Virtuaalikahvit ruudun ääressä

Vuodesta 2020 lähtien monessa yhdistyksessä järjestetään virtuaalikahveja: kokoonnutaan juttelemaan videokokousohjelman, esimerkiksi Zoomin välityksellä; kotisohvalta, puiston penkiltä tai lenkkipolulta käsin.

Eräs oman verkostoni toimija ilmoitti jälleen virtuaalikahveista. Mukaanhan minä, rupattelemaan arjen kuulumisista. Tunnen yhteisön jäseniä nimeltä, muutamia lähemmin, monia en lainkaan. Joitakin olen tavannut reaalimaailmassa, ja meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde, mikä on vetänyt yhteisön jäseneksi.

Mutta hetkinen, mihin siis olen olenkaan menossa? Viettämään yhteistä tuokiota puolituttujen kanssa, juttelemaan pikkuryhmissä tekniikan välityksellä. Miten ylittää etäisyys, miten hyödyntää tekniikkaa, miten luoda etäläsnäoloa? Verkossa toimittaessa sanaton viestintä kapenee, joten puhe ja tekstit äärevöityvät: positiiviset ilmaisut saattavat tuntua ylimakeilta ja neutraalit tylyiltä, negatiivisista puhumattakaan. Siksi pidän itselleni puhuttelua virtuaalikahvien luonteesta.

1. Ääni ja kuva kuntoon
11. Jos ehdit, niin varmista ennakkoon hyvä äänentoisto, etäviestinnän ratkaisevin tekijä. Jos sinulla on kuulokkeet ja eri laitteita, testaile ääntä erilaisina yhdistelminä.
12. Valmistele kameran käyttöä niin, että katseesi, ilmeesi ja ympäristösi näkyvät. Tarkista suuntaus ja valaistus, valitse sopiva tausta: luontoa, kotimiljöötä tai neutraalia pintaa, virkisteeksi jokin yksityiskohta. Kameran sulkeminen tai staattinen valokuva vaikuttaisi kovin tylyltä.
13. Kampaa tukkasi, olet menossa tapaamiseen; hillityn vaaleaa vai iloisen värikästä? Kiva kahvikuppi ja keksi lautaselle, jos on.

2. Tilaisuuden luonne
21. Mikä on virtuaalikahvien luonne: onko se sosiaalinen jäsentapahtuma, jossa jutellaan arjen kuulumisista vai asiantuntijoiden keskustelua kollegoiden kesken? Pienryhmissä vai suurella joukolla?
22. Palauta mieleen, millaiset seikat yhteisönne jäseniä yhdistävät. Keskimääräinen osallistuja, mahdolliset ääripäät?
23. Entä itse: mitä haluat kohtaamisessa saada, mitä voisit antaa? Olisiko jokin idea tai resurssi, jonka voisit jakaa? Ota mukaan utelias ja innostunut mieli: olen menossa kohtaamaan kiinnostavia ihmisiä, saan uusia ajatuksia, kenties yhdessä tekemisestä. Jos oletkin apealla mielellä, niin lähde ihmeessä mukaan. Saat tauon worrimisen lomaan ja virkistäviä impulsseja.

3. Yhteistä tarinaa rakentamaan
31. Rakenna keskustelua positiivisista aiheista, joihin kuka tahansa voi tarttua. Millainen kysymys avaisi hanat niin, että muut tempautuisivat siihen mukaan? Viittaa edelliseen puhujaan, käytä nimiä, kiitä, kannusta ja kysy. Käytä eloisaa, selkeää kieltä. Hymyile, käytä käsiäsi.
32. Vältä jämähtämästä kahdenkeskiseen keskusteluun tai erikoisaiheeseen, joka sulkee toisia ulkopuolelle. Huomioi hiljaiset ja aloittelijat, vedä heitä mukaan ryhtymättä kuitenkaan keskustelupomoksi.
33. Ole läsnä, ole aito. Tämä ei ole ”vain virtuaalikahvit” vaan multimediaalista, yhteydenpitoa ihmisten kesken, näiden hienojen tekniikoiden välityksellä. Puhu, nauti ja ilahduta muita. Rakenna luottamusta; anna jotain persoonallista, niin tulet itsekin osaksi yhteistä tarinaa, koet yhteenkuuluvuuden lämpöä.

4. Jatkot
41. Pitäisikö jotakuta osallistujaa tai järjestäjää kiittää jälkikäteen, kysyä tarkennusta, vilkaista kotisivua, edistää yhteistä ideaa?
42. Voisitko itse kutsua koolle jonkin ihan uuden kahviporukan, siihen riittää vaikka vain kaksi? Digitukea antavista yhteisöistä saa tähän opastusta.
43. Suuntaa ajatuksesi eteenpäin: miten kahvituokiota parantaisi tekniikan osalta? Miten keskusteluun loisi lisää henkilökohtaista ja sosiaalista relevanssia? Millaiseen diskurssiin voisi yhdessä pyrkiä?

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Hänelle, joka haluaa olla monipuolisesti yhteydessä ihmisiin.
* Mihin aktivoi? Osallistumaan virtuaalikahveihin ja järjestämään niitä itse.
* Mitä merkittävää? Sijainnista riippumatonta, multimediaalista vuorovaikutusta yksilöiden kesken, ryhmien sisällä.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s