Valon ja värin taiteilija Sigrid Schauman

Värien utuinen ilotulitus ja helmenhohtoinen valo väreilevät viipyillen ilmassa kun suljen Sigrid Schaumanin elämäkerran. Jännittävä, tunteikas nainen on herännyt eloon 40 vuotta kuolemansa jälkeen, olen saanut uuden kiintopisteen maalaustaiteeseen.

Granbacka, Camilla. 2019. Taide ja tunteet. Sigrid Schaumanin elämä. Suomennos Liisa Kasvio. Ulkoasu Ville Karppanen. Helsinki: Parvs.

Taidemaalari Sigrid Schauman on monelle tuntemattomampi kuin saman aikakauden kollegansa. Hänestä ei ole aiemmin laadittu taide-elämäkertaa, ja arvostuksenkin kanssa on ollut vähän niin ja näin. Kultakauden kirkkaimmat naispuoliset tähdet kuten Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff ja Fanny Churberg ovat jättäneet Schaumanin varjoonsa. Hänen töitään on ollut harvoin näytteillä, kuitenkin Helsingissä Villa Gyllenbergissä vuonna 2019 ja Amos Andersonilla 1970-luvulla. Yksityisnäyttelyitä hän piti säästeliäästi, ensimmäisen oman vasta yli 70-vuotiaana. Kulttuuriharrastuksissaan fröken Schauman sitoutui ruotsalaispiireihin ja oli pohjoismaalaisuuden vankka kannattaja, toki myös frankofiili.

Vuonna 1877 syntynyt Sigrid Schauman eli 101 täyteläistä vuotta. Elämään sisältyi tragedioita ja draamaa. Muutto Puolasta Venäjän kautta Suomeen, äidin varhainen kuolema, veljen murha ja itsemurha, yksinhuoltajuus, talousvaikeudet. Koko elämää tuntui ainakin kirjan sivujen välityksellä leimaavan jonkinlainen irrallisuus, ulkopuolisuus ja surumielisyys, päättäväisyydellä kuorrutettuna.

Nuoren maalarin opinnot alkoivat Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Kulttuurisuvun tuoma yleissivistys, kielitaito ja apurahat ja mahdollistivat maalausmatkat ulkomaille. Kirjan sivuilla pääsemme Sigrid Schaumanin mukana Kööpenhaminaan, Italiaan ja Pariisiin; pistäydymme Egyptissäkin. Tarina jatkuu taiteilijan yksityiselämän, arvostelijantyön ja maalarin uran parissa. Kohtaamme lukuisia historiasta tunnettua kulttuuripersoonia ja muita merkkihenkilöitä, Sigurd Forsteruksesta Signe ”Ham” Hammarsten-Janssoniin ja Thesleffin sisaruksista Sam Vanniin.

Taidehistorioitsija Camilla Granbacka on paneutunut huolellisesti Sigrid Schaumanin elämään hänen teostensa, kirjallisuuden ja haastattelujen avulla – Schaumanhan kuoli vasta nelisenkymmentä vuotta sitten. Tuloksena on teosanalyysejä, henkilöhistoriaa ja ajankuvaa. Taiteilija upotetaan aikakautensa kulttuuripiireihin, tyylisuuntiin ja sosiaalisiin verkostoihinsa. Näin muodostuu monikerroksinen kudelma, jonka keskellä on Sigrid Schauman itse, omassa persoonassaan, itsetietoisena, varmana ja kuitenkin pidättyväisenä. Granbacka tuo päivänvaloon kokonaisen ihmisen, uljaudessaan ja raadollisuudessaan. Antautuuko vahvatahtoinen nainen kuoltuaankaan ulkopuolisille – epäilen, mutta jokainen voi tehdä oman tulkintansa.

Tekstit, kuvitus ja taitto muodostavat erottamattoman kokonaisuuden taiteilijaelämäkerrassa. Työtiimi esitellään sivun laajuisessa metatekstissä. Kieli on sujuvaa, Camilla Granlundin alkuperäistekstiä sekä Liisa Kasvion suomennosta ovat editoineet Aino Rajala ja Noora Leinonen. Kaksipalstaisuus tekee tekstistä teknisesti helppolukuista. Lähteisiin viitataan indeksein, jotka on merkitty kiitettävän luettavalla kirjasimella.

Näyttävä kuvitus pääsee oikeuksiinsa kun formaatti on suuri ja paperi kunnollista. Ville Karppasen eloisa taitto tekee oikeutta Schaumanin teoksille. Kuitenkin kansikuvan valinta hämmästyttää – toki tämä on makuasia. Tumma värimaailman on ristiriidassa taiteilijan kukkeimman luomiskauden värien kanssa. Sinänsä ymmärrettävään omakuvaan olisi ollut monia vaihtoehtoja. Tummuus ulottuu suoranaisena synkkyytenä takakanteen: musta teksti tummanruskealla pohjalla. Toivottavasti kirjakaupan asiakkaat selaavat tuotetta kansia pitemmälle.

Taide ja tunteet -kirjan vahvuus on puutteellisesti tunnetun taiteilijan herättäminen eloon historian hämärästä. Taide-elämän kuvaukset ja teosanalyysit ovat tarkkoja ja uskottavan tuntuisia. Teksti on hyvin kirjoitettu ja toimitustyö huolellista. Kirjan myötä taidemaalari Sigrid Schauman astuu valoon täynnä värejä, sävyjä ja sykettä.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle?
Taiteen ystävälle. Hänelle, joka ei tunne Sigrid Shaumania. Hänelle joka luulee tuntevansa taiteilijan.
● Mihin aktivoi? Kiinnittämään huomiota taideteosten valon kuvaukseen. Vertamaan Schaumanin maalaustapaa muihin taiteilijoihin.
● Mitä merkittävää? Taidemaalari Sigrid Schaumanin elämän ja taiteilijantien kuvaus aikakautensa maailmaan upotettuna.

Kiinnostavatko nämä?
Mäkijärvi Annukka, Schreck Hanna-Reetta & Turpeinen Iida. 2019. Ellen T. Helsinki: Teos.
Palin, Tutta. 2016. Ester Helenius: värihurmion palvoja. Kirjokansi 113. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Ruuska, Helena. 2018. Hugo Simberg: pirut ja enkelit. Helsinki: WSOY.
Schreck, Hanna-Reetta. 2017. Minä maalaan kuin jumala: Ellen Thesleffin elämä ja taide. Helsinki: Teos.

Jätä kommentti