Veljeä muistaen

Kansikuvan ajatuksiinsa valahtanut, hontelo nuorukainen on Martin Schreck (1947—2021), Setan perustajapioneeri ja suomalais-tanskalainen Thaimaan asukas, Mazzarellan muistelon keskuspersoona.

Mazzarella, Merete. 2022. Violetti hetki (Den violetta timmen). Suom. Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi. 198 s. ISBN 9789520437022 kovakantinen.

Surunsekainen luopuminen on saanut kirjailija Merete Mazzarella jälleen tarttumaan kynään. Aiemmissa teoksissaan hän on kertonut esimerkiksi lapsuutensa diplomaattielämän ainaisista muutoista, äidin hiipumisesta ja kuolemasta. Nyt vuorossa on pikkuveli, ikäihminen jo hänkin, joka menehtyy koronakeväänä 2021 pitkäaikaissairauteensa. Mazzarella osallistuu Tanskassa asuvan veljensä viime vaiheisiin etänä – niin tyypillistä korona-ajalle. Hautajaisetkin vietetään verkossa.

Veljen omintakeinen elämä kapenee kuoleman odotukseen läheisten kannattelemana. Sitä seuratessaan Mazzarella muistelee tämän elämänvaiheita merkkihenkilöineen. Samalla ajatuksissa soljuu koko lapsuuden perhe, ja omat vaiheet lomittuvat läheisten kohtaloihin.

Ajatusten ja tunteiden hienovireinen sanoitus on nautinnollista Mazzarellaa, tuttua hänen aikaisemmista teoksistaan. Ajatus etenee notkeasti, mutkittelee assosiaatiosta toiseen ja muodostaa rikkaan kudelman, jota lukijan on helppo ymmärtää ja johon samaistua. Kaikesta huokuu loputon suvaitsevaisuus ja luottamus elämän kantavaan voimaan. Mazzarellan inhimillisyys vetoaa lukijaan.

Kirjan nimeke, Violetti hetki, viittaa vuorokauden muuttuvaan valaistukseen, siirtymiseen vaiheesta toiseen. Se nähdään ajallisena ja fyysisenä liminaalitilana, missä jotain jätetään taakse ja jotain uutta alkaa. Tällainen liminaali on koko kirjan kantava juonne: Martin elää välitilassa roikkuen hauraasti kiinni elämässä, kirjailija odottaa omassa välitilassaan siirtymistä lapsuuden perheensä viimeiseksi edustajaksi. Ja vaikkei asiaa suoraan esitetäkään, on ilmassa kysymys, että emmekö me kaikki elä erilaisissa nivelkohdissa, odottaen ties mitä, edetäksemme prosesseissa.

Kaunis kieli litteroi notkeasti ajatuksenjuoksua, kutsuisin muotoa pitkäksi esseeeksi, se kun pöyhii ajatuksia monesta näkökulmasta, tarjoamatta kuitenkaan järisyttäviä yllätyksiä. Suomentaja Raija Rintamäki on tavoittanut Mazzarellan kielisujuvuuden ja ajatuksen ominaisen rytmin. Lukuotsikoita sijaan hengähdystauot hoidetaan graafisesti tilde-aaltoviivalla.
~
Kirjamuotoisessa epitafissa Martin rakentuu sivu sivulta osista kokonaisuudeksi, joka oli ja on. Lukija tuntee olonsa täyteläiseksi emeritan avarien tekstien ravitsemana.

Pähkinänkuoressa
* Kenelle?
Henkilökuvista kiinnostuneelle.
* Mihin aktivoi? Miettimään oman elämän käännekohtia, valintoja ja omaa paikkaa yhteisöissä.
* Mitä merkittävää? Ilmaisultaan nautinnollinen, pitkä essee, sisältönä skandinaavista liberalismia ja homoseksuaalisuuden lähimenneisyyden kulttuurihistoriaa.

Lisää aiheesta
* Mazzarella, Merete. 2017. Elämän tarkoitus (Om livets mening). Suom. Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi. 255 s. ISBN 9789513193799 sidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2017/05/01/mazzarella-perimmaisen-aarella/>. Luettu 05.06.2023.


Jätä kommentti