Sukellus valoon

Kirjan nimi iskee sisällön ytimeen: sukellukseen pimeästä luolasta takaisin ihmisten ilmoille ja samalla mielen vankilasta vapauteen.

Elomaa, Johanna. 2018. Sukellus valoon: Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio. Helsinki: Otava.


Äärimmäisen haastava, erittäin vaativa, todella vaikea – näin luonnehdittiin ennakkoon tehtävää noutaa 13 pikkupoikaa ohjaajineen syvältä thaimaalaisesta luolasta kesällä 2018. Operaatioon osallistui arviolta 10 000 ihmistä, pienen kaupungin verran. Päävastuuta kantoivat Thaimaan valtionjohto, armeija ja ulkomaiset asiantuntijat. Joukossa oli eurooppalaisia vapaaehtoisia, yhtenä heistä suomalainen sukellusopettaja Mikko Paasi.

Matkaa syvälle vuoren uumeniin oli kilometrokaupalla, reitti tuntematon, ahdas, liukas ja veden vallassa. Monsuunisateet toivat vettä niskaan kaatamalla, taisteltiin luolien täyttymistä, vesivirtoja ja mutavyöryriskejä vastaan.

Kirja on kertomus tästä matkasta: sukelluksista, liukasteluista ja pysähdyksistä, johtojen sotkuista ja katoamisista. Etukannen kartta auttaa, no – pysymään kartalla – vuoren sokkeloissa, mitä on takana ja mitä edessäpäin. Lukija pääsee seuraamaan ryhmädynamiikkaa, organisaatiohierarkiaa ja monsuunivaltion paikallisoloja. Päähenkilön lähipiirin näkemykset rikastuttavat palettia. Valokuvat vyöryttävät käden ulottuville kaiken mudan, märkyyden ja uupumuksen ja lopulta pompöösit univormut kullan kimalluksessa.

Kirjailija Johanna Elomaa osaa ottaa vaikean aiheen haltuunsa. Tekninen laitesukellus, paikalliskulttuuri ja aiheen monikerroksellisuus puretaan ymmärrettävään ja dynaamiseen muotoon käsiteluetteloa myöten. Kaakkois-Aasiassa oleskelunsa perusteella Elomaa osaa kuvata monsuunia ja thaiyhteisöä. Alun ahdistavuus on käsin kosketeltavaa ja muuttuu kertaheitolla kun operaatio on ohi. On suklaanorsujen ja kirkkaiden vesien aika.

Sukellus valoon on paljon enemmän kuin värikäs seikkailuraportti ja menestystarina. Se on yksilön väkevä kasvukertomus. Nähdyksi tulee miten elämään kuuluu oikukkaita sattumuksista ja hallitsemattomuutta. Kertomus vetää nöyräksi: emme voi valita, mitä sattumuksia kohdallemme osuu, millaisen mustan pallon elämän arpajaisissa käteensä vetää. Tämä tarina vei pimeydestä valoon, ainakin kohti sitä. Se on selviytymisen sekä samalla armollisuuden ja anteeksiannon manifesti.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Thaimaahan matkustavalle, seikkailijalle. Henkisestä kasvusta kiinnostuneelle.
● Mihin aktivoi? Miettimään mitä on vuorten sisällä, maan alla. Miettimään omaa arvomaailmaa ja elämäntehtävää. Ymmärtämään lähimmäistä.
● Mitä merkittävää? Vaativan kansainvälisen pelastusoperaation kuvaus, henkisen kasvun kuvaus.

Kiinnostavatko nämä?
Hautajoki, Hilla. 2017. Keinutuolikaupunki ja Tulikärpästen kylä: Harharetkiä Latinalaisessa Amerikassa. Helsinki: Like.
Lahtinen, Toni. 2018. Norsunluukoira Rokka – ja maalaispojan matka myrskyn silmään. Helsinki: Tammi.
Nummi, Heidi. 2015. Kerran kuljin ja kumarsin: 15 kuukautta Aasiassa. Helsinki: Finn Lectura.

 

 

 

Jätä kommentti