Ranskan kulttuurihistoriaa

Ranskan kulttuurissa ja historiassa riittää loputtomasti ammennettavaa. Kulttuurihistorian ja matkailun asiantuntija Liisa Väisänen poimii herkkupaloja lukijan ulottuville.

Väisänen, Liisa. 2019. Ranska, rakkaudella. Helsinki: Kirjapaja. Typografia Tuija Kuuusela. Taitto Keski-Suomen Sivu Oy.


Tietokirjailija, FT Liisa Väisänen on kulttuurikirjoissaan edennyt Italiasta (2017) ja Espanjasta (2018) pohjoiseen, Ranskanmaalle.

Kirjan rakenne jäsentyy Ranskan alueiden kautta. Matka etenee Pariisista Normandiaan ja sieltä etelään, kiehtovalle Korsikalle saakka. Väisänen tarkastelee Ranskaa kulttuurihistorioitsijan silmin. Hän on opiskellut Ranskassa ja toiminut siellä pitkään oppaana. Hän tuntee ilmiöiden taustat perinjuurin ja kertoo asiansa eloisasti ja helposti sulavassa muodossa. Tutkija taitaa aiheensa popularisoinnin.

Frankofiili kirjailija kuljettaa lukijaa pitkin kaupungin katuja, kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja syventää ilmiöitä niiden historiallisella taustalla. Mieleen jäävä oli esimerkiksi kansainvälisen voitonmerkin, etu- ja keskisormella näytetyn V-kirjaimen historiatausta. Väliin poiketaan pikkukylissä tai viinitilalla. Suomalainen ja gallialainen toimintakulttuuri törmäävät joskus mykistävällä tavalla, mikä rehevät kuvaukset ovat herkullista luettavaaa.

Ranskan kartta jäsentää tekstin rakennetta kirjan alkulehdillä. Sen mukaan maa on saarimainen alue keskellä ei mitään, ilman meriä ja naapurimaita. Loire esiintyy kartalla nimenä, mutta muita keskeisiä jokia, Seineä ja Rhonea, ei kartalla esitetä vaikka ne tekstissä mainitaankin. Miten paljon enemmän kartalla olisikaan ollut lukijalle annettavaa asianmukaisesti tarjoiltuna.

Kirjallisuudessa esiintyy monta Ranskaa, suomen kielellä ilmestyneistä mieleen palaavat yhteiskunnan, kulinarismin ja taidemaailman kuvaukset. Peter Mayle (1993) avasi monissa teoksissaan 1990-luvulta lähtien Provencen näkymiä. Eeva Lennonin (2018) ja Helena Petäistön kirjoissa näyttäytyi Ranskan yhteiskunta, alan vanhemmista teoksista puhumattakaan. Timo Tuomi (2003) käveli Ranskan halki, ja Soininvaara (2010) valloitti maata polkupyörällä. Tim Marshall (2018) muistutti suurvallan alueellisista pyrkimyksistä. Ranskalaisperäisistä vatsan iloista kuten klassikkoleivonnaisista luimme esimerkiksi Leinon ja Toivosen (2018) ohjeista. Hugo Simbergin elämäkerrassa (Ruuska 2018) kerrattiin taas kerran taiteilijoiden Pariisia.

Ranskan tietokirjallisuuden paletissa Väisäsen kirja sijoittuu humanismin ja historian lohkoon. Hän tarkastelee analyyttisesti nykypäivää ja selittää sen yksityiskohtaisella historialla. Mukavia ovat suositukset kohteista, joissa matkalijan olisi tästä näkökulmasta katsoen syytä käydä. Lukijalle tarjotaan luetteloina myös ranskalaisuutta kuvastava keskeinen historiallinen kirjallisuus ja filmografia.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Ranskan kulttuurista ja sen historiallisista taustoista kiinnostuneelle.
● Mihin aktivoi? Tutustumaan kirjassa esiteltyihin kohteisiin paikan päällä tai lähteiden kautta.
● Mitä merkittävää? Ranskan kulttuurihistoriaa tutkijan ja maassa pitkään oleskelleen asiantuntijan kera.

Kiinnostavatko nämä?
● Leino, Kaisa & Toivonen, Terhi. 2018. La Pâtisserie: 28 ranskalaista klassikkoleivonnaista. Jyväskylä: Atena.
Lennon, Eeva. 2018. Eeva Lennon, Lontoo. Hämeenlinna: Karisto.
Marshall, Tim. 2018. Maantieteen vangit. Kymmenen karttaa, jotka kertovat kaiken maailmanpolitiikasta. Suom. Jaana Iso-Markku. Jyväskylä: Atena.
● Mayle, Peter. 1993. Provence nyt ja aina. Suomentanut Pirkko Huhtanen. Helsinki: WSOY.
● Petäistö Helena. 2017. Ranska, Macron ja minä. Helsinki: Otava.
Ruuska, Helena. 2018. Hugo Simberg: pirut ja enkelit. Helsinki: WSOY.
● Soininvaara, Osmo. 2010. Fillarilla Nizzaan. Helsinki: Teos.
Tuomi, Timo. 2003. Jalan halki Ranskan. Helsinki: Tammi.
● Väisänen, Liisa. 2017. Kaikki Italiani: Matkalla maassa josta on moneksi. Helsinki: Kirjapaja.
● Väisänen, Liisa. 2018. Enemmän Espanjaa: Matkoja maahan josta on moneksi. Helsinki: Kirjapaja.

 

1 Comments

  1. Päivitysilmoitus: Kirjala

Jätä kommentti