Juureva muoti saa siivet

Airikka-Haapaniemi, Raili & Malmi, Tiija. 2020. Pistos – Museoidun muodin käyttöohjeita. Valokuvat Marja Seppälä. Ulkoasu ja taitto: Nunnu Halmetoja, Riimuraami. Kouvola: Reuna. 151 s. ISBN 9789523550421 nidottu.

Tekstiilialan ammattilaisten koostama kirja sisältää ideoita perinnevaatteiden, niiden osien ja ideoiden siirtämiseen moderneihin käyttökohteisiin. Lähtökohtana voi olla kansallispuvun hamekangas, koristenauha ja pitsi, josta loihditaan jakku, liivihame tai laukku. Vanhat tekstiilit sisältävät kuviointeja, työtapoja tai yksityiskohtaisia tekniikoita, jotka ovat sovellettavissa uusiin kohteisiin. Niinpä kansallispuvun tykkimyssyn reheviä muotoja ja ornamentteja kannattaa kokeilla koruihin ja kakkuihin, vaatteiden kirjontamalleja, koristerypytyksiä ja kiinnitysmekanismeja asusteisiin. Vanhat kuosit taipuvat tietotekniikan avulla laajoiksi pinnoiksi ja edelleen entistä isommiksi vaatekappaleiksi. Nauhoja ja nyörejä syntyy nytkin, sillä kirjaan sisältyy pahvipirran teko-ohjeet, ja kengännauhojen punominen on sitäkin helpompaa. Höysteenä on historiatietoja ja juhlakäytänteitä. Kirja päättyy työohjeisiin ja alan kirjallisuuteen. Hakemistoja ei ole.

Kookas kirja on visuaalinen ilotulitus, väliin pakahduttavan kaunis. Särmänä se hivenen nyrjähtää briljeeraamaan luettavuuden kustannuksella kuvateksteissä, otsikoissa ja luetteloissa. Persoonallisuus antaa keitokseen inhimillisen lisänsä.

Teos on syntynyt Taito Kymenlaakso ry:n neuvojien ja alan Leader-hankkeen piirissä 2010-luvulla, monien henkilöiden yhteistyönä. Tekijöiden tavoite on kiinnittää huomiota ikonisiin kansallisiin vaatteisiin työtapoineen liittämällä niitä 2000-luvun muotiin – vaikka se herättäisikin närää imaginaarisissa kansallispukukonstaapeleissa. Tuloksena on omaperäisiä ja sävykkäitä luomuksia, joissa menneiden sukupolvien koeteltu muodon kielioppi ja perinteinen runokieli yhdistyvät modernien riimien irrotteluun.

Esittelemällä vanhoja tekstiilejä, niiden historiaa ja tarinoita kirja on pistos menneen perinteen puolelle. Samalla se tökkää perinnetekstiilien  urautuneeseen ja jäykkäniskaiseen käyttöön, joka karsastaa muutoksia. Pistos kannustaa suuntamaan itse kunkin omaa neulaa, virkkuukoukkua tai puikkoa tulevaisuuteen ja antamaan perinteisen vaatetuksen hengelle vapautuksen menneisyyden kahleista avarampiin ilmaisuihin ja uusiin ulottuvuuksiin – niiden tavanomaisten käyttötapojen rinnalle.

Pähkinäkuoressa
Kenelle? Perinnevaatteista kiinnostuneelle, tietoiselle pukeutujalle, luovalle esteetikolle.
Mihin aktivoi? Tuunaamaan  vanhoja vaatteita, soveltamaan niiden elementtejä, koristeita ja tekniikoita nykytekstiileihin.
Mitä merkittävää? Perinnevaatteiden materiaalien, kuvioiden ja tekniikoiden sovellusideoita esteettisessä paketissa.

Kiinnostaako tämä?
● <Kansallispuku tuulemaan>.

Airikka-Haapaniemi & Malmi 2020, 62–63. Kuva: Marja Seppälä.

3 Comments

Jätä kommentti