Kiva kivikirja

Kiviä on joka paikassa, niihin ei vaan kiinnitä huomiota tai sitten niistä on kiusaa: isot ovat tiellä, keskikokoisiin kompastuu ja pienetkin ovat painavia. Eikä ole oikein sanoja niistä puhumiseen.

Saarni, Saija. 2019. Kiviä taskussa: Koko perheen kivikirja. Helsinki: Nemo. Kuvat: Matti Berg. 144 sivua. ISBN 9789511314844 sidottu.

Kiviä taskussa kertoo geologi Keijo Kivisen suulla mitä kaikkea mykkien möykkyjen taakse kätkeytyy. Vaivihkaa rakennetaan ajatuskehikkoa kivien maailmaan aloittamalla ajankulun mittakaavasta. Vaihe kerrallaan kootaan maapalloa vuosimiljardeja sitten, esitetään maankuoren laattojen liikkeitä, selvitetään maapallon sisusta ja saadaan näin avaimet erilaisten kivien syntyyn.

Keijo Kivisen hersyvän tarinan ja Matti Bergin rikkaiden piirrosten myötä magmakivilajit, kerroskivilajit ja muuttuneet kivilajit rakentuvat lukijan silmien edessä. Ja jatkavat kohta kiertoaan vuoria ja kiviä kuluttavien voimien mylläyksessä, veden ja tuulen kuljettamina Maan tulisissa uumenissa, purskahtaakseen taas aikanaan maan pinnalle tai meren pohjaan. Maapallon kivimylly pyörii, väliin hitaasti, väliin vauhdilla ja rajusti maajäristyksinä ja tulivuorenpurkauksina ryöpsähdellen.

Keijo Kivinen osoittaa kädestä pitäen, millaisia kiviä Suomessa esiintyy ja missä niitä kannattaa tonkia. Kartat houkuttelevat tutustumaan Suomen kiinnostavimpiin geologisiin kohteisiin ja korukivien löytöpaikoille. Geologian käsitteiden sanasto, samalla myös hakemisto, huolehtii lukijan ohjauksesta sisältöjen täsmämerkityksiin ja takaisin kiinnostavimpien asioiden pariin.

Kirjoittaja Saija Saarni on Suomen muinaisesta ilmastosta väitellyt geologi. On ilahduttavaa, että asiantuntija kirjoittaa alastaan lapsille ja aikuisille. Jokin erityisalueen tuntemus on kuitenkin eri asia kuin sen iskevä popularisointi. Tässä on onnistuttu mallikkaasti. Näin näpsäkän avauksen jälkeen jää tyytyväinen lukija odottamaan Saija Saarnilta seuraavaa teosta.

Antelias sivukoko sallii näyttävän kuvituksen. Kuvittaja Matti Berg on vetänyt digipensselillään kevyesti tyyliteltyjä kaaviomaisia piirroksia, jotka sisältävät runsaasti informaatiota. Karttojen esitystavoissa riittää hienosäätämistä loputtomiin, ja nämä ovat yleistysasteeltaan tasapainossa muiden piirrosten kanssa, joten narinat sikseen.

Kiviä taskussa sopii mainiosti koko perheen kiviharrastuksen tueksi. Se inspiroi niiden tutkimiseen, keräämiseen ja kiviretkeilyyn. Runsas ja huolella kirjoitettu sisältö kiinnostaa aikuisia, kuvitus vetää puoleensa lapsia. Myös perusopetuksen maantiedossa tällä kirjalla on paikkansa lisälukemistona.

Pähkinänkuoressa
● Kenelle? Perheille, lapsille, opettajille, koulujen maantiedon tueksi.

● Mihin aktivoi? Katsomaan, tunnistamaan ja keräämään kiviä, retkeilemään kivien ja geologisten muodostumien esiintymispaikoilla, ajattelemaan kivien kiertoa koko maapallon mittakaavassa.
● Mitä merkittävää? Hyvin laadittu, monipuolinen kivien ja geologian harrastusopas lapsille ja aikuisille.

Kiinnostavatko nämä?
Helimäki, Jussi (toim.) 2017. Lumoava Helsinki: 200 luontoelämystä. Julkaisuja: Helsingin kaupunki, ympäristökeskus. Kustantaja: Edita.
Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2014. Suomen rotkot. Helsinki. Salakirjat.
Kesäläinen, Tuomo & Kejonen, Aimo. 2017. Suomen luonnon pyhät paikat. Helsinki: Salakirjat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s