Meneillään on isoäidin ja kirjoittajan henkilöhistorian ainutlaatuinen, tärkeä vuosi. Laura Pörsti kirjoittaa vaatteiden kautta muistojen maailmasta, naisen osasta ja kuluttamisen moraalista.
Pörsti, Laura. 2021. Viimeinen vuosi. Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. Kannen kuva: Shutterstock. Helsinki: Gummerus. 245 s. ISBN 9789512400904 sidottu. |
Asetelmassa on särmää ja vastakohtaisuutta: näyttämönä on vuorotellen hämäläinen rintamamiestalo ja Pariisin keskustan pikkuhuoneisto, pieni ja suuri maailma. Vanha isoäiti haahuilee vaipoissaan kotihoitajien partiota odottaen (3 kertaa vuorokaudessa) ja kukkea toimittaja astelee tuvassa elinvoimaisena punaisissa merkkiballerinnoissaan (300 euroa).
Käsissä on itse asiassa pitkä essee, henkilökohtainen, kaunokirjallisia keinoja käyttävä tietoteos. Se sisältää lähteitä, viitteitä, jotka kirjoittaja on indeksoinut lukijaystävälliseen muotoon, jäljitettäviksi. Niitä on sopivan runsaasti, ei liikaa. Laatu vaihtelee klassikoista bloggareihin, suomalaisista ranskalaisiin, sadan vuoden takaa nykypäivään. Tapahtumapaikkana on vaatimaton maalaiskoti, Pariisin kaupunkihuoneisto, pikkukaupat, taidenäyttelyt, puistot ja kadut. Enempää voisin tuskin toivoa.
Ajatuksissa on kuluttamisen moraalia, tuotannon eetosta: ostaako intialaisessa hikipajassa teetetyn t-paidan, vai ranskalaisen perheyrityksen valmistamat kalliit kengät? Vai pitääkö vaatepaastoa?
Nimekkeen alaotsikko kuuluu: muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista. Jostain syystä hahmotan viimeisen sanan toistuvasti väärin: vaatekappaleista. Tästä onkin oikeastaan kyse, puhutaan yksittäisistä vaatteista, ei kokonaisuudesta.
Kansikuvan siistin tahraton muotitakki voisi steriiliydessään edustaa sitä pintamuotia, jota vaateketjut ovat pullollaan, toisiaan muistuttavina versioina. Ei se ole sukua isoäidin vaatekappaleille, jotka ovat elämää nähneitä, kuluneita, korjattuja, kierrätettyjä; kuitenkin perusrungoltaan terveitä ja hyvälaatuisia. Kuvatoimiston tarjoama kansikuva virittää yksipuolisuudessaan riitasointua monitasoisen sisällön kanssa.
Laura Pörsti sanallistaa sellaista, jota voi tuntea ja ajatella vaatteiden kanssa. Joillakin on erityinen suhde vaatteisiin – mistään fetisseistä ei välttämättä ole kyse, vaatteet eivät aiheuta eroottisia väreitä. Ne voivat singota viestejä, herättää muistoja ihmisistä ja tapahtumista. Joitakin henkilöitä voi ajatella vaatteiden kautta: se tyylikäs, se neutraali, se tyylitajuton. Tuntee sykähdyksiä ja mielihyvää vaatteista. Haaveile täydellisistä väriyhdistelmistä. Suree pois heitettyjä vaatteita.
Pörsti on ammattikirjoittaja, ja tämä on hänen esikoisteoksensa. Pitkäproosan vahva debyytti antaa aiheen odottaa jatkoa. Pörsti näyttää vainuavan tuoreita näkökulmia ja taitaa esseen soljuttamisen särmäytyksineen.
Pähkinäkuoressa
* Kenelle? Vaatefriikille, kuluttajalle, kauneuden ja tyylin tavoittelijalle.
* Mihin aktivoi? Ajattelemaan aikaa, ihmisiäkin vaatteiden kautta; ajattelemaan vaateiden arvoja ja merkityksiä.
* Mitä merkittävää? Pitkä henkilöhistoriallinen essee vaatteiden kertomana.
Lisää aiheesta
* Airikka-Haapaniemi, Raili & Malmi, Tiija. 2020. Pistos – Museoidun muodin käyttöohjeita. Valokuvat Marja Haapaniemi. Ulkoasu ja taitto: Nunnu Halmetoja, Riimuraami. Kouvola: Reuna. 151 s. ISBN 9789523550421 nidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2021/01/22/juureva-muoti-saa-siivet/>.
* Kettunen, Fida. 2022. Vintage ja secondhand. Luovuutta kestävään tyyliin. Taitto ja kansi: Tarja Kettunen ja Fida Kettunen. Helsinki: Avain. 176 s. ISBN 9789523043244 kovakantinen. <https://kirjala.wordpress.com/2022/07/25/ajatonta-eleganssia-kestavaa-kehitysta/>.
* Tikkanen, Elisa. 2018. Kirppareiden kuningatar: Näin teet rahaa vaatekaappisi aarteilla. Päällys: Aino Ahtiainen. Sisuksen ulkoasu: Ville Lähteenmäki. Jyväskylä: Atena. 231 s. ISBN 9789523004511 nidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2019/07/09/kympin-kirja-vaatteiden-kirpparikaupasta/>.
1 Comment