniikkaa soveltavia hankkeita eteenpäin kuntatasolla, mikä ei ollut aina helppoa edes edistyksellisen Otaniemen kampuksen kotikaupungissa. Kansanedustajana hän vaikutti valtakunnan tason yhteiskunnalliseen kehitykseen ja Unionin puiteohjelmien arvioijana tutkimuksen suuntaviivoihin. Terhakka kannanotto ja monipuolinen vuorovaikutus huokuvat Kasvin kaikesta toiminnasta.

Syöpä sen sijaan istuu Jyrki Kasvin persoonakuvaan huonosti. Miten se nyt noin meni? Joskus luetellaan, että terveydentilaan vaikuttavat perintötekijät, omat valinnat, yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet ja sattuma. Sattuma on järeä metatekijä ja yhteisvaikutuksessa kaikkien muiden kanssa. Viime vuosinaan mies nosti elämän arpajaisissa pussista yhä uudelleen mustan pallon, huonot vaihtoehdot seurasivat toisiaan. Siksi tämä on myös elämän arvaamattomuuden dokumentti.

Erityselimistön syövän syitä pohdittaessa esille tulee oleskelu Tšernobylin (1986) synkimmillä laskeuma-alueilla Keski-Suomessa ja runsas sientensyönti. Varmuutta kausaalisuhteesta ei tässä yksittäistapauksessa tietenkään ole. Tiedetään kuitenkin eräiden sienilajien keräävän itseensä runsaasti radioaktiivisia isotooppeja. Säteilyturvakeskuksen verkkokartasta näkyy edelleen kuntakohtainen säteilykuorma, jota tulee riittämään vielä pitkään, tuleville sukupolville. Radioaktiivisen säteilyn pitkäkestoisuutta ei aina muisteta, kun keskustellaan eri energiamuotojen keskinäisestä paremmuudesta.

Elämän loppusuoralla korostuu lähimpien perheenjäsenten ja ystävien merkitys. Ystäväpiiristä muotoutui digitaalinen ja konkreetti tukiverkko, joka organisoi kokeiluasteella olleiden lääkkeiden hankinnan ja rahoituksen. Se oli myös pontimena perusteilla olevalle (2022) Jyrki Kasvin säätiölle, jonka toimialueeksi on määritelty yleishyödylliset, tekologiset innovaatiot ja uudet lääketieteelliset menetelmät lääkkeineen. Säätiön muodossa Jyrki J. J. Kasvin henkinen perintö jatkaa vaikuttamistaan uusien sukupolven keskuudessa.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Tieto- ja viestintäyhteiskunnan varhaisvaiheista kiinnostuneelle, espoolaiselle.
* Mihin aktivoi? Miettimään oman elämän suuntaa ja arvoja.
* Mitä merkittävää? Espoolaisen tutkijan, tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijan ja poliitikon muistelmat 1990–2010-luvun tapahtumista. Syöpäpotilaan tarina.

Lisää aiheesta
* Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys. 2021. Helsinki:Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys ry. <https://jyrkikasvi.org>. Luettu 20.03.2022.
* Kasvi, Jyrki. 2010. Nollia ja ykkösiä: Tarinoita tietokoneista, tietoyhteiskunnasta ja meistä ihmisistä. Helsinki: Otava. 352 s.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s