Hurjaa veitsibalettia

Aivokirurgin muistelmien intensiteetti imaisee heti mukaansa. Sivuilla soljuu opiskeluun uppoutumista, kollegoiden naureskelua, leikkauksia, erinomaisia hoitotuloksia ja musertavia tappioita.

Hernesniemi, Juha. 2022. Aivokirurgin muistelmat. Helsinki: WSOY. 489 s. ISBN  9789510461785 kovakantinen.

Suuriin ikäluokkiin kuuluva Juha Hernesniemi ponnisti kansallisen jälleenrakennuksen lähtökohdista sattuman kannattelemana lääketieteen opiskelijaksi ja nousi vuosien mittaan maailman johtavien aivokirurgien joukkoon.

Uran alussa opiskellaan etupäässä Sveitsissä, sitten kasvatetaan neurokirurgin taitoja pomon käskyläisenä kärvistellen, aikaa myöten toimitaan nousujohteisesti erilaisissa työyhteisöissä, kollegoiden ja potilaiden parissa.

Tekijä kirjoittaa muistelmiaan Kiinassa vuonna 2020 ja lopettaa ne siellä vuonna 2022, koronakaranteenin eristyksessä. Lähteitä ei ollut käytettävissä, jotain on jälkikäteen tarkisteltu. Tämän johdosta kirjan sivuille on siivilöitynyt sellaista, mikä on tuntunut kirjoittaessa merkitykselliseltä, jäänyt mieleen ajan hampaan jyystettyä irtoainesta pois.

Kirjoittaja kertoo elämästään yksinkertaisesti, lähes lakonisesti. Sanat ovat vaikuttavia, ja tilanteen sanelema lähteetön metodi tuntuu onnistuneelta. Tekstistä välittyy toisaalta itsekritiikki, toisaalta luottamus omiin taitoihin ja kokemukseen. Näiden tasapainoilu saattaa jakaa mielipiteitä viestinnän onnistumisesta.

Muistelman vahvuuksia on moniäänisyys. Oman tilityksen lisäksi kirjassa on kollegan esipuhe, journalistin ajatuksia, potilaiden kirjeitä ja lähiomaisen kertomia lapsuusmuistoja.

Työnkuvaan kuuluvat oleellisina aivoleikkaukset, jotka on graafisesti erotettu leipätekstistä groteski-kirjasimella. Kun kallon viillon ja porauksen jälkeen edessä näkyy elintärkeitä rakenteita, ei käsi saa vapista. On kihelmöivää lukea mikroskooppiavusteisesta etenemisestä kerros kerrokselta, hermoja ja sykkiviä valtimoita väistellen kohti pahan pesäkettä. Samalla ohjataan imua ahtaita kiemurakäytäviä pitkin kohteeseen ja tehdään salamapäätöksiä, kun vastaan tulee yllätysrakenteita.

Hernesniemi puhuu toistuvasti leikkauksen eleganssista. Parhaimmillaan se on yksinkertainen, nopea, siisti ja tuloksekas toiminto. Liikkeissä yhdistyy tarkkuus ja tarkoituksenmukainen kauneus. Keskellä ryöpsähtelee aivokirurgien ronski puhe, joka heijastelee ihmiskeskeisen hienokäsityön arvaamatonta luonnetta. Vain harvoilla on tällaiseen sopivia kognitiivisia, motorisia tai persoonallisuuden edellytyksiä. Lukija ei voi olla ajattelematta, että onneksi näitä kauhalla anniskeltuja, rohkeita erikoislahjakkuuksia on luotujen sekaan ripoteltu.

Kirjassa vilisee anatomian ja fysiologian käsitteitä. Biologin tiedoilla juonessa pysyy mukana, ja vaikeat kohdat voi kiitää pinnallisesti. Keskeyttää ei kannata, sillä kohta edessä on jokin yleistävä kultajyvä. Mukana on lukuisia anekdootteja, esimerkiksi saamelaispapasta, dysfaattiseksi kirjatusta poromiehestä, joka sitten perheensä parissa osoittautui äidinkieltään sujuvasti taitavaksi.

Seitsemänkymppisen huippuosaajan ei tarvitse taistella rahoituksesta tai nöyristellä esimiesten edessä. Siksi kirjassa sanotaan paikoin sellaista, mitä ei ole totuttu  hyperkollegiaalisesta ammattikunnasta ulospäin kuulemaan. Kirjoittajan kritiikki kohdistuu lähinnä rakenteisiin. Opiskelu Sveitsissä alan huippuyksikössä antoi perspektiiviä kotimaan hoitokäytänteisiin sekä ulkomailla opiskelun vähättelyyn, ja ensimmäisen aivoleikkauksen jälkeisten työpaikkakahvien kuvaus on avartavaa luettavaa. Hernesniemi kuvaa osuvasti myös yliopistomaailman raadollisuutta: kilpailua potilaista, julkaisuista, rahoituksesta, maineesta, viime kädessä vallasta.

Aivokirurgin muistelmat osoittavat, miten erilaisia työnkuvia ihmisillä on. Ensin pitkä opiskelu vaatii sitkeyttä ja kognitiivista lahjakkuutta. Sitten käytännön työn oppii vain jatkuvalla harjoittelulla hyvissä, mieluiten maailman parhaissa työpaikoissa. Itse ammatti vaatii tietoja, kokemusta, teknistä osaamista, paineensietokykyä, päätöksentekotaitoja ja yhteistyötaitoja. On kestettävä nopeasti muuttuvat tilanteet ja täydelliset epäonnistumiset.

Lähtökohdat, sattuma ja oma tahto yhdessä kuljettavat elämän polkua pitkin. Matkalla kohdataan vähättelyä ja muutosvastarintaa – esimies ei usko lääkärinplantusta mitään tulevan, hänelle annettiin kuitenkin erikoistumisvirka, koska muita hakijoita ei ollut. Kirjoittaja itse sanoo menestyksensä perustaksi kourallista lahjakkuutta mutta ennen kaikkea sitkeää työn tekoa ja määrätietoista uran rakennusta.

Muistelmat ovat henkilökohtaiset, ja loppua kohti sisällön intensiteetti syvenee. Ikä ja kokemus tuovat sitä, mitä jokainen meistä osalleen edes hitusen toivoisi – viisautta. Hyvän neurokirurgiuden pohdinta osoittaa suuntia, joista muissakin ammateissa onnistumista voi arvioida.

Kirjan mukaan Hernesniemen ura ja saaga jatkuvat, uudella vaihteella. Jää sellainen olo, että läheskään kaikkea ei ole vielä sanottu. Olisiko mahdollista avata eksitentiaalista ajatusmaailmaa esimerkiksi vuoropuheluna filosofin kanssa – untuvanpehmeästi, sulavasti ja teräksisesti sanaillen?

Pähkinänkuoressa
* Kenelle? Elämäkerroista, terveydenhuollosta, karrieerihakuisesta ilmapiiristä kiinnostuneelle.
* Mihin aktivoi? Arvostamaan lääkäreiden työtä. Samaan vertailukohtia omaan ja lähipiirin terveyteen, kiitollisuuteen siitä, mitä on osakseen saanut.
* Mitä merkittävää? Määrätietoisen aivokirurgin ponnisteluja ja alan kehitystä vuosituhannen vaihteessa.

Kiinnostavatko nämä?
* Höckerstedt, Kristian & Lindqvist, Mardy. 2020. Uusi maksa, uusi elämä: Kirurgi Krister Höckerstedt keskustelee elämänvalinnoistaan Mardy Lindqvistin kanssa [A new liver, a new life – the Finnish transplant surgeon Krister Höckerstedt describes his professional road map in discussions with the medical journalist Mardy Lindqvist]. Suomennos Aino Kuuliala Mögenburg. Helsinki: Suomen Tiedeseura. 373 s. ISBN 9789516534452 sidottu.<https://kirjala.wordpress.com/2021/04/26/maksansiirtojen-moniottelija/>

* Kontula, Ilpo. 2016. Provinssikirurgi. Tuusula: Reuna. 297 s. ISBN 9789527028803 nidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2017/03/21/elon-maljasta-kouvolan-kirurgi-kertoo/>

* Taipale, Vappu & Taipale, Ilkka. 2022. Taipaleella. Helsinki: Into. 352 s. ISBN 9789523518049 kovakantinen. <https://kirjala.wordpress.com/2022/04/17/parantajat-maailmalla/>

* Vainio, Jari. 2017. Viidakkotohtori: Dokoto Jalin päiväkirjat 1987–1993. Helsinki: Johnny Kniga. 251 s. ISBN 9789510423615 sidottu. <https://kirjala.wordpress.com/2017/07/17/laakarintyota-afrikan-kenttaoloissa/>

Jätä kommentti